Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τέλος το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους - Τι προβλέπει η νομοθεσία, τα πρόστιμα που επιβάλλονται


Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και μια από τις προτεραιότητες που έχει θέσει ως πρωθυπουργός. Αλλωστε στο θέμα αναφέρθηκε και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων το Σάββατο λέγοντας πως η εφαρμογή θα ξεκινήσει άμεσα από τη Βουλή. 

Τι προβλέπει όμως ο αντικαπνιστικός νόμος; Σύμφωνα με αυτόν το κάπνισμα απαγορεύεται σε:

-νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων,
-εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,
-χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων,
-καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ)
-κέντρα διασκέδασης, κλπ.,

Τι ισχύει με τον αντικαπνιστικό νόμο

Επίσης, στην εγκύκλιο με τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο αναφέρεται ότι:

Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου 3 επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) έως πεντακόσια (500) ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3730/2008, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 35 του Ν. 3896/2010, για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

3 σχόλια:

 1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΕΣΤΙΑΤΌΡΙΟ ΝΑ ΦΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΝΙΓΕΙ Η ΚΑΠΝΑ,ΜΗΔΕΝ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΕΛΛΕΕΟΟΟΟΣ,ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΗ,ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΣ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ;ΝΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΣ ΕΧΟΥΝ ΡΑΝΤΙΣΤΕΙ 20 ΦΟΡΕΣ,ΤΟ ΚΡΕΑΣ [ΧΟΙΡΙΝΟ,ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ] ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΣΕΣ ΑΝΤΙΒΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΖΩΑ,ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ[ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΝΤΟΜΑΤΕΣ]ΠΟΥ ΤΑ ΡΑΝΤΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ 3 ΜΕΡΕΣ ΔΕ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ?ΤΑ ΜΙΣΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΙΣΑ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ,ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕ.ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ.

   Διαγραφή
 2. Ο αντικαπνιστικος νόμος υπηρχε κι απαγορευε το κάπνισμα στα σχολεία, κι οι καπνιστές εκπαιδευτικοί έβγαιναν από τον αύλειο χωρο, συνήθως στην αυλόπορτα των σχολείων και κάπνιζαν, προσφέροντας ένα άθλιο θέαμα σε όσους περνούσαν έξω από τα σχολεία. Αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δεν επιτρέπεται οι μαθητές να βλέπουν τους δασκάλους τους να καπνίζουν, καταστρατηγώντας το νόημα του αντικαπνιστικού νόμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.