Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Σηφάκης: Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία για την νέα συνοριακή σύνδεση της Πέλλας (Πρόμαχοι- Pulievo –Καβάνταρτσι)

Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία για την νέα συνοριακή σύνδεση της Πέλλας ( Πρόμαχοι- Pulievo –Καβάνταρτσι) κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια 
Ανοίγει ο δρόμος και για την κάθετη από την Πέλλα προς την Εγνατία Οδό όπως προβλέπεται όπου υπάρχει συνοριακή διάβαση.
Σταματά η Πέλλα να είναι η μοναδική Περιφερειακή Ενότητα στην Μακεδονία και γενικά σε όλη την Βόρεια Ελλάδα που δεν έχει συνοριακή διάβαση.
Μεγάλο αναπτυξιακό βήμα για την Πέλλα που ικανοποιεί αίτημα δεκαετιών της Πέλλας ( και ιδιαίτερα της Αλμωπίας). Δρόμος φιλίας και συνανάπτυξης. 
Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Βόρεια Μακεδονία θα υπογραφεί σήμερα στα Σκόπια από την Σία Αναγνωστοπούλου και τον Νικόλα Δημητρόφ παρόντων των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. 
Έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της μελέτης και κατασκευής του έργου από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ από τα αδιάθετα της μετά από τις ενέργειες του βουλευτή και την συνεργασία του με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Θανάση Βούρδα και τον πρόεδρο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ Απόστολο Αντωνούδη ( 4 εκατ. € για την μελέτη και 40 εκατ. € για την κατασκευή, με πιθανολογούμενο τελικό κόστος περί τα 20 εκατ. €).
Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ ξεκινά αμέσως τις μελέτες που θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020 και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η κατασκευή του.
Πολύ σημαντικό συνακόλουθο της υπογραφής συνοριακής σύνδεσης είναι η διευκόλυνση της χρηματοδότησης και της κάθετης από την Πέλλα προς την Εγνατία Σεβαστειανά ( ανισόπεδος κόμβος Έδεσσας)  – Νάουσα – Μέση Ημαθίας καθόσον όπου υπάρχει συνοριακή διάβαση απαιτείται σύνδεση με την Εγνατία Οδό.  
Ο Γιάννης Σηφάκης , ως γνωστόν, έχει καταθέσει κοινή προμελέτη του έργου μαζί με τον Βαγγέλη Κυριακού ( μέλος του τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ) και τον Δήμαρχο του Καβάνταρτσι Mitko Janchev καθώς και τον τοπικό βουλευτή  Pancho Minov που αποτέλεσε την βάση τόσο για τα στοιχεία της συμφωνίας για την συνοριακή διάβαση όσο και για τους αρχικούς σχεδιασμούς από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ».
Κάποιες από τις σοβαρές  αναπτυξιακές διαστάσεις του έργου παρατίθενται παρακάτω: 

Δεν υπάρχει συνοριακή διάβαση σε ακτίνα 149 km (Νίκη-Εύζωνοι), με αποτέλεσμα όλος ο νομός Πέλλας και όλη η ημιορεινή περιοχή του Καβάνταρτσι να στερείται εξόδου/εισόδου από τον βορρά/προς τον νότο με αρνητική επίδραση στους δείκτες ανάπτυξης της περιοχής. Υφίσταται αγροτική και δασική οδοποιία έως του σημείου όπου οι διαδρομές τέμνονται μιας και αποτελούσαν μέρος παλαιών στρατιωτικών διαδρομών που χρησιμοποιήθηκαν και στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο στο περίφημο «Μακεδονικό Μέτωπο/ Salonika Front” αλλά και στην περίοδο της εθνικής αντίστασης από το ΔΣΕ την περίοδο 1941-1944. 
Οι περιοχές είναι ορεινές, με υψόμετρο από 300m-1100m, πλούσιες σε νερό, δασικά προϊόντα και παλιότερα σε μεταλλευτικές δραστηριότητες. Είναι κατάλληλες για αγροτουρισμό, οινοτουρισμό, ορεινό τουρισμό, περιβαλλοντικό τουρισμό. 
Δείκτες που θα επηρεαστούν θετικά από το προτεινόμενο έργο 
Βελτίωση Κίνησης Αγροτικών Προϊόντων από/προς την περιοχή Kavadarci και τον Διάδρομο 10. 
Προστασία περιβάλλοντος διασυνοριακής περιοχής μέσα από την ανάδειξη των κοινών περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και κοινωνικών στοιχείων της διασυνοριακής περιοχής. 
Υλοτομία της περιοχής εκατέρωθεν με βελτίωση πρόσβασης 
Ενδυνάμωση πληθυσμών ορεινών – μειονεκτικών περιοχών να δημιουργήσουν ασχολίες και να ενεργοποιηθούν στον τόπο προέλευσης ή τόπο καταγωγής (παλιννόστηση). 
Άρση απομόνωσης περιοχών & ενδυνάμωση επενδύσεων στην περιοχή Αλμωπίας – Λουτρά Πόζαρ – Χιονοδρομικό Κέντρο – Περιοχή Έδεσσας-Γιαννιτσών 
Ενδυνάμωση πεδινών περιοχών Πέλλας-Ημαθίας και βελτίωση πρόσβασης σε βασικούς αρχαιολογικούς χώρους Πέλλα, Βεργίνα, Έδεσσα 
Προσέλκυση επενδύσεων σε χώρους τόσο της περιοχής Αλμωπίας, Πέλλας όσο και της περιοχής Καβανταρτσι. 
Χιλιομετρικά Κέρδη & Χρόνοι προς τον διάδρομο 10 περιοχή Negotino (Ανισόπεδη διάβαση), 100 χλμ από/προς την περιοχή Έδεσσας, Σκύδρας 
Χιλιομετρικά Κέρδη & Χρόνοι προς Καβαντάρτσι-Έδεσσα-Σκύδρα με την συντόμευση σύνδεσης με την Εγνατία Οδός. 


Αγροτουρισμός, Ορεινός Τουρισμός, Ιαματικός Τουρισμός, Τουρισμός Δραστηριοτήτων, Χειμερινός Τουρισμός, Ορειβατικός Τουρισμός, Εκπαιδευτικός/Σχολικός Τουρισμός 
Διευκόλυνση 200.000 Σέρβων Τουριστών να επισκεφθούν την ευρύτερη διασυνοριακή περιοχή όπου υπήρξε θέατρο μαχών την περίοδο του Α’Παγκοσμίου Πολέμου 
Διευκόλυνση των 500.000 Ευρωπαίων οδικών τουριστών να γνωρίσουν μια τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή την ευρύτερη περιοχή του Καιμάκτσαλαν οι οποία συνδυαστικά μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές διαδρομές σχετικά με τους Δρόμους του Νερού, τους Δρόμους του Κρασιού και να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα αυξάνοντας τις διανυκτερεύσεις σε όλη την διασυνοριακή περιοχή. 

Αναλυτικά στοιχεία Διαδρομής Kavadarci (υψ.280μ) – Pulievac (X) 
Kavadarci – Mrezichko (υψ.560μ) 
Μήκος Διαδρομής 37,9χλμ , Ασφαλτοστρωμένη Οδός, Βατή οδός για κοινά ΙΧΕ 
Άλλες πληροφορίες : Πρόκειται για την περιοχή όπου άλλοτε ήταν η έδρα του Δήμου Κονόπιστε. Στην περιοχή υπάρχουν 15 μικρά χωριά τα οποία υφίστανται τις συνέπειες της απομόνωσης και της αστυφιλίας. 
Mrezichko – Rozden (υψ.615μ) 
Μήκος Διαδρομής 7,1χλμ , Ασφαλτοστρωμένη παλιά οδός, Βατή οδός για κοινά ΙΧΕ 
Άλλες πληροφορίες : Στην περιοχή λειτουργούν τρία εργοστάσια παραγωγής και εμφιάλωσης νερού, μπύρας ενώ λειτουργούν μεταλλεία και υφίστανται δραστηριότητες υλοτομίας 
Rozden – Maiden(υψ.787μ), 
Μήκος Διαδρομής 3,1χλμ , Χαλικοστρωμένη οδός, 1 Γέφυρα, Βατή οδός για κοινά ΙΧΕ 
Άλλες πληροφορίες : Στην περιοχή λειτουργούσαν τα μεταλλεία Αλσάρ ενώ παλαιότερα και τα μεταλλεία FENI με εναέριες γραμμές μεταφοράς έως το κεντρικό εργοστάσιο της εταιρίας στην βιομηχανική περιοχή του Καβάνταρτσι. Ενδιάμεσα υπάρχει ο εγκαταλελειμμένος οικισμός του Αγίου Πέτρου με τον ομώνυμο ναό σε εξαιρετική κατάσταση 
Maiden(υψ.810μ) – Pulievac/Πούλιεβο(υψ.1130μ) (X), 
Μήκος Διαδρομής 5,66χλμ, υψομετρική 410μ 
Παλιά Στρατιωτική οδός από τον Α’ΠΠ (Μακεδονικό Μέτωπο), 1 ποτάμι, Βατή για οχήματα 4Χ4, Μηχανήματα διάνοιξης. 
Άλλες πληροφορίες : Η διαδρομή διαπερνά το χωριό Maiden. Μοναδική δραστηριότητα είναι η υλοτομία και η κτηνοτροφία. Το χωριό έχει λίγους κατοίκους και είναι το πλησιέστερο στην συνοριακή γραμμή. 
Pulievac/Πούλιεβο  (υψ.1130μ) (X), 
Υψίπεδο όπου συναντούνται οι δύο διαδρομές. 
Γεωγραφικό Μήκος / Πλάτος 41.125908, 21.971330 
Άλλες πληροφορίες : ΝΔ της θέσης (41.124404, 21.968363) λειτουργούσε μέχρι την δεκαετία του ’80 φυλάκιο πλησίον της θέσης Καραούλ. Σήμερα από την πλευρά της Ελλάδας γίνεται υλοτόμηση έως το σημείο μέσω χωμάτινης οδού. Πρόσβαση από Κοινά ΙΧΕ οχήματα. 

Υφιστάμενη Διαδρομή : 
Στις 24.11.2018 μια κοινή ομάδα από τις περιοχές Πέλλας-Έδεσσα (GR) και Kavadarci (MK) πραγματοποίησαν την διαδρομή Edessa – Promahi - Pulievac/Καραούλι (X)* προκειμένου να διαπιστωθεί η βατότητα της υφιστάμενης κατάστασης με σκοπό την καταγραφή στοιχείων για την πρόταση δημιουργίας συνοριακής διάβασης και βελτίωσης της διαδρομής εκατέρωθεν. 
Αναλυτικά στοιχεία Διαδρομής 
Αναλυτικά στοιχεία Διαδρομής Έδεσσα (υψ.330μ) – Αριδαία – Πρόμαχοι - Pulievo (X) 
Πρόμαχοι – Pulievo/Καραούλι (υψ.1130μ) (X), 
Μήκος Διαδρομής 27,2χλμ , 
Τα πρώτα 4,5χλμ Ασφαλτοστρωμένη Οδός, Βατή οδός για κοινά ΙΧΕ, 
Τα επόμενα 22,7χλμ χωμάτινη οδός, Βατή για κοινά ΙΧΕ 4Χ4 
Άλλες πληροφορίες : Η διαδρομή διαπερνά το χωριό Προμάχοι. Μοναδική δραστηριότητα είναι η υλοτομία και η γεωργία. Το χωριό έχει 1800 κατοίκους και είναι το πλησιέστερο στην συνοριακή γραμμή. Πρόκειται για περιοχή μόλις 8χλμ από την έδρα του Δήμου Αλμωπίας, την Αριδαία. Η περιοχή υφίσταται τις συνέπειες της απομόνωσης και της αστυφιλίας. 
Διαδρομή 
https://drive.google.com/open?id=1oP-WugqUXoBdvihWWyvANWRInN7CK49Y 
Οι Συντάξαντες 
Mitko Janchev /Todor Efremov / Pancho Minov (MP) 
Ευάγγελος Κυριακού / Πέτρος Γάγκλιου / Νάκης Πασχαλίδης / Γιάννης Σηφάκης(MP)Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

16 σχόλια:

 1. Έλεος κύριε σηφακη κάνατε κάτι για αυτών τον τόπο και κάνετε διαφήμιση σε έναν δρόμο που ποτέ δεν εξηγείται σε τι ακριβώς θα εξυπηρετεί την αλμωπία έλεος πια να γίνουν εκλογές να ησυχάσουμε από εσάς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μονο τυφλος δεν μπορει να δει το μεγαλο οφελος. Η Αλμωπια και η Πελλα δεν θα ειναι άκρο, αναγκαστικα θα γινει και η καθετη στην Εγνατια ( Σεβαστειανα- Ναουσα- Εγνατια), θα αυξηθει ο τουρισμος( Λουτρα, Καιμακτσαλαν και λοιπα) , η εμπορικη κινηση, θα εχουν καλο δρομο οι υλοτόμοι, θα γλυτωνουν ολοι 100 χιλιομετρα απο το να πανε απο Ευζώνους προς την Ευρωπη κλπ κλπ.
   Ενας δρομος που ηταν αιτημα 25 ετών για γινει πράξη...

   Διαγραφή
  2. Σίγουρα ήμουν τυφλός όταν σε ψηφίσα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα καταστραφεί ότι έχει μείνει στην αλμωπία ωραία επιχειρήματα πάντως να σε χαιρόμαστε

   Διαγραφή
  3. Το μονο σιγουρο 2:39, πραγματι, ειναι οτι εισαι τυφλος..
   Τυφλος απο εμπάθεια και ασχετοσυνη..
   Να μην ανοιγουν δρόμοι, να μην υπάρχει ανάπτυξη..
   Να μείνουμε μονίμως στην απομόνωση και στην μιζέρια... Πες και το ονοματάκι σου να σε δοξάσουμε..
   Άντε γεια...

   Διαγραφή
  4. Την υποβαθμιση του περιβάλλοντος και τη πλούσια πανίδα της περιοχής φυσικά κάνεις δεν σκέφτεται,μόνο οι σκοπιανοι Σας νοιάζουν.

   Διαγραφή
  5. Ο δρομος θα γινει πανω στην ηδη υφιστάμενη δασική οδό, φυσικά με βελτίωση γεωμετρικών στοιχείων

   Διαγραφή
  6. Τι είπε ρε το άτομο !!
   Ρε 1:57 μάλλον δεν εχεις ιδέα.
   Η θα βάλεις τους υλοτόμους η θα φτιαξεις άλλο δρόμο γι αυτούς.
   Σύνορα ,τελωνείο ,εθνική οδός.
   Σου λένε τίποτα αυτά??
   Η πετάμε μια μ@λ@κια και οποίον πάρει ο χαρος??

   Διαγραφή
  7. Όποιον πάρει ο χάρος ψηφαλακια θελουμε

   Διαγραφή
 2. Πριν τις εκλογές η μετα; Γιατι βλέπω την κάθετο της Ναουσας..... και με πιάνουν τα γελια!!!! Μάλλον θα πρέπει φίλε Γιάννη να σε εκλεξουμε 4με 5 τετραετίες ... Μου θυμίζεις τους βουλευτές των Γιαννιτσων. Σε κάθε εκλογικη αναμετριση, φτιάχνουν το δρόμο Όρμα-χιονοδρομικό !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το γεγονός ότι χρόνια τώρα φωνάζει η Πέλλα για απομόνωση και έλλειψη πρόσβασης στην Εγνατία οδό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Κατά δεύτερον ότι μαζί με αυτόν έρχεται και ένας δρόμος Πύλη για τα Βαλκάνια είναι επίσης θετικό. Ανεξάρτητα με τις πολιτικές πεποιθήσεις θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι μεγαλόπνοο σχέδιο. Πολύ φοβάμαι όμως ότι είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα καθώς δεκαετίες τώρα ακούμε για αυτό πριν από εκλογές κάθε φορά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΥΤΟΝ ΜΟΝΟ ΩΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΙΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΘΗΝΗ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΗΓΕΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΝΑ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΦΘΗΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατά τον σηφακη αυτή είναι η ανάπτυξη

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμε ρώτησε κάποιον από τις άλλες περιοχές που έχουν συνοριακές διαβάσεις για να δεις τα αναπτυξιακά αποτελέσματα. Αν εσύ θέλεις να κάνεις 180 χιλιόμετρα ( Αριδαία- Καβάνταρτσι και επιστροφή) για να πάς στο μπακάλικο να ψωνίσεις φθηνά χαλάλι σου.. Ολοι οι δρόμοι φέρνουν ανάπτυξη.
   Εξάλλου ο Κώστας ο Τοξίδης που το προσπαθούσε το έργο αυτό να γίνει πριν 20 χρόνια ήταν Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου της Αριδαίας. Το αίτημα αυτό είναι αίτημα όλης της περιοχής

   Διαγραφή
  3. Η ανάπτυξη κύριε σηφακη έρχεται με δουλειά και όχι με δρόμο για το καζίνο μπορείς να δώσεις δουλειά μάλλον όχι μόνο παχιά λόγια

   Διαγραφή
 5. ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΨΩ ''ΑΓΑΠΗΤΟ'' ΚΑΡΑΤΖΟΒΑ.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΗΦΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΔΕΝ ΒΡΙΖΩ,ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ,Α΄ ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΣΑΣ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟΣ,ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΣ ΚΑΙΡΟΣ,ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΗΧΩΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.ΠΑΝΤΩΣ ΜΟΥ ΔΕΙΞΑΤΕ ΠΩΣ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΚΑΙ ΕΞΗΓΩ,ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ.ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΗΣΜΑ ΨΗΦΗΖΑ ΣΥΡΙΖΑ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ '15 ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΑΗΔΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Συγνωμη αλλά να αναφέρω κάτι αλλο εδώ σας πείραξε ο δρόμος οκ? Το ότι στο χωριό Πρόμαχοι που τα παιδιά νηπιαγωγείου δεν έχουν σχολείο κ πάνε για μαθήματα σε δημοτικό πχ δεν σας λεελ τιποτα.οτι πηγαιναπ παιδιά νηπιαγωγείου στο σχολείο που δεν ήταν για να μπουν παιδιά κ έπρεπε να μείνει ακατάλληλο για μαθήματα πχ.. είναι ασχετά αλλά βλέπω κ με δίκαιο να λέτε για τ δρόμο αλλά πχ τα παιδιά που πήγαιναν τόσο καιρό σε σχολείο το οποίο δεν θα έπρεπε δεν λέτε κάτι .δώσανε τόσα χρήματα για να βαφτεί άλλο σχολείο των προμαχων κ όχι να φτιαχτεί κάτι που επιγει.παρακαλω πολύ να δημοσιευθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.