Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Ερντογάν απαγορεύει να προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» του Ν. Ασλανίδη, στην Άγκυρα...


Απαγορεύτηκε η προβολή  στην Άγκυρα του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Γιαννιτσιώτη Νίκου Ασλανίδη «Η μπάντα...».
Το ντοκιμαντέρ επρόκειτο να προβληθεί το Σάββατο, 18/5 ύστερα από πρωτοβουλία που ανέλαβε ομάδα Τούρκων διανοουμένων. Οι διοργανωτές είχαν κυκλοφορήσει αφίσες και έκλεισαν αίθουσα αλλά χτες ο αστυνομικός διοικητής της Άγκυρας εξέδωσε διαταγή σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η προβολή της «Μπάντας»...
Ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ Νίκος Ασλανίδης δήλωσε: «Η αλήθεια είναι ότι χάρηκα μόλις έμαθα ότι μια ομάδα διανοουμένων Τούρκων θα προβάλει την «Μπάντα» στην Άγκυρα. Μόλις όμως  το βαθύ κράτος κατάλαβε ότι το ντοκιμαντέρ αναφέρετε στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στον σφαγέα Τοπάλ Οσμάν, απαγόρευσε την προβολή...  Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Τοπάλ Οσμάν, δυο χρόνια μετά τη Γενοκτονία απαγχονίστηκε, έξω από την τουρκική Βουλή, στην Άγκυρα,  με εντολή του ίδιου του Κεμαλ Ατατούρκ. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας. Προφανώς κάποιοι γείτονες μας όμως δεν θέλουν να μαθευτεί η αλήθεια και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην γίνουν γνωστά τα εγκλήματα της γενοκτονίας. Άδικα ομως προσπαθούν. Στην εποχή μας υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθουν οι Τούρκοι την ιστορική αλήθεια. Μπορεί να αργήσουν αλλά κάποτε θα την μάθουν, ότι κι αν κάνει το βαθύ κράτος ... Στην Ελλάδα και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού όλο το 2019 που είναι τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία, θα παίζει η « Μπάντα»  για να ακουστεί από όλους. Είναι το καλύτερο μνημόσυνο που μπορώ να κάνω για τους προγόνους μου. Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες έχουμε  χρέος απέναντι στην ιστορία, να κάνουμε γνωστά τα τραγικά γεγονότα της γενοκτονίας όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον πλανήτη. Μόνο τότε θα αναπαυθούν οι ψυχές των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου. Φυσικά σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να πρωτοστατεί η ελληνική πολιτεία, η οποία με αφορμή τα 100 χρόνια θα έπρεπε να διοργανώσει αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό για να μαθευτεί επιτέλους η ιστορική αλήθεια»

Η «Μπάντα» παρουσιάζει την αληθινή ιστορία της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας του Πόντου. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. Επιστρατεύτηκε βίαια από τον σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου, τον Τοπάλ Οσμάν , ο οποίος έσφαζε τους Έλληνες στην κυριολεξία μετά μουσικής... Δηλαδή έμπαινε στα χωριά με την μπάντα να παίζει τουρκικά εμβατήρια και αυτός με τους τσέτες, έσφαζε τους άμαχους Έλληνες... Στο τέλος έσφαξε και όλους τους μουσικούς της ορχήστρας για να μην μαρτυρήσουν τα εγκλήματά του. Σώθηκε ως εκ θαύματος μόνο ένας ο οποίος και αποκάλυψε τα εγκλήματα του Τοπάλ Οσμάν. Συνολικά ο Τοπάλ Οσμάν με τους τσέτες του δολοφόνησε περισσότερους από 70.000 Έλληνες!
Το ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται από σήμερα Πέμπτη 16/5 έως την Τετάρτη 22/5 στον κινηματογράφο Τζον Κασσαβέτη, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, στις 18.15'.

Στα Γιαννιτσά
Υπενθυμίζουμε ότι το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα...» και το βιβλίο του Νίκου Ασλανίδη "Μάρτυρες... 100 χρόνια μετά" θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, την Δευτέρα 20 Μαϊου, στις 7.00 το απόγευμα.
Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Πέλλας και η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Γιαννιτσών και τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Τραπεζούντας «Εύξεινος Λέσχη» Γιαννιτσών.
Συμμετέχει η Φιλαρμονική Μπάντα του δήμου Πέλλας. 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.