Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Erasmus+: Το 2ο ΓΕΛ Έδεσσας στη Ρουμανία και Γενεύη



Σημαντική και απόλυτα επιτυχημένη ήταν η  εκπαιδευτική εκδρομή του Λυκείου μας μαζί με το Λύκειο Σκύδρας στον περίφημο Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Πυρηνική Έρευνα γνωστό ως CERN στη Γενεύη της Ελβετίας. Πρέπει να τονιστεί ότι στην ίδρυση του οργανισμού μεταξύ των 12 αρχικών χωρών που συμμετείχαν ήταν και η Ελλάδα,  παρ’ όλες τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες εκείνης της εποχής (1954. Η Ελλάδα συνεχίζει να συμμετέχει οικονομικά στην υποστήριξη του προγράμματος ακόμη και σήμερα και να τροφοδοτεί τον οργανισμό με σημαντικούς επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν σε βάθος 90 μέτρα κάτω από τη γη το χώρο του πειράματος και να ενημερωθούν από τους ίδιους τους επιστήμονες για το πείραμα,  τα υλικά κατασκευής του επιταχυντή  και τη φύση της εργασίας τους. Ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι η  επιστήμη και ο κοινός στόχος της  ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς μέσα σε πλαίσιο αγαστής συνεργασίας. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι κατάφεραν με απλά λόγια να εξηγήσουν σε όλους τους μαθητές έννοιες της φυσικής επιστήμες αλλά και να τους ενημερώσουν για τους μελλοντικούς επιστημονικούς στόχους της.

Μαθητές και διδακτικό προσωπικό του σχολείου μας έφυγαν ενθουσιασμένοι από την ξενάγηση και τις άφθονες πληροφορίες που πήραν από τους επιστήμονες του CERN και ιδιαίτερα από τον Έλληνα υπεύθυνο του κέντρου ελέγχου του CERN κ. Χρήστου Ζαμαντζά ο οποίος με μεγάλη προθυμία έκανε εκτενή ενημέρωση στα ελληνικά για ειδικά και γενικά θέματα του ερευνητικού κέντρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ζαμαντζάς είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του CERN και του ΑΠΘ και τον ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκλησή του.  Η ευκαιρία που έδωσε στους μαθητές μας να προσεγγίσουν από κοντά τον επιστήμονα σαν άνθρωπο και την επιστήμη στο χώρο της δράσης της,  θα μείνει αξέχαστη σε όλους επισκέπτες μαθητές.
Μετά από αυτήν την εμπειρία το σχολείο μας προσβλέπει στην επανάληψη αυτών των εκπαιδευτικών εκδρομών στο άμεσο μέλλον μετά και από την έντονη επιθυμία των μαθητών του σχολείου μας.

Στη Suceava της Ρουμανίας

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+  με τίτλο 
“HealthyLife – HappyLife! – Exploring different aspects of a healthylifestyle”μαθητές του 2ο ΓΕΛ Έδεσσας με τoυς υπεύθυνους καθηγητές τους Ελένη Στογιάννου και Απόστολου Τιντινίδη βρέθηκαν από τις 20 έως τις 26 Οκτωβρίου 2019στην πόλη Suceava, στην περιοχή Bucovina της Ρουμανίας. Στις εγκαταστάσεις του σχολείου Colegiul Economics “Dimitrie Canterim” οι Έλληνες μαθητές συναντήθηκαν με μαθητές από την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία. 

Το θέμα της συνάντησης ήταν «Be sugar wise». Συζήτησαν με τους ευρωπαίους συμμαθητές τους αν είναι αληθείς ή ψευδείς οι μύθοι που διαιωνίζονται σε κάθε χώρα σχετικά με συγκεκριμένα τρόφιμα, καθώς και πού και πώς μπορούv να βρουν αξιόπιστες πληροφορίες στο Internet.Συνέκριναν διάφορα ποτά (νερό, γάλα, χυμό φρούτων, ενεργειακά ποτά, αθλητικά ποτά, σόδα) ως προς τη ποσότητα ζάχαρης και τη ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που περιέχουν και έμαθαν πώς να επιλέγουν ένα ποτό. Ανέλυσαν τις ποσότητες  ζάχαρης σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά που συνήθως καταναλώνονται από ένα μαθητή σε κάθε χώρα σε μια συνηθισμένη καθημερινή διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό γεύμα, δείπνο, σνακ, ποτά) και συζήτησαν για το πώς μπορούν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές- «Healthier choices for asweetlife». Για να έχουν σφαιρική εικόνα μαγείρεψαν όλοι μαζί επιδόρπια με προσθήκη ζάχαρης και χωρίς ζάχαρη και σύγκριναν γεύσεις και θερμίδες. Επιπλέον μαγείρεψαν και ορισμένα παραδοσιακά πιάτα από κάθε χώρα δίνοντας εναλλακτικούς υγιεινούς τρόπους παρασκευής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργοστάσιο της εταιρείας Valeputna. Η εταιρία Valeputna προσφέρει 100% βραβευμένα και διεθνώς πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα με σπεσιαλιτέ προϊόν την καπνιστή πέστροφα. Στην κοιλάδα του Πούντα επινοήθηκε η τοπική λιχουδιά γνωστή ως "Cobza", καπνιστή πέστροφα με ξύλο οξιάς, περιτυλιγμένο με κλαδιά ελάτης και δεμένο με φουντουκιά.
Μεταξύ των πολιτιστικών επισκέψεων ξεχώρισε η επίσκεψη στο Μουσείο Αυγών Vama. Το μουσείο φιλοξενεί μια συλλογή από 3000 εκθέματα που συγκεντρώθηκαν από όλη τη Ρουμανία και το εξωτερικό και δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις παραδόσεις από την περιοχή και την τέχνη της διακόσμησης των αυγών του Πάσχα. Οι μαθητές όχι μόνο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία διακόσμησης αυγών σε εργαστήριο, αλλά και να ζωγραφίσουν οι ίδιοι με την καθοδήγηση ειδικών. Επίσης επισκέφτηκαν τη Μονή Voroneţ (το παρεκκλήσι της Ισλανδίας), που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μαζί με έξι άλλες εκκλησίες της περιοχής, το κάστρο της Suceava και Μουσείο Village Bucovina.

Και βέβαια αποκτήθηκαν εμπειρίες, αναπτύχθηκαν φιλίες, ανταλλάχθηκαν δώρα, emails, υποσχέσεις για συναντήσεις στο μέλλον. Το συντονιστικό σχολείο όχι μόνο πέτυχε απόλυτα το στόχο του να καλύψει το γνωστικό κομμάτι, αλλά κατάφερε και να επιτευχθεί η αδελφοποίηση και η ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων που είναι ένας από τους  βασικούς σκοπούς των προγραμμάτων Erasmus. Για άλλη μια φορά οι μαθητές μας διαπίστωσαν ότι δεν υστερούν σε τίποτα από τους ευρωπαίους συμμαθητές τους, αντίθετα μπορούν να εκπροσωπήσουν μετά πολλών επαίνων τη σημερινή σύγχρονη Ελλάδα στις χώρες του εξωτερικού και να κοιτούν με αισιοδοξία το μέλλον τους. 
Η επόμενη συνάντηση είναι στο σχολείο μας (2ο ΓΕΛ Έδεσσας) στις 8-14/3/2020.Το θέμα μας εξαιρετικά  σημαντικό και επίκαιρο : 
«Ο αγώνας κατά του καπνίσματος».

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.