Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

"Η μπάντα...": Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Ν. Ασλανίδη για τη Γενοκτονία, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών


Δευτέρα 20 Μαϊου, στις 7.00 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών

Το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα», του συντοπίτη μας Γιαννιτσιώτη δημοσιογράφου-ερευνητή Νίκου Ασλανίδη, που απέσπασε δυο βραβεία στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 20 Μαϊου, στις 7.00 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών. 

Πρόκειται για αληθινή ιστορία της Γενοκτονίας και αφορά τις μαζικές δολοφονίες από τον σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου, Τοπάλ Οσμάν. 

Το ντοκιμαντέρ " Η μπάντα ..." βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα. Ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που "επιστρατεύτηκε" βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους.  Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες... Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος... Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική...
Προηγουμένως, στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Νίκου Ασλανίδη «Μάρτυρες... 100 χρόνια μετά», που περιέχει μαρτυρίες προσφύγων της πρώτης γενιάς και οι περισσότερες είναι για τις πορείες του «λευκού θανάτου» και τα τάγματα εργασίας.
Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Πέλλας και η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Γιαννιτσών και τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Τραπεζούντας «Εύξεινος Λέσχη» Γιαννιτσών.
Συμμετέχει η Φιλαρμονική Μπάντα του δήμου Πέλλας.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.