Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ξεπέρασαν τις 38.000 οι επισκέψεις στο "Βέλος"


Αν φωτογραφίσει κάποιος το αντιτορπιλικό “ Βέλος D-16” από ψηλά, θα παρατηρήσει, έτσι καθώς είναι δεμένο κάθετα στην ευθεία γραμμή της παραλίας στη Θεσσαλονίκη, στενό και μυτερό με την πλώρη του προς την θάλασσα, πως μοιάζει έτοιμο να εκτιναχθεί από τη χορδή του και να στείλει τα μηνύματα που κουβαλάει στο εσωτερικό του... Τέσσερις εβδομάδες τώρα, 38.000 άτομα έχουν επισκεφθεί το πλοίο-μουσείο του Αντιδικτατορικού Αγώνα, που “ αφηγείται” ένα κομμάτι ελληνικής ιστορίας. Αυτό που γράφτηκε τον Μάιο του 1973, όταν ο κυβερνήτης του, Νίκος Παππάς, κατέφυγε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, σε μια εκδήλωση αντίδρασης στη στρατιωτική δικτατορία και μαζί με τα μέλη του πληρώματος (έξι αξιωματικούς και 25 υπαξιωματικούς) παρέμειναν στο εξωτερικό ως πολιτικοί φυγάδες.

Από τους 1400 επισκέπτες που ανεβαίνουν, κατά μέσο όρο, κάθε μέρα στο αντιτορπιλικό, υπάρχει ένας που δεν ... προσέχει τις παρουσιάσεις των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτά που οι υπεύθυνοι του πλοίου- Μουσείου περιγράφουν για εκείνη την περίοδο της δικτατορίας -το Κίνημα του Ναυτικού, την ενέργεια του αντιπλοιάρχου Παππά, τον διεθνή αντίκτυπο, το πολιτικό άσυλο και τα δημοσιεύματα της εποχής- ο αντιναύαρχος ε.α. (σήμερα) Κωστής Γκορτζής, τα έχει ζήσει, αφού ήταν ένα από τα μέλη του πληρώματος κι ένας από τους έξι αξιωματικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Το πλοίο αυτό είναι και η δική του ιστορία. Είναι κομμάτι της ζωής του...

«...Με το που ήρθε το “ Βέλος” στην πατρίδα μου, τη Θεσσαλονίκη, οπωσδήποτε ξύπνησε τις μνήμες του παρελθόντος και είναι πολύ έντονες και συναισθηματικά φορτισμένες. Νομίζω ότι εδώ, νιώθω ένα συνεχές ηλεκτροσόκ, που ξεκινάει από τα πόδια και φτάνει στο μυαλό μου» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.