Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θεοδωρικάκος: Έρχεται απλοποιημένος κώδικας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση


Στις βασικές παρεμβάσεις για την «κυβερνησιμότητα» Δήμων και Περιφερειών αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί», με αφορμή τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Σε 220 δήμους και σε 7 περιφέρειες ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης δεν διαθέτουν την αναγκαία πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά αντίστοιχα συμβούλια, ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκαν από τους πολίτες. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος έριξε την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ιδεοληπτική εμμονή για την απλή αναλογική, που οδήγησε σε αυτό το σημείο, ενώ τόνισε ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος βασικές λειτουργίες στους Δήμους και στις Περιφέρειες να μπλοκαριστούν. 

Το μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση είναι πρώτον, όπως είπε «να ενθαρρύνουμε τις δημοτικές παρατάξεις να συνεργαστούν μεταξύ τους, με την προϋπόθεση ότι θα είναι και η παράταξη του Δημάρχου». Επίσης, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης μέσω της ρύθμισης, προβλέπεται να έχουν την πλειοψηφία και σε όλα τα νομικά πρόσωπα του οργανισμού του δήμο. 

Η νομοθετική ρύθμιση περιέχει επίσης παρεμβάσεις που αφορούν τη συγκρότηση της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. Ωστόσο, ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα εξακολουθήσουν να έχουν την πλειονότητα των αρμοδιοτήτων που ασκούν. 

Σχετικά με τον προϋπολογισμό, όπως είπε, για να αποφύγουμε κωλύματα αν οι άλλες παρατάξεις διαφωνούν θα πρέπει να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, έχοντας πρώτα συνεργαστεί με τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου, με στόχο, όπως είπε, να μπει τέλος στις καταχρηστικές καταψηφίσεις προϋπολογισμών. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι οι παρεμβάσεις γίνονται στο πλαίσιο του υπάρχοντος νόμου, ενώ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα φέρει έναν απλοποιημένο κώδικα για την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Αναφερόμενος στο θέμα των σκουπιδιών και συγκεκριμένα για την Κέρκυρα, ο κ. Θεοδωρικάκος, το χαρακτήρισε «βόμβα» για την υγεία των πολιτών και ανέφερε ότι υπήρξε επικοινωνία με τον Δήμαρχο του νησιού και του προτάθηκε μια λύση, την οποία θα ακολουθήσει. Τόνισε ότι το θέμα των σκουπιδιών πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα των Δήμων και των Περιφερειών και όπως είπε «πρέπει να δοθεί λύση και στην Αττική για τα σκουπίδια αλλιώς θα μας «πνίξουν»». 

Σχετικά με την εμπλοκή που προέκυψε με μερίδα επιτυχόντων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 3Κ/2018,κ. Θεοδωρικάκος αποκάλυψε ότι δόθηκε συνολική λύση με την τροπολογία που είναι μέσα στο νομοσχέδιο για την «κυβερνησιμότητα». Όπως είπε ο υπουργός τα προσόντα που έχει ο κάθε υποψήφιος όταν κάνει την αίτηση, θα τα έχει και όταν γίνεται η πρόσληψη.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.