Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επικίνδυνες πτώσεις δέντρων σε δημόσιους χώρους της Π.Ε. Πέλλας


Συνεχώς αυξάνονται το τελευταίο διάστημα τα «κρούσματα» σε δημόσιους χώρους των Δήμων της Π.Ε. Πέλλας με τα δέντρα που για κάποιο λόγο (συνήθως λόγω ισχυρών ανέμων) ξεριζώνονται ή κόβονται και πέφτουν χωρίς -ευτυχώς- μέχρι σήμερα να προκληθεί κάποιο ατύχημα. Πρόσφατο το παράδειγμα του ηλικιωμένου και ψηλού δέντρου στον προαύλειο χώρο του Δημοτικού Γυμναστηρίου Γιαννιτσών, η πτώση δέντρου στην περιοχή των καταρρακτών στην Έδεσσα, το δέντρο στην αυλή του σχολείου στον Άγιο Λουκά, πέρσι στο σχολείο Αθύρων κ.α.
Μήπως οι αρμόδιες αυτοδιοικητικές υπηρεσίες πρέπει να ξεκινήσουν διαδικασίες ελέγχου για την απομάκρυνση ηλικιωμένων και «άρρωστων» δέντρων και να ξεκινήσουν κάποια προγράμματα για την τοποθέτηση νέων ριζωμένων φυτών, σε συνεργασία με δασολόγους και γεωπόνους;
«Έτσι θα αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα, καθώς υφίστανται δέντρα που δεν μπορούν να επανέλθουν μετά από παγετούς, ενώ κάποια άλλα διαθέτουν επιφανειακό ριζικό σύστημα και υπάρχει κίνδυνος πτώσης τους από ανέμους» υπογραμμίζουν γεωπόνοι.
Η κοπή των προβληματικών δέντρων και η απομάκρυνση τους μπορεί να υλοποιηθεί από εξειδικευμένα συνεργεία, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας και τους ισχύοντες νόμους.


Οι υπηρεσίες των Δήμων μπορούν να αποτρέψουν το φαινόμενο της πτώσης των δένδρων;  Είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να προβαίνουν σε τακτικό προληπτικό έλεγχο για μυκητιάσεις, προσβολές από ξυλοφάγα έντομα, όψη της κόμης (κλαδιά σπασμένα, δέντρα υγιή ευθυτενή κλπ) και να τηρούν σχετικό βιβλίο πρωτοκόλλου που θα αποδεικνύει τον τακτικό έλεγχο, την φυτοϋγειονομική κατάσταση των δένδρων και τις ενέργειες της υπηρεσίας.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες, με βάση τον προληπτικό τακτικό έλεγχο των δέντρων,  οφείλουν να προβαίνουν σε όλα τα μέτρα που αφορούν την υγιή και ασφαλή κατάστασή τους, δηλαδή κλαδεύσεις, αφαίρεση και απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων δένδρων, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες. Όπου διαπιστωθεί προσβολή, οι υπηρεσίες προβαίνουν και στους απαραίτητους ψεκασμούς με εγκεκριμένα φάρμακα. 
Οι κλαδεύσεις δεν χρειάζονται κάποια ειδική άδεια, πραγματοποιούνται με ευθύνη και μέριμνα των οικείων υπηρεσιών. Το αυτό ισχύει και για τα ξερά δέντρα. Αυτά κόβονται, με ευθύνη της υπηρεσίας πρασίνου. Αδειοδότηση χρειάζεται μόνο στην περίπτωση κοπής χλωρών, φαινομενικά υγιών δέντρων.

Στα δικαστήρια για αποζημιώσεις

Σύμφωνα με στοιχεία, σε πανελλήνιο επίπεδο, στα δικαστήρια εκκρεμούν πολλές υποθέσεις πολιτών που αφορούν σε αστική ευθύνη για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές από πτώση κλαδιών ή κορμών δέντρων.
Από παλαιότερη Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη προκύπτει ότι στην συντριπτική πλειονότητα, οι Δήμοι αρνούνται την αποζημίωση των πολιτών σε περιπτώσεις που αφορούσαν πτώση κλαδιών ή κορμών δέντρων κ.τ.λ., από τις οποίες είχαν προκληθεί ατυχήματα.
Το 2009 σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (10476/2009) «κρίθηκε ότι στοιχειοθετείται ευθύνη του Δήμου προς αποζημίωση (άρθρα 105-106 ΕισΝΑΚ) από την παράλειψη οργάνων να προβούν προληπτικά στην ενδεδειγμένη συντήρηση δέντρου και ενδεχομένως στην κοπή αυτού, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση του ίδιου ή των κλαδιών του σε διερχόμενα ή σταθμευμένα οχήματα σε συνθήκες πρόβλεψης κακοκαιρίας».
Είναι προφανές ότι για να πέσει ένα δέντρο υπάρχει και συγκεκριμένος λόγος και σίγουρα κάποιο πρόβλημα το οποίο οι τοπικές αρχές ενώ όφειλαν να το εντοπίσουν δεν το έπραξαν. 

Η.Ε. karatzova.com






Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. στα Γιαννιτσα ο Σταμκος εχει μια αλλη απλη πρακτικη . Τα κοβουμε ολα...για καλο και για κακο. Ουτε φοβος να πεσουν ,ουτε φυλλα να μαζευουν οι υπαλληλοι καθαριοτητας. [ π.χ. συσταδα λευκης δεξια προς εργατικες κατοικιες,προς 4ο Γυμνασιο Γιαννιτσων] φανταστητε ειναι και γεωπονος,9 χρονια δεν εχει φυτεψει ουτε ...αγκαθι. Αλλα θα μου πεις απο τι επιπεδο ανθρωπων-συμβουλων,περιστοιχιζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.