Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Πέλλας


Για άλλη μία χρονιά ο δήμος μας καταγράφεται ως φορέας της γενικής κυβέρνησης και πρέπει να διαχειριστεί τα οικονομικά του σαν παρακλάδι της δηλ. σαν κρατική υπηρεσία.
Το οικονομικό παρατηρητήριο και η κυβερνητική πολιτική απαιτεί ο προυπολογισμός να συνταχθεί κατόπιν εντολών.  Γι αυτό η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ χαρακτηρίζει τον π.υ. διαχειριστικό.
Όπως επισημαίνουν ότι ο π.υ. πρέπει να είναι ισοσκελισμένος και ρεαλιστικός.
Ο ισοσκελισμός προς τα κάτω αφορά τις περικοπές που έχουνε γίνει από το κράτος.  Ισοσκελισμός στην κάθε φορά μείωση των  κρατικών χρηματοδοτήσεων που έχουν να κάνουν με επιχορηγήσεις που αφορούν έργα, του δήμου. Για το 2020 οι μειώσεις ξεπερνούν το 1 εκατ ευρώ.
Αυτό και μόνο καταρρίπτει τον μύθο ότι μπορεί αυτός ο π.υ. να είναι και ρεαλιστικός και αναπτυξιακός. Αυτό το βλέπουμε και στο τεχνικό πρόγραμμα όπου είναι πολύ φτωχό, δεν καλύπτει όλες τις περιοχές και δεν έχει βασικά έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής θωράκισης έτσι ώστε να παρέχουν ασφάλεια στους δημότες. 
Οι υποχρηματοδοτήσεις για λειτουργικές δαπάνες μπλοκάρουν και την λειτουργία του δήμου. Αρα ο π.υ. είναι και μη λειτουργικός.
Η μείωση των ΚΑΠ από το 2011 μέχρι σήμερα για τον δήμο μας ανέρχεται σε 5 εκατ ευρώ περίπου τον χρόνο.
Γι αυτό και ο δήμος πρέπει να μπει στην λογική του φοροκηνυγητού για να αυξάνει κάθε χρόνο τα ίδια έσοδα.
Αλλωστε αυτό ψηφίστηκε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που είναι μνημονιακός νόμος. Αύξηση ιδίων εσόδων και μείωση κρατικών χρηματοδοτήσεων.
Το κράτος θεωρεί βαρίδια τις κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τους δήμους. Θέλει να δίνει χρήματα στους δανειστές και τους επενδυτές που περιμένει ανυπόμονα να ρθούν.
Ο τρόπος με τον οποίο εγκρίνεται ο κατευθυνόμενος π.υ. είναι τελείως αντιδραστικός.  Οποιος ψηφίσει κατά ή λευκό θεωρείται άκυρη η ψήφος του.
Φοβούνται να μην διαταραχθούν οι αντιλαικές αναδιαρθρώσεις , να μην πειραχτούν οι κεντρικοί στόχοι των ματωμένων πλεονασμάτων και γι αυτό αφαιρούν κάθε δικαίωμα εναντίωσης.
Οι όποιες εναλλακτικές προτάσεις πρέπει να είναι εγκεκριμένες από την οικονομική επιτροπή στην λογική του οικονομικού παρατηρητηρίου. Αρα η όποια πρόταση πρέπει να είναι μέσα στα αυστηρά πλαίσια ,στους αυστηρούς προσδιορισμούς του κεντρικού αντιλαικού δημοσιονομικού πλαισίου.
Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και τα εξαπτερυγά τους έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί ο π.υ.
Η υποχρηματοδότηση του δήμου έχει άμεση σχέση 
--υποστελέχωση των υπηρεσιών και αφορά τους όρους δουλειάς των εργαζομένων αλλά και στο έργο που καλούνται να παράξουν.
--καθυστέρηση των έργων ,ειδικά στα έργα πολιτικής προστασίας. Για την ΕΕ και την εκάστοτε κυβέρνηση τα έργα αυτά δεν είναι επιλέξιμα γιατί υπάρχει η λογική του κόστους οφέλους δηλ δεν είναι ανταποδοτικά.
Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται είτε ως ανάπτυξη για όλους με την ΝΔ, είτε ως δίκαιη ανάπτυξη επί ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά ούτε την μερική επιστροφή από τα παρακρατηθέντα των δήμων που είναι 10 δις ευρώ, αλλά ούτε την μερική αποκατάσταση της υποχρηματοδότησης που έχει τραγικές συνέπειες.
Οσο η γενικότερη πολιτική παραμένει αντιλαική δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη που να εξυπηρετεί τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.
Το θέμα είναι πολιτικό και ευθύνονται η  ΕΕ , και η  εκάστοτε κυβέρνηση με την πολιτική λιτότητας  που ακολουθούν στους δήμους, όπως επίσης και οι εκλεγμένοι που συνηγορούν στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταψηφίζουμε τον π.υ. και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2020 και καταθέτουμε στους δημότες πρόταση αγωνιστικής διεκδίκησης που αφορά: 

--Αυξηση της κρατικής χρηματοδότησης που θα προέλθει από την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
--Περιορισμός και κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ που δεν μας παρέχει καμία ασφάλεια 
--Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων.
--Απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες και τις δομές του δήμου. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί ο δήμος να παράξει έργο και να κάνει κοινωνική πολιτική που έχει ανάγκη ο τόπος μας αλλά και οι δημότες.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.