Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Καρασμάνης : Μπάχαλο και με τα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτικών μονάδων


Με αφορμή την αγανάκτηση και τις διαμαρτυρίες των αγροτών επενδυτών και των προμηθευτών μηχανολογικού εξοπλισμού σχετικά με το μπάχαλο που δημιουργήθηκε στα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτικών μονάδων, ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Το 2014, επί υπουργίας μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η κυβέρνηση μας κατάρτισε και υιοθέτησε ένα δυναμικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 6 δις ευρώ, στοχεύοντας στην ανάκαμψη της ελληνικής υπαίθρου με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα, καθώς διασφάλιζε τη ρευστότητα και την τόνωση της αγοράς, δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα, καθιστώντας στην πράξη αχρείαστες την υπερφορολόγηση και τα χαράτσια στους αγρότες που ακολούθησαν.

Ανάμεσα στα 20 αναπτυξιακού χαρακτήρα μέτρα που περιελάμβανε το πρόγραμμα αυτό – το οποίο τον Ιανουάριο του 2015 παραδώσαμε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ήταν και τα Σχέδια Βελτίωσης 7.500 αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε ολόκληρη τη χώρα με ενισχύσεις συνολικού ύψους 466 εκατ. ευρώ και  βασικό στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την αύξηση της υπεραξίας τους.

Έπρεπε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια εγκληματικής αδράνειας από τότε – και ενώ στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ περιέκοψε χωρίς κανένα λόγο κατά 32,4% τον προϋπολογισμό του εν λόγω προγράμματος (από τα 466 εκατ. ευρώ, τον μείωσε στα 315 εκατ.) - για να δεήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί στην προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης.

Και έρχεται τώρα ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, να δώσει κυριολεκτικά μια κλωτσιά στην καρδάρα και να χύσει ολοκληρωτικά το γάλα.  Γιατί, ενώ υποτίθεται πως στις 30 Ιουνίου λήγει και τυπικά η προθεσμία για την αξιολόγηση των αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, ο κ. Αραχωβίτης εξέδωσε νέα απόφαση για τις αμοιβές των αξιολογητών, στην οποία αναβάλει ουσιαστικά επ΄ αόριστον την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων, ενώ παράλληλα, για να «χρυσώσει το χάπι», εξαγγέλλει μια εβδομάδα πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου τον δήθεν διπλασιασμό των κονδυλίων για τα σχέδια βελτίωσης. Πρόκειται για ένα μπάχαλο και μια αναβολή στην αναβολή, που οδηγεί το πρόγραμμα στον Καιάδα.

Αυτή δυστυχώς είναι η συμβολή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην πολυθρύλητη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και της υπαίθρου. Αυτοί είναι οι τραγικοί χειρισμοί μιας δήθεν υπεύθυνης κυβέρνησης την περίοδο που ελληνική αγροτική οικονομία βιώνει τάσεις μαρασμού και εγκατάλειψης, με μείωση της πρωτογενούς παραγωγής και συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος.
Την οριστική απάντηση θα λάβει από τον κόσμο της υπαίθρου την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment