Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έδεσσα: Σύσκεψη για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ των αγροτών και για τον καθορισμό του αριθμού θέσεων των εργατών γηςΣήμερα 24-10-2019 ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής είχε σύσκεψη με τους εκπροσώπους Συνεταιρισμών του Ν. Πέλλας και τους Υπηρεσιακούς Παράγοντες της Αντιπεριφέρειας για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ των αγροτών και για τον καθορισμό του αριθμού θέσεων των εργατών γης. 
 Για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον ΕΛΓΑ και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δοθούν προκαταβολές το συντομότερο δυνατό με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των παραγωγών, στις οποίες αναφέρονται αναλυτικά οι καλλιέργειες τους. 
 Οι αποζημιώσεις αυτές επιβάλλεται να δοθούν πριν την ολοκλήρωση των τελικών πορισμάτων ζημιάς εκτιμήσεων των παραγωγών. Ένας επιπλέον  λόγος που πρέπει να δοθούν κατ’ εξαίρεση προκαταβολές είναι και η χαμηλή τιμή των ροδάκινων την φετινή χρονιά. 

Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η αλλαγή κανονισμού λειτουργίας  του ΕΛΓΑ για την κάλυψη περισσοτέρων ζημιών, οι οποίες αυξάνονται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όσον αφορά τους συνεταιρισμούς, πρέπει να ληφθεί μέριμνα αποζημίωσης λόγω της μείωσης τζίρου εξαιτίας των ζημιών που υπέστησαν τα προϊόντα (σάπισαν στα ψυγεία τους) λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (συνεχής βροχοπτώσεις). Παράλληλα, συμφώνησαν να ζητηθεί η ενεργοποίηση του προγράμματος De minimis (στρεμματική ενίσχυση) που συνδέεται με το Ρωσικό εμπάργκο. 
 Όσον αφορά τον καθορισμό των εργατών γης, πρέπει να γίνει με ρεαλιστικά κριτήρια και να εγκρίνεται η παραμονή τους για 6 μήνες ώστε να μπορούν να κοπούν εργόσημα από τους εργοδότες κυρίως αγρότες και να διευκολυνθούν στην  ολοκλήρωση των εργασιών τους. 
Ήδη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ξεκίνησε η διαδικασία για να χαρακτηριστούν ως ΠΟΠ και ως ΠΓΕ διάφορα προϊόντα (κεράσι και βερίκοκο) 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αναγνωριστούν και άλλα προϊόντα, όπως είναι το ροδάκινο, το πιπέρι Αλμωπίας, η πατάτα Αρχαγγέλου, το πράσο Δωροθέας κλπ.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.