Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Με επιτυχία η εκδήλωση στα Γιαννιτσά: «Η Πορεία της ΙΙ Μεραρχίας Πεζικού κατά τους Απελευθερωτικούς Αγώνες» (βίντεο)


Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, η εκδήλωση με θέμα: «Η Πορεία της ΙΙ Μεραρχίας Πεζικού κατά τους Απελευθερωτικούς Αγώνες», με οικοδεσπότη τον Διοικητή της Μεραρχίας Υποστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασµού της Ηµέρας των Ενόπλων ∆υνάµεων,

Το πρόγραµµα περιλάμβανε: oµιλίες από τους:

Νατάσα Μποζίνη – ∆ηµοσιογράφο

Ανχη (ΠΒ) Εµµανουήλ Κλωθάκη
Σχη (ε.α.) Βασίλειο Νικόλτσιο

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από: Λύκειο των Ελληνίδων Γιαννιτσών, Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα».


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Οι Δήμαρχοι Πέλλας και Ελασσόνας Γρηγόρης Στάμκος και Νίκος Γάτσας, Επίτιµοι ∆κτές της Μεραρχίας και Ανώτατοι Αξκοί ε.α, οι θρησκευτικές αρχές, οι αρχές της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ∆νσεις Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, Στρατιωτικοί ε.α. και σύλλογοι.


Η ιστορία της 2η Μεραρχίας Πεζικού


Η 2η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (ΙΙ Μ/Κ ΜΠ «Ελασσών») είναι στρατιωτικός σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού με έδρα την Έδεσσα.


Η 2η Μεραρχία Πεζικού ιδρύθηκε μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897 με βασιλικό διάταγμα στις 24 Οκτωβρίου 1897. Έδρευε στην Αθήνα και αποτελούνταν από την 3η Ταξιαρχία Πεζικού με το 1ο και 7ο Σύνταγμα Πεζικού και την 4η Ταξιαρχία Πεζικού με 8ο και 9ο Σύνταγμα Πεζικού. Οι δύο υπάρχουσες μεραρχίες καταργήθηκαν στη συνέχεια την 1η Αυγούστου 1900 στο πλαίσιο μιας γενικής αναδιάρθρωσης και συγκροτήθηκαν τρεις νέες μεραρχίες που συστάθηκαν ένα μήνα αργότερα. Η 2η Μεραρχία, που βρισκόταν ακόμα στην Αθήνα, περιλάμβανε την 3η Ταξιαρχία (Αθηνών) με το 1ο και 7ο Σύνταγμα και την 4η Ταξιαρχία (Χαλκίδα) με το 2ο και 5ο Σύνταγμα Πεζικού, καθώς και με το 2ο Σύνταγμα Ιππικού, το 2ο Σύνταγμα Πυροβολικού και 2ο Τάγμα Ευζώνων.


Στις 9 Σεπτεμβρίου 1904, στο πλαίσιο μιας άλλης αναδιοργάνωσης, η 4η Ταξιαρχία μεταφέρθηκε στο Ναύπλιο και πλέον αποτελούνταν από το 8ο και το 11ο Σύνταγμα, ενώ η 3η Ταξιαρχία παρέμεινε ως είχε. Επιπλέον, η μεραρχία περιλάμβανε το 1ο και 2ο Τάγμα Ευζώνων, το 2ο Σύνταγμα Ιππικού, το 2ο Σύνταγμα Πεδινού Πυροβολικού, το 2ο Τάγμα Μηχανικού, το 2ο Λόχο Σιδηροδρόμων, το 2η Λόχο Νοσηλευτών και τη 2η Στρατιωτική Διοίκηση. Οι περισσότερες από αυτές τις μονάδες υποστήριξης είχαν την έδρα τους στην Αθήνα.


Τον Ιανουάριο του 1912, οι ταξιαρχίες καταργήθηκαν και οι μεραρχίες οργανώθηκαν ως τριγωνικές μεραρχίες. Η μεραρχία παρέμεινε στην Αθήνα, αλλά πλέον απαρτιζόταν από το 1ο και 7ο Σύνταγμα της Αθήνας και το 3ο Σύνταγμα Πεζικού στη Χαλκίδα, καθώς και τις μονάδες υποστήριξης.


Το 1998, η μεραρχία εξαρτιόταν άμεσα από το Β΄ Σώμα Στρατού. Περιλάμβανε την 33η και την 34η ταξιαρχία, αμφότερες μηχανοκίνητες. Και οι δύο είχαν εξοπλιστεί με M-113 και Leopard MBT. Το 2014 η 24η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία πέρασε στη διοίκηση της 2ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, η οποία με τρεις ταξιαρχίες έγινε η στρατηγική εφεδρεία του Ελληνικού Στρατού.
iimer
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.