Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Μουσειολογίας Έδεσσας και άλλων 37 νέων τμημάτων ΑΕΙ


Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά άμεσα στην αναστολή της έναρξης λειτουργίας 38 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης που δημιουργήθηκαν, όπως σημειώνει το υπουργείο, προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση.

Τα τμήματα αυτά που επρόκειτο να λειτουργήσουν για πρώτη φορά τα επόμενα χρόνια, θα επανεξεταστούν ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός κ. Βασίλης Διγαλάκης, προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό έχουν ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από πελατειακές λογικές και ευκαιριακές διευθετήσεις.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεσμοθέτησε πριν μερικούς μήνες μια σειρά από τμήματα σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, αναδιατάσσοντας τον ακαδημαϊκό χάρτη. Τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν:

• χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια,
• χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,
• χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό,
• χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις,
• ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, υποτιμώντας έτσι τα Ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Όπως είναι φυσικό, ορισμένα από τα νέα αυτά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αναστέλλουμε τη λειτουργία των 38 αυτών νέων τμημάτων με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Στόχος μας είναι να επανεξεταστεί η ανάγκη δημιουργίας τους συνολικά από τη νέα ενισχυμένη Ανεξάρτητη Αρχή, στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Το ίδιο θα ισχύει και για οποιαδήποτε νέα τμήματα πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον, αλλά και για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη εν συνόλω. Δεν είναι απλώς θέμα χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης των οικονομικών πόρων της πολιτείας, αλλά πρωτίστως ευθύνη και χρέος απέναντι στους νέους και τις νέες που προσδοκούν πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια πανεπιστήμια και σε πτυχία με αντίκρισμα. Και παράλληλα μια ευκαιρία για να βελτιστοποιήσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.   

Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμαστε εντατικά και θα καταθέσουμε τις επόμενες εβδομάδες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή για την ανώτατη εκπαίδευση. Σκοπεύουμε να την ενδυναμώσουμε και να την καταστήσουμε βασικό εταίρο διαμόρφωσης πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση, αποκεντρώνοντας παράλληλα μια σειρά από εξουσίες με τη μεταφορά τους εκεί που πραγματικά πρέπει να ανήκουν. Η Παιδεία μας έχει ανάγκη από τη χάραξη μιας μακροχρόνιας στρατηγικής, στη βάση ευρύτερων συναινέσεων και με διάρκεια που υπερβαίνει τη θητεία μιας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ενδυνάμωση των θεσμών και τη συνεπή τήρηση διαδικασιών.

Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε παθογένειες ετών με τόλμη, βάζοντας τέλος σε πρακτικές που στερούν από τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας την Παιδεία που τους αξίζει. Και στην κατεύθυνση αυτή θα αναζητήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ακούγοντας τις προτάσεις όλων για το βέλτιστο τρόπο διαμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη με τις αναγκαίες διασφαλίσεις ποιότητας».

 Δείτε ΕΔΩ τον πίνακα των προς αναστολή τμημάτων


Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

12 σχόλια:

 1. Στις 5/11 ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλακης ενημερώνει την Τζάκρη ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το τμήμα μουσειολογίας στην Έδεσσα και δύο μέρες μετά ανακαλύπτουν ότι η ίδρυση των τμημάτων ήταν για ψηφοθηρικους λόγους και οδηγείτε στις καλένδες τελικά αυτοί στην κυβέρνηση είναι για γελοία. Μάλλον μετά την συνάντηση ενημερώθηκαν και προχώρησαν σε κατεπείγουσα διευθέτηση. Χαχαχα μπράβο στους άριστους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τζάκρη οεο ΧΑ ΧΑ ΧΑ όσο τα φουγάρα οεο μόνο για μνημόνια και συμφωνίες σαν των Πρεσπών είσαι τη ψυχή θα παραδώσεις τζακρη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. λογικα εισαι χαζος η το παριστανεις..η διαδικασιας ιδρυσης εφτασε στο 95% επι τζακρη και ηρθε και επιβεβαιωση πριν 2 μερες απο τον ιδιο τον υφυπουργο και τωρα φταιει η τζακρη; εισαι ο λογος που μας εφερεν τα μνημονια!

   Διαγραφή
 3. Το πρωί είχα γράψει για τμήμα Μουσι-ολογίας σε μια πόλη χωρίς μουσείο. Πριν αλέκτορ λαλισει τρεις. Α ρε πρόβατα πάρτυ που κάνουν κάτι βολευτάδες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλά μιλάμε η Νέα Δημοκρατία θα την ισοπεδώσει την Πέλλα. Πού είναι οι κατά τα άλλα λαλίστατοι κυβερνητικοί βουλευτές; Πού κρύβονται; Που είναι ο Γιάννου και οι άλλοι δεξιοί δήμαρχοι; Μούγκα όλοι. Τίποτα δεν θα αφήσουν όρθιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Και έλειπε ρε παιδιά μια τέτοια ειδικότητα...Τι κρίμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ειστε τοσο λιγοι που κοροϊδευετε και χαιρεστε που χαθηκε ενα πανεπιστημιο οτι και αν ηταν αυτο. Ο δημαρχος υπαρχει πουθενα; Και εσεις ρε ειδικοι συμβουλοι που ειστε μονο για τα σχολια και το φβ ποσα κοστιζετε στους εδεσσαιους; Οι αλλοι βουλευτες που ειναι; Τους ενδιαφερει ο δρομος για θεσσαλονικη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ποτέ δεν χάνεται κάτι που δεν υπάρχει!!

   Διαγραφή
 7. Γιάννου ποτε να έρθουμε να κλείσουμε το δημαρχείο για το Πανεπιστήμιο για τους μετανάστες που μας κουβάλησες εσύ και ο κουλης ποτε???? Πες μας ώρα και μερα μην αργείς!!!
  ΣυνεχιΖουμε Μαζί ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ
  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ
  ΣΑΣ ΦΙΛΩ Ο ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΤΑΚΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γιάννου; Που είσαι; Κρύφτηκες; Έχει λοποδίτες η Νέα Δημοκρατία; Σα δε ντρέπεστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Α ρε Τζάκρη ότι ακουμπάς το καταστρέφεις ξεπερνάς στην γκαντεμιά και τον κουλη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΔΙΑΒΑΣΕ ΦΙΛΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΠΑΔΟΚΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ. ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ LINK ΝΑ ΔΕΙΣ
  http://www.karatzova.com/2019/04/blog-post_564.html?m=

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.