Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι κρατήσεις στη «13η σύνταξη»


Το ποσό της «13ης σύνταξης» των συνταξιούχων καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της μικτής μηνιαίας σύνταξης, δηλαδή, της σύνταξης που αναγράφεται στα εκκαθαριστικά τους μαζί με τις κρατήσεις.

Όμως, όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο του νέου νόμου 4611/2019, «η 13η σύνταξη υπόκειται στις κατά το νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις». Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά με τα οποία πιστώθηκαν χθες οι λογαριασμοί των συνταξιούχων είναι τα καθαρά ποσά που τους αναλογούν μετά την αφαίρεση των φόρων, των ασφαλιστικών κρατήσεων καθώς και των εισφορών ποσοστού 6% που αφορούν τις κρατήσεις της υγειονομικής περίθαλψης.

Έτσι, για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με σύνταξη 500 ευρώ μικτά το μήνα που δικαιούται το 100% της 13ης σύνταξης, δεν θα δει στο λογαριασμό του 500 ευρώ, αλλά περίπου 440 ευρώ, μετά τις διάφορες κρατήσεις.

Στα εκκαθαριστικά υπάρχουν τρεις βασικές ενδείξεις: το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών, το σύνολο των κρατήσεων και το πληρωτέο ποσό.

Συνεπώς από τη 13η σύνταξη που πιστώθηκε χθες έχουν αφαιρεθεί, ανάλογα με την κλίμακα στην οποία βρίσκεται ο κάθε συνταξιούχος, οι φόροι που αναλογούν, οι κρατήσεις των διαφόρων μνημονιακών νόμων, καθώς και οι κρατήσεις ποσοστού 6% για τον κλάδο υγείας.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.