Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός


Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σπανός, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.
Ο γνωστός  μουσικοσυνθέτης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών.
Ο Γιάννης Σπανός είχε γεννηθεί στο Κιάτο Κορινθίας στις 26 Ιουλίου 1943.
Ο πατέρας του ήταν οδοντίατρος. Ο Σπανός επηρεάστηκε από τις σπουδές πιάνου της αδελφής του και μετακόμισε στην Αθήνα σε ηλικία 17 ετών για να σπουδάσει στο Εθνικό Ωδείο, όπου έμαθε να παίζει το πιάνο. Ο πατέρας του ήθελε να τον κάνει επιστήμονα, γι' αυτό του χρηματοδότησε ένα ταξίδι στην Ευρώπη. Ο Σπανός ζούσε σύντομα στην Ιταλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και έφτασε στο Παρίσι, όπου τελικά μετακόμισε μόνιμα το 1961.


Στο Παρίσι εργάστηκε στην καλλιτεχνική σκηνή στο Rive Gauche ως συνοδός πιάνου. Συνόδευσε πολλούς Γάλλους καλλιτέχνες όπως η Cora Vaucaire, ο Serge Gainsbourg, η Béatrice Arnac και η Juliette Gréco. Ήταν στο Παρίσι και στα γαλλικά που έγραψε τα πρώτα του τραγούδια. Ένα παράδειγμα είναι το τραγούδι Sidonie που τραγούδησε η Brigitte Bardot στην ταινία "A Very Private Affair".

Όταν επέστρεψε επιτέλους στην Ελλάδα αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στη δημιουργία του Νέου Κύματος. Ο Γιάννης Σπανός εισήλθε στην δισκογραφία με το τραγούδι "Μιά Αγάπη για το Καλοκαίρι".

Τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι: "Σαν με κοιτάς", "Οδός Αριστοτέλους", "Σπασμένο καράβι", "Μια φορά θυμάμαι", "Μαρκίζα", "Είπα να φύγω", "Βροχή και σήμερα", "Θα με θυμηθείς", "Στην αλάνα", "Μια Κυριακή" κ.ά. Είχε συνεργαστεί με διάσημους Γάλλους μουσικούς και ηθοποιούς στην αρχή της καριέρας του.

Είχε μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδδία, Μίλτου Σαχτούρη κ.ά.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.