Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κακοί μαθητές τα Ελληνόπουλα: Η 3η γυμνασίου ξέρει λιγότερα από την 6η δημοτικού της Σιγκαπούρης!


Γνωρίζατε ότι οι Έλληνες μαθητές διαχρονικά βαθμολογούνται σε τρία γνωστικά αντικείμενα (μαθηματικά, κατανόηση κειμένου και φυσικές επιστήμες) κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ; Ότι η επίδοσή τους είναι χειρότερη από σχεδόν όλες τις χώρες της Ε.Ε.; Και ότι ο μέσος 15χρονος Έλληνας μαθητής έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες του μέσου 12χρονου μαθητή από τη Σιγκαπούρη; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις παρουσιάζει και αναλύει τα αποτελέσματα της διεθνούς εκπαιδευτικής έρευνας PISA 2015 (τα πιο πρόσφατα πλήρη δεδομένα που είναι διαθέσιμα) και μας δίνει σημαντικές απαντήσεις. Μια ομάδα ερευνητών με την επιμέλεια της Επίκ. Καθηγήτριας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Χρύσας Σοφιανοπούλου (που είναι η εθνική συντονίστρια του PISA στη χώρα μας) αναδεικνύει τους παράγοντες που σχετίζονται περισσότερο με τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών καταλήγοντας σε σημαντικά συμπεράσματα.

Λίγα λόγια για το PISA

Η διεθνής εκπαιδευτική έρευνα PISA (“Programme for International Student Assessment”) διενεργείται κάθε τρία χρόνια στις 35 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και σε δεκάδες άλλες χώρες-εταίρους (το 2015 ήταν 37).

Έχει ως σκοπό να αξιολογήσει το αν και κατά πόσο μαθητές που πλησιάζουν προς το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσής τους έχουν αποκτήσει τις γνώσεις και τις ικανότητες για να συμμετάσχουν αποτελεσματικά στις σύγχρονες κοινωνίες και να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της εποχής.

Η χώρα μας συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 2000 -από τότε δηλαδή που ξεκίνησε ο θεσμός. Σε αυτήν την παγκόσμια αξιολόγηση των μαθητών με κοινά θέματα και κοινή μεθοδολογία (στα μαθηματικά, στην κατανόηση κειμένου, στις φυσικές επιστήμες και σε άλλα θέματα) το 2015 συμμετείχαν περίπου 5.500 15χρονοι μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Πώς τα πάνε οι Έλληνες μαθητές;

Τα ευρήματα για τους μαθητές της χώρας μας δεν είναι ενθαρρυντικά.
Στις φυσικές επιστήμες οι μαθητές όλων των χωρών του ΟΟΣΑ βαθμολογήθηκαν κατά μέσο όρο με 493 μονάδες. Οι Έλληνες μαθητές πήραν κατά μέσο όρο 455 μονάδες.
Στην κατανόηση κείμενου ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ήταν επίσης 493 μονάδες. Οι Έλληνες μαθητές εκεί πήραν 467.
Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ στα μαθηματικά, δε, ήταν 490 μονάδες -οι Έλληνες στα μαθηματικά πήραν 454.
Οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών είναι αντίστοιχη με αυτήν των μαθητών στη Χιλή, στη Σλοβακία και στη Βουλγαρία.
Μόνο το 2,1% των Ελλήνων 15χρονων πετυχαίνει την επίδοση που τους κατατάσσει στις ανώτερες βαθμίδες στις φυσικές επιστήμες, ενώ το ποσοστό των μαθητών πολύ χαμηλών επιδόσεων στη χώρα μας είναι πάρα πολύ υψηλό.
Το 32,7% των μαθητών στις φυσικές επιστήμες, το 27,3% στην κατανόηση κειμένου και το 35,8% στα μαθηματικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στα πιο απλά προβλήματα.

Ποιοι παράγοντες σχετίζονται με την επίδοση των μαθητών;

Αναλύοντας τα αποτελέσματα του PISA στις έρευνες που έγιναν στους μαθητές και στους διευθυντές των σχολείων, η έρευνα εντοπίζει τους παράγοντες που σχετίζονται με την επίδοση των μαθητών.

Σταχυολογώντας ενδεικτικά:

1 Μαθητές που είχαν λάβει προσχολική αγωγή για πολλά χρόνια πριν ξεκινήσουν το σχολείο, πετυχαίνουν καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο, ή από αυτούς που είχαν λιγότερα χρόνια προσχολικής αγωγής.
2 Το 9,2% των Ελλήνων μαθητών ιδιωτικών σχολείων πετυχαίνουν εξαιρετικά υψηλή επίδοση στις φυσικές επιστήμες. Μόνο το 1,8% των μαθητών των δημοσίων πετυχαίνουν αντίστοιχες επιδόσεις.
3 Οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων έχουν σημαντικά καλύτερη επίδοση (520) από τους μαθητές δημόσιων σχολείων (452) στις φυσικές επιστήμες και τον μέσο όρο (455).
4 Οι μισοί «μη προνομιούχοι» ως προς το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό τους υπόβαθρο μαθητές πετυχαίνουν πολύ κακή επίδοση και κατατάσσονται στην κατώτερη κατηγορία κατάταξης.
5 Μόνο το 18% των Ελλήνων «μη προνομιούχων» μαθητών κατατάσσονται στο ανώτατο 25% των επιδόσεων του PISA.
6 Η παρακολούθηση εξωσχολικών μαθημάτων φαίνεται ότι δεν σχετίζεται με τις επιδόσεις των μαθητών στην PISA. Ίσα ίσα, μαθητές που κάνουν φροντιστήριο σε ομάδες άνω των 8 ατόμων τα πηγαίνουν χειρότερα στις φυσικές επιστήμες και από τον μέσο όρο και από τα παιδιά που δεν πηγαίνουν καθόλου φροντιστήριο.
7 Οι μαθητές που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν ελάχιστα ή καθόλου το ίντερνετ εκτός σχολείου τα πηγαίνουν χειρότερα από ό,τι ο μέσος όρος.
8 Αντίθετα, τα παιδιά που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το ίντερνετ από μισή έως τέσσερις ώρες την ημέρα εκτός σχολείου, τα πηγαίνουν καλύτερα από τον μέσο όρο.

Ποια θέματα αναδεικνύονται ως σημαντικά προβλήματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος;

• Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, που μεταφέρονται στο εκπαιδευτικό σύστημα και αποτυπώνονται στις γνώσεις και τις ικανότητες των μαθητών.
• Το πρόβλημα των υποδομών στα σχολεία.
• Η επάρκεια του επιστημονικού προσωπικού.
• Οι ενδοσχολικοί και εξωσχολικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη θέληση των παιδιών για μάθηση.
• Η έλλειψη αυτονομίας των σχολείων από την κεντρική κυβέρνηση.

Ποιο είναι το προφίλ της Ελληνίδας μαθήτριας που πετυχαίνει εξαιρετικά καλές επιδόσεις; (εντελώς σχηματικά, θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει μια τέτοια Ελληνίδα μαθήτρια - ή μαθητή - οι διαφορές ανάμεσα στα φύλα δεν είναι στατιστικά σηματικές)

Είναι μαθήτρια από αστική περιοχή, με μορφωμένους γονείς και υψηλό κοινωνικό-οικονομικό-πολιτισμικό επίπεδο. Πήγε σε προνήπιο και παιδικό σταθμό από πολύ μικρή ηλικία, και στο σχολείο απολαμβάνει τα μαθήματα που έχουν σχέση με τις φυσικές επιστήμες, οι οποίες την ενδιαφέρουν πολύ.

Είναι πολύ ευαίσθητη για τα περιβαλλοντικά θέματα, αλλά δεν είναι αισιόδοξη και ανησυχεί πολύ για το μέλλον του πλανήτη. Πηγαίνει σε ιδιωτικό σχολείο, που έχει καλό εξοπλισμό και δασκάλους που προσαρμόζονται ευκολότερα ανάλογα με τις ανάγκες της διδασκαλίας. Δεν πάει φροντιστήριο. Ανήκει σε μια ισχνή μειοψηφία. 

topontiki.gr

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

16 σχόλια:

 1. Τι επιδοσεις να εχουν τα παιδια οταν οι περισσοτεροι δασκαλοι και καθηγητες κανουν την δουλεια τους απο υποχρεωση και σε επιπεδα ξεπετας μονο και μονο για να παρουν τον μισθο τους και να κατοχηρωσουν το ασφαλιστικο τους και τα απογευματα και τα σαββατοκυριακα κανουν ιδιαιτερα. Και το αποτελεσμα ειναι να ξεκολωνονται οι γονεις να πληρωνουν φροντηστηρια η ιδιωτικα σχολεια. Και επαναλαμβανω αυτο ισχυει για τους περισσοτερους εκπαιδευτικους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η λύση είναι απλή και έχει 2 στάδια:

   1. Χορήγηση απολυτηρίου Γυμνασίου και Λυκείου με τον πραγματικό βαθμό του μαθητή. Ό,τι βγάζει αυτό να γράφει στο απολυτήριο (να δούμε αν θα τους αρέσει που θα απολύονται με 5 και 6 βαθμό λυκείου τα μπουμπούκια -- βεβαίως απαιτεί σοβαρούς εκπαιδευτικούς που δεν χαρίζονται)

   2.Απελευθέρωση των φροντιστηρίων ώστε να δουλεύουν νόμιμα και με φόρο και οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί (έτσι θα πέσουν οι τιμές των μαύρων ιδιαίτερων και θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός με την παραπαιδεία)αυξάοντας εν τέλει το παρεχόμενο επίπεδο γνώσεων και σπουδών

   Εμπρός λοιπόν τολμάμε?????????

   Διαγραφή
  2. Μην ενοχλείτε τους δασκάλους είναι κουρασμένοι

   Διαγραφή
 2. Το επιπεδο φαινεται απο τα ποσοστα που ειχε η χρυση αυγη δε χρειαζεται ερευνες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. κατοχυρώσουν φροντιστήρια.
  Σε καταλαβαίνω.
  Ξέρεις τι σημαίνει να είσαι ανορθόγραφος και να έχεις πάρει απολυτήριο Γυμνασίου ή και Λυκείου ακόμα;
  Όταν κάποτε κατάργησαν την καθαρεύουσα, αργότερα εφάρμοσαν το μονοτονικό, περιόρισαν τις εξετάσεις στο Γυμνάσιο και μείωσαν την εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών.
  Όταν έπαψαν να ελέγχουν στην ουσία την ορθογραφία των μαθητών σε οποιοδήποτε σχεδόν γραπτό στο Δημοτικό και απαγόρευσαν στους εκπαιδευτικούς ¨¨να αφήνουν στάσιμους¨¨ , όπως λέγαμε στα χρόνια μας, εσύ προφανώς αντέδρασες γιατί έβλεπες ότι κάτι στραβό γινόταν;
  Έτσι δεν είναι;
  Φτάσαμε λοιπόν στο σήμερα να έχουμε τους ¨¨λειτουργικά αναλφάβητους¨¨ όπως κάπου διάβασα και ας έχουν και πτυχίο τριτοβάθμιας.
  Πρωτοτυπία; προφανώς όχι, απλά αποτέλεσμα του μπάχαλου στην παιδεία που όλοι περνάνε τις τάξεις διαβάσουν, δε διαβάσουν και στο τέλος παίρνουν και πτυχίο.
  Τι να κάνουν οι εκπαιδευτικοί όταν έχει διαμορφωθεί μια τέτοια κατάσταση;
  Να φωνάξει για να επιβάλει την τάξη; ΕΔΕ και τρέχα να βγάλεις άκρη.
  Για τις απουσίες, τι να πούμε;
  Αν παραστεί ανάγκη μπορούν να σβηστούν απουσίες και δεν τρέχει τίποτα, απλά μπορεί να αλλάξει και κανένας νόμος και όλα ο.κ
  Να είναι περισσότερο απαιτητικός και αυστηρός στο μάθημα; Έχουμε και καμιά κατάληψη που αναδεικνύει και κανένα Πρωθυπουργό.

  Τι να σου κάνει και ο εκπαιδευτικός;
  Κάνει αυτά που περιγράφεις και έχει και το κεφάλι του ήσυχο και στο τέλος δημιουργούνται τέτοιοι πολίτες που όχι από μνημόνια δεν παίρνουν χαμπάρι, αλλά και την λαθροεισβολή την θεωρούν άφιξη επενδυτών.

  Αυτοί που σχεδιάζουν το εκπαιδευτικό σύστημα, τέτοιους πολίτες επιθυμούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλα οχι οτι εσυ εισαι εκπαιδευτικος......

   Διαγραφή
 4. Τι γνωσεις κ πρασινα αλογα,οταν η καθε λογής κυβερνηση το εχει γ καμαρι της οτι ο τουρισμος ειναι η ΒΑΡΙΑ βιομηχανια μας,λιγα αγγλικα να ξερουμε μονο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Την ευθύνη την έχει κυρίως το εκπαιδευτικό συστημα-η εκάστοτε κυβέρνηση. Έχουν μπει στα σχολεία από το Δημοτικό ακόμα μαθήματα ανούσια (π.Χ εικαστικά,θεατρική αγωγη) με αποτέλεσμα να μην γίνονται επαρκώς τα ουσιώδη μαθήματα (π.χ γλώσσα και μαθηματικά).Συν το ότι οι εκπαιδευτικοί στην πλειοψηφία τους αδιαφορούν για τις επιδόσεις των μαθητών. Ας εξαρτάται ο μισθός τους από τις επιδόσεις των παιδιών όπως συμβαίνει στην Αμερική να δούμε τι αγώνα θα κάνουν. Αξιολόγηση και πάλι αξιολόγηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο καθηγητής πρέπει να μετατρέπει το κάθε 'Τούβλο΄΄σε αριστούχο μαθητή. Μήπως ψάχνετε Μάγο;

   Διαγραφή
  2. Το τούβλο βγάζει τούβλο

   Διαγραφή
 6. εδω απο τα 20 παιδιά τα 15 παίρνουν 20!!! γεμίσαμε αριστούχους στην εποχή μου το 18 ήταν η κορυφή, βλέπει και ο γονέας το 20!!! και λέει το παιδί τραβάει! δεν θα το κόψω εγώ, και στο τέλος έχουμε πτυχιούχους χωρίς αντικείμενο και δουλειά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ας βρουν τρυπες να κρυφτουν οι εκπαιδευτικοι!!! Αλλα που να καταλαβουν απο ντροπη αυτοι!! Ελαχιστοι αυτοι που εχουν γνωσεις και ορεξη για δουλεια !! Κριμα στα Ελληνοπουλα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. απλά είναι τα πράγματα αλλά δεν τα λέει κανένας για να μην γίνει κακός . η παιδεία και η δικαιοσύνη πυλώνες της Ελληνικής κοινωνίας έχουν γεμίσει με αναρχοαριστερούς .ΤΕΛΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΟΤΑΝ ΞΕΣΗΚΩΝΑΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ,ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΛΠ , ΣΙΓΑ ΤΩΡΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ (ΓΟΝΕΙΣ) ΔΕΝ ΦΤΑΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Τί σχέση έχει το ένα με το άλλο βρε τούβλο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.