Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έρχονται χρεώσεις στη χρήση των ΑΤΜs των τραπεζών


Νέα πολιτική για την τιμολόγηση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω των ATMs, ετοιμάζονται να υλοποιήσουν οι τράπεζες, επιβάλλοντας νέες ή αυξάνοντας υπάρχουσες χρεώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το θέμα συζητήθηκε χθες μεταξύ των τραπεζών και η νέα πολιτική χρεώσεων στις συναλλαγές μέσω ATM αναμένεται να γνωστοποιηθεί επισήμως στο συναλλακτικό κοινό εντός του επομένου διμήνου και να αρχίσει να ισχύει μετά το καλοκαίρι. 

Οι χρεώσεις, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, δεν θα αφορούν τους πελάτες των τραπεζών οι οποίοι χρησιμοποιούν τα ATMs του δικτύου της τράπεζάς τους για αναλήψεις και λοιπές συναλλαγές.


Το ζήτημα που οδηγεί τις τράπεζες στην απόφαση για επιβολή χρεώσεων έγκειται στη χρήση του δικτύου των ATMs τραπεζών από μη πελάτες τους και στην ίση μεταχείριση με τους Ευρωπαίους πολίτες. Προφανώς δε, σχετίζεται με το υψηλό κόστος συντήρησης του δικτύου των ATMs, αλλά και με την επιδιωκόμενη αύξηση των εσόδων των τραπεζών μέσω της αύξησης των προμηθειών.


Σημειώνεται ότι για τους πελάτες τους στην Ελλάδα, οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν προμήθεια στις συναλλαγές μέσω ΑΤΜ μόνο εάν αυτές γίνονται από το δίκτυο άλλης τράπεζας από αυτήν στην οποία είναι πελάτης ο συναλλασσόμενος.

Ωστόσο, για την κοινή χρήση των ΑΤΜs των τραπεζών αδιακρίτως από όλους τους Έλληνες πελάτες, οι τράπεζες είχαν προβεί σε διατραπεζική συμφωνία για επιβολή χαμηλών χρεώσεων. 

Χθες οι ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν  ότι θα χρεώνει η καθεμία με την δική της "ταρίφα" όλους τους πελάτες άλλων τραπεζών από το εξωτερικό και αυτό θα ισχύσει εφεξής και για τους Έλληνες πελάτες που όντας πελάτες μιας τράπεζας, θα χρησιμοποιούν ΑΤΜ άλλης για συναλλαγές τους. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν χρεώσεις για τους πελάτες που θα χρησιμοποιούν για αναλήψεις μετρητών το δίκτυο των ATMs της δικής τους τράπεζας.

Σημειώνεται ότι οι προμήθειες που εισπράττουν σήμερα οι τράπεζες από τις χρεώσεις στη χρήση του δικτύου των ATMs τους ανέρχονται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ. Οι νέες χρεώσεις που σχεδιάζονται θα αυξήσουν τα έσοδα από προμήθειες, ενώ κρίνονται αναγκαίες από τις τράπεζες και για την ακριβή συντήρηση των ATMs που περιλαμβάνει επίσης το κόστος εφοδιασμού και χρηματαποστολών, καθώς και την αποκατάσταση ζημιών από βανδαλισμούς. 

Η τάση για επιβολή χρεώσεων στις αναλήψεις από ΑΤΜ φαίνεται πως είναι διεθνής και συμβαδίζει με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ενδεικτικά, στη Μ. Βρετανία όπου υπάρχουν 52.000 ΑΤΜs, σε 1.700 από αυτά έγινε αλλαγή λειτουργίας και άρχισαν να χρεώνουν προμήθεια στις αναλήψεις μετρητών από τις αρχές της χρονιά, με τη βρετανική ένωση καταναλωτών Which?, να προειδοποιεί ότι τους πελάτες ότι σε λίγο η εποχή των δωρεάν αναλήψεων μετρητών θα ανήκει στο παρελθόν.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.