Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στις «καλένδες» η επισκευή του Πολύκεντρου Γιαννιτσών για λειτουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.)

Απρόβλεπτες εργασίες και σημαντικές τεχνικές δυσκολίες που καθιστούν αδύνατη με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό την συντήρηση και επισκευή του κτιρίου του παλαιού νοσοκομείου Γιαννιτσών (Πολύκεντρο) για την λειτουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), προέκυψαν, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της Η.Ε. karatzova.com.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος χώρος που βρίσκεται το Πολύκεντρο είναι χαρακτηρισμένος ως «χώρος πρασίνου», γεγονός που δεν επιτρέπει την δυνατότητα λειτουργίας ΤΟ.Μ.Υ. 
Μετά από όλα αυτά, πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρη η λύση της σύμβασης για την κατασκευή του έργου από την 3η Υ.ΠΕ. με την  ανάδοχο εταιρεία «ΑΤΡΑΚΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ», η οποία αρχικά είχε ζητήσει δίμηνη παράταση και στη συνέχεια επέκταση του αρχικού προϋπολογισμού (74.000 ευρώ) ή την εκ νέου δημοπράτηση του έργου με αναλυτικό προϋπολογισμό ώστε το έργο να ολοκληρωθεί σωστά. 

Πιο αναλυτικά, επειδή το υπάρχον κτίριο του παλαιού νοσοκομείου Γιαννιτσών είναι χρονολογίας κατασκευής από τις αρχές του 2ου αιώνα, παρουσιάστηκαν προβλήματα στις κεντρικές σωληνώσεις ύδρευσης (διαβρωμένες), ενώ είναι προβληματικό και το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης. Και τα δύο συστήματα χρήζουν αντικατάστασης. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο από το γεγονός ότι για τις παραπάνω εργασίες απαιτείται  κανονική έκδοση οικοδομικής άδειας και λόγω της ηλικίας του κτιρίου δεν υπάρχει ο αντίστοιχος φάκελος στην Πολεοδομία.


Υπενθυμίζουμε ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου από το γραφείο της βουλευτή Πέλλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Θεοδώρας Τζάκρη είχε ανακοινωθεί ότι επρόκειτο να ξεκινήσουν «άμεσα οι εργασίες συντήρησης και επισκευής του κτιρίου του παλαιού νοσοκομείου Γιαννιτσών από τον ανάδοχο του έργου, την εταιρεία ‘’ΑΤΡΑΚΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ’’, στην οποία κατακυρώθηκε το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 74.000 ευρώ, με την απόφαση 835/22-7-2019 του Διοικητή της 3ης ΥΠΕ Γεωργίου Κίρκου, που ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής διενέργειας μειοδοτικού διαγωνισμού που διενεργήθηκε από την 3ηΥΠΕ την 20η-6-2019, με σκοπό την αξιοποίηση και επανάχρηση του ως Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ2), εντός της οποίας θα λειτουργήσουν ιατρεία στις ειδικότητες της Παιδιατρικής και της Γενικής Ιατρικής/Παθολογίας.»
Η σύμβαση μεταξύ του αναδόχου και της 3ης ΥΠΕ υπογράφηκε στο τέλος Αυγούστου και ο προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών συντήρησης και επισκευής ήταν 60 ημέρες από την υπογραφή της.
Όμως μετά τις παραπάνω εξελίξεις το έργο για την επανάχρηση και λειτουργία του Πολύκεντρου Γιαννιτσών ως Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ2) φαίνεται ότι πάει στις «καλένδες».

"Ρημάζει" καθημερινά

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το παλαιό νοσοκομείο (Πολύκεντρο), που είναι ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια των Γιαννιτσών, «ρημάζει» καθημερινά όλο και περισσότερο και κατά καιρούς αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στην ενημέρωση αλλά και σε άλλες δράσεις. 
Επί Τουρκοκρατίας ήταν η οικία του Εμίν Μπέη και σήμερα είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας. Το κτίριο που στέγαζε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 το νοσοκομείο Γιαννιτσών και αργότερα, τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 το Δημοτικό Ραδιόφωνο και την ΔΕΠΑΓ, καταρρέει και μαζί με αυτό ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης των Γιαννιτσών.
Το 2005 η χρήση του κτιρίου είχε παραχωρηθεί στον -τότε- δήμο Γιαννιτσών. 


Διαδοχικά αιτήματα του δήμου Πέλλας   

Από το Νοέμβριο του 2015 ο δήμος Πέλλας έχει καταθέσει αίτημα μεταβίβασης της κυριότητας του κτιρίου στο δήμο Πέλλας, την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το αίτημα, περιληπτικό φάκελο με βασικά ιστορικά στοιχεία του μνημείου καθώς και τους λόγους για τους οποίους αιτείται η μεταβίβαση της κυριότητάς του. 
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, σε αίτημά του προς τον Διοικητή 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Γεώργιο Κίρκο, στις 23 Μαρτίου 2018, «η απάντηση που λάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2016 (σ.σ. για το αρχικό αίτημα) ήταν αρνητική, διότι σύμφωνα με την άποψη του αναπληρωτή διοικητή του γενικού νοσοκομείου Πέλλας (σ.σ. Αλέξανδρου Βουδρισλή), υπάρχει από την πλευρά του νοσοκομείου σχεδιασμός δράσης για το εν λόγω κτίριο». 
Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2017 ο δήμαρχος είχε επανέλθει με νέο έγγραφο αίτημά του, στον διοικητή του γενικού νοσοκομείου Πέλλας.
Δ. Μπ.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.