Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στάσιμη στο ΒΒ - άφησε την Ελλάδα η Fitch


Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒ- για την Ελλάδα η Fitch ενώ διατήρησε σταθερό το outlook. 

Ο οίκος σημειώνει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας βασίζεται στα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος, που ξεπερνούν κατά πολύ χώρες με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ. Το προφίλ του κρατικού χρέους είναι ευνοϊκό και οι δημοσιονομικές επιδόσεις της τελευταίας τριετίας υπερβαίνουν χώρες με αξιολόγηση ΒΒ.

Επίσης, οι δείκτες διακυβέρνησης είναι αξιοσημείωτα ισχυρότεροι από αρκετές χώρες αντίστοιχου rating.

Τα ανωτέρω ισχυρά σημεία αντισταθμίζονται από τις αδύναμες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων στον τραπεζικό κλάδο και τα υψηλά επίπεδα γενικού κρατικού χρέους και εξωτερικού χρέους.  

Η «βαθμολογία» που δίνει η Fitch είναι μια σκάλα πάνω από την S&P και την Moody’s. Υπενθυμίζεται ότι τελευταία αξιολόγηση της Ελλάδας ήταν από την S&P στις 26 Απριλίου, όταν ο οίκος διατήρησε τη χώρα στο B+ και σε θετικό outlook. Η Moody's δίνει αξιολόγηση αντίστοιχη της S&P, δηλαδή στο Β1 αλλά με σταθερό outlook. Είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση κατά δυο κλίμακες στις αρχές Μαρτίου.


Χαμηλά ο πήχης της ανάπτυξης

H Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρόοδο σε ότι αφορά την επιστροφή στις αγορές. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν απότομα μετά τις εκλογές. Η χώρα εκμεταλλεύτηκε το ευνοϊκό περιβάλλον και εξέδωσε 7ετες τίτλο με απόδοση 1,9%.

Η Fitch υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019 στο 1,9% από 2,3% προηγουμένως εξαιτίας του περισσότερο αδύναμου πρώτου τριμήνου, της κάμψης στην ανάπτυξη των εξαγωγών και την πιο αδύναμη ιδιωτική κατανάλωση. Περιμένει δε ανάπτυξη 2,2% το 2020 και 2,1% το 2021.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες σημειώνει ότι η ποιότητα ενεργητικού παραμένει χαμηλή. Τα NPEs ήταν 45,1% στα τέλη Μαρτίου 2019 έναντι 48,5% ένα χρόνο νωρίτερα. Σημειώνει ότι ενώ το απόθεμα προβληματικών δανείων μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό (13,5% σε ετήσια βάση), το ποσοστό επί της συνολικής έκθεσης υποχωρεί πιο αργά (7% σε ετήσια βάση) καθώς υπάρχει πιστωτική συρρίκνωση.

Το χρέος

Οπως αναφέρει ο οίκος, αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, υπό την υπόθεση μέσου πρωτογενούς πλεονάσματος 1,9% του ΑΕΠ ως το 2040, μέση πραγματική ανάπτυξη 1,4% την ίδια περίοδο και πληθωρισμό κοντά στο 2%, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μπορέσει να μειωθεί σταδιακά στο 125% του ΑΕΠ ως το 2030 και στο 111% του ΑΕΠ ως το 2040, από 181% του ΑΕΠ το 2018.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.