Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έδεσσα: Αναβίωση ιστορικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στις εκδηλώσεις Μνήμης της ΠΕ Πέλλας



Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής: «Οι εκδηλώσεις μνήμης σημείο αναφοράς για τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και παραδόσεων του Ελληνισμού των χαμένων πατρίδων»  

Με λιτό περιεχόμενο, αλλά μεγάλη συγκίνηση ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην ΠΕ Πέλλας. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από κοινού, από την ΠΕ Πέλλας, σε συνεργασία με τον Δήμο Έδεσσας και τους Προσφυγικούς Συλλόγους της Πέλλας. 

Την παραμονή της ημέρας μνήμης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Αφιέρωμα «1919-2019: 100 χρόνια από την θυσία των Προσκόπων του Αηδινίου και όλης της Μικρασιατικής γης», στην Πλατεία Μικράς Ασίας, στην Έδεσσα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναβίωσαν οι φρικτές μνήμες της Μικρασιατικής Καταστροφής, μέσα από τις τεκμηριωμένες παρουσιάσεις έγκριτων ομιλητών. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Θεσσαλονίκης. Το περιεχόμενο της εκδήλωσης επιμελήθηκαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα», σε συνεργασία με τον Δήμο Έδεσσας, τη ΔΗΚΕΔΕ και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Έδεσσας. 

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέησης, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Έδεσσας, στην έδρα της ΠΕ Πέλλας. Το ιστορικό της ημέρας εκφωνήθηκε από την κα Ελένη Καραντώνη, Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Περαίας, η οποία αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα και στη σημασία της παγκόσμιας αναγνώρισης της Γενοκτονίας, ως προϋπόθεση για την εξασφάλιση της ειρήνης και Ανάπτυξης στην περιοχή.  

Ακολούθησε η πραγματοποίηση τρισάγιου και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Προσφυγικών Συλλόγων της Πέλλας και πολιτών. Οι παραβρισκόμενοι τήρησαν σιγή ενός λεπτού και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο, αποδίδοντας ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας. 

Σε σύντομη δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής αναφέρει: «Τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θα αποτελούν πάντοτε ένα μελανό σημείο στην ιστορία των υπαίτιων και όλων όσων αμφισβητούν την ιστορική αλήθεια. Για τους κατοίκους της Πέλλας, που υποδέχθηκαν πολλές χιλιάδες Προσφύγων οι οποίοι εντάχθηκαν αρμονικά στην τοπική κοινωνία και συνέβαλαν στην άνθιση και ανάπτυξη της περιοχής, οι εκδηλώσεις μνήμης αποτελούν σημείο αναφοράς για τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και συνέχειας των παραδόσεων του Ελληνισμού στα ιερά χώματα των χαμένων πατρίδων. Η σημερινή μέρα, με εμπνέει και μας ενώνει».   

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, οι βουλευτές κκ. Λάκης Βασιλειάδης, Γεώργιος Καρασμάνης και Διονύσης Σταμενίτης, , ο Δήμαρχος Έδεσσας Γιάννου Δημήτρης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Επιτελάρχης της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας κ. Θωμάς Δημόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Πέτρος Περδικάτσης, ο Αν. Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας Παναγιώτης Φωστηρόπουλος, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων. 



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Πάλι διχαστικούς λόγους ο δήμαρχος.Δέχεται λέει κριτική για την Ολυμπιάδα.Για την Ολυμπιάδα κριτική δέχεσαι γιατί ήταν μία προχειρότητα μόνο και μόνο για να εκπληρώσεις προεκλογικά ταξίματα. Αφού το κάνεις κάνε το τουλάχιστον σωστά.Και πρόσεξε μην κόψεις δέντρα πάνω από το άγαλμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι γυρεύει ένας δήμαρχος να λέει αυτά που λέει; ποιος τον συμβουλεύει να πέφτει σε τέτοια ατοπήματα; και συμφωνουμε με το παραπανω σχολιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκεί στην αντιπεριφερειά που γράφεται τις ανακοινωσεις μην εκτίθεστε, το πρωτόκολλο επιβάλλει να προηγείται ο οικοδεσπότης της πόλεως ο δήμαρχος ακολουθούν οι βουλευτές κατα σειρά αρχαιότητας, ρωτήστε τον Δανη και θα σας το επιβεβαιώσει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.