Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στο βιομηχανικά επεξεργασμένο ροδάκινο


Ο Βουλευτής Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης από κοινού με το Βουλευτή Ημαθίας Τάσο Μπρατζώκα κατέθεσαν σήμερα ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στο βιομηχανικά επεξεργασμένο ροδάκινο.
Στις 02 Οκτωβρίου 2019 ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ ο τελικός κατάλογος επιβολής επιπλέον δασμών αξίας 7,5 δις δολαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα αεροσκαφών, τροφίμων κ.α. ως αποτέλεσμα απόφασης του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου αναφορικά με τις επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την εταιρεία Airbus.

Στον κατάλογο αυτό συμπεριλαμβάνεται και το βιομηχανικά επεξεργασμένο ροδάκινο (κομπόστα), για το οποίο επιβάλλονται επιπλέον δασμοί 25% στο ήδη υπάρχον 18%., πλήττοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο καίρια τις εξαγωγές του προϊόντος στη σημαντική αγορά των ΗΠΑ. Ο ετήσιος όγκος των εξαγωγών αυτών υπολογίζεται σε 40.000 τόνους, ενώ η αξία του στα 50 εκατ. Δολάρια. Η νέα τιμή που διαμορφώνεται καθιστά το ελληνικό βιομηχανικό ροδάκινο μη ανταγωνιστικό και, ουσιαστικά, την αμερικανική αγορά απαγορευτική.

Οι παραγωγοί των νομών Πέλλας και Ημαθίας οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στο επιτραπέζιο ροδάκινο, πλήττονται τώρα και στο βιομηχανικό! Σε δύσκολη θέση βρίσκονται επίσης και οι μεταποιητές, οι οποίοι ήδη διαθέτουν στις αποθήκες τους σημαντικά αποθέματα, συσκευασμένα, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη διάθεσή τους σε εναλλακτικές αγορές. Το ίδιο φυσικά επηρεάζονται και οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση.
Οι Βουλευτές αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή θα πλήξει ανεπανόρθωτα το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στους εν λόγω νομούς, οι οποίοι μαστίζονται ήδη από υψηλή ανεργία ενώ παράλληλα υπολείπονται σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Οι κ.κ. Βασιλειάδης και Μπαρτζώκας ρωτούν αρχικά τι προσπάθειες θα γίνουν για επαναδιαπραγμάτευση του καταλόγου από πλευράς ΗΠΑ και στη συνέχεια τι ενέργειες σχεδιάζονται προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις στην παραγωγή και εμπορία του βιομηχανικά επεξεργασμένου ροδάκινου.
Ειδικότερα για την Πέλλα, ο Λάκης Βασιλειάδης δεσμεύεται να παρακολουθεί το θέμα από κοντά και να μείνει στο πλευρό των παραγωγών αλλά και εργαζομένων στη βιομηχανία επεξεργασίας ροδάκινου.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Τωρα σε έπιασε πόνος,το καλοκερι που εισουν,όταν τα ροδάκινα τα περναν για χιμο και τα δούλευβαν για κομπόστα, η χηροτερη χρονια,κανενας δεν ξέρει τί μ.ας πλεροσουν. Τώρα που τα φιλαράκια σου,ζορηζοντε αμεσως ερώτηση, για μας εξαφανησμενος,φοβηθικες να μην σε μαλωσουν.πηρες για σύμβουλος 14 χιλ για βουλευτης 7 χιλ ,την άλλη φορά θα πάρεις 3,5 χιλ.σε πήραμε χαμπάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.