Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πώς θα ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες


Η διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής Επικράτειας ήταν το βασικό θέμα που τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης συνιστά «πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς επιλύεται ένα πρόβλημα δεκαετιών».

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ρυθμίζεται η Συνταγματική πρόβλεψη για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων οι οποίοι την ημέρα των εθνικών εκλογών, καθώς και των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της διεξαγωγής εθνικού δημοψηφίσματος, βρίσκονται εκτός Επικράτειας. Σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος, για την ψήφιση του νόμου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης της απαιτούμενης πλειοψηφίας, συνεδρίασε τρεις φορές διακομματική επιτροπή αποτελούμενη από τους εκπροσώπους των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αποτέλεσμα των συνεδριάσεων αυτών ήταν η καταρχήν σύγκλιση σε μια συμφωνία 4 + 1 σημείων, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη της πλειοψηφίας των 200 θετικών ψήφων. Τα σημεία αυτά είναι: 

1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.

2. Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα εκλογικά αυτά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν, χωρίς να βάζουν σταυρό προτίμησης, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο  ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.

4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: 

α. Τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα

β. Διαθέτουν ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου

5. Να γίνει προσθήκη στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54 του Συντάγματος, ώστε να είναι συμβατοί με το Σύνταγμα οι περιορισμοί του σημείου 4.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκος, κι ο υφυπουργός, Θ. Λιβάνιος, παρουσίασαν όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, τον τρόπο ψηφοφορίας και την καταμέτρηση των ψήφων.

Στην ίδια συνεδρίαση παρουσιάστηκε και το νομοσχέδιο με το οποίο εκσυγχρονίζεται η ΔΕΗ, απελευθερώνεται περαιτέρω η αγορά ενέργειας, προχωρά η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ κι ενισχύονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ακολούθησε η παρουσίαση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων και την αθλητική βία.

Το υπουργικό απασχόλησε και η επιλογή προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πέντε αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα «ΜΑΖΙ» για την υποστήριξη και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, ενώ εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο η σύσταση Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας, με επικεφαλής των Νομπελίστα Οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη και αναπληρωτή του τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νικόλαο Βέττα.

Επίσης, αποφασίστηκε η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής Διακυβέρνησης Δημοσίων Επιχειρήσεων, καθώς και η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής για την «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021».

Η παρουσίαση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit)» μετατέθηκε για επόμενη συνεδρίαση, λόγω της παράτασης της σχετικής προθεσμίας μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε πως στον ένα μήνα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου «καταγράφηκαν θετικές εξελίξεις στην οικονομία, όπως η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ο δανεισμός της χώρας με αρνητικά ή πολύ χαμηλά επιτόκια, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, η έγκριση της αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου του Δ.Ν.Τ., το αυξημένο ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση του 30% του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος". Όλα αυτά συμπληρώνουν την πολύ καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που επέτρεψε τη σημαντική, κατά περίπου 20%, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και την εμπροσθοβαρή καταβολή του, με μέριμνα για τις πιο ορεινές περιοχές και τις οικογένειες με παιδιά».

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.