Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ερώτηση Λάκη Βασιλειάδη και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για το καθεστώς των εποχιακών εργατών γης

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης μαζί με τους Βουλευτές Λακωνίας Ν. Κρητικό, Μεσσηνίας Π. Μαντά, Ημαθίας Α. Μπαρτζώκα, Δράμας Κ. Μπλούχο, Φθιώτιδας Θ. Χειμάρα και Μεσσηνίας Μ. Χρυσομάλλη κατέθεσαν σήμερα ερώτηση σχετικά με το δυσμενές καθεστώς πρόσκλησης εργατών γης τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση. 
Οι Βουλευτές της ελληνικής υπαίθρου φέρνουν στη Βουλή ένα ακόμα θέμα που ταλανίζει τους αγρότες και το οποίο χρήζει επίλυσης: το μεγάλο πρόβλημα της απλοποίησης των διαδικασιών για τους εποχιακούς εργάτες γης τρίτων χωρών. Αφορμή για την πρωτοβουλία τους στάθηκε συνεχής ανάδειξη του θέματος από τους ίδιους τους καλλιεργητές στην επαφή τους με τους βουλευτές. Όπως τονίζουν, δυσκολεύονται να ακολουθήσουν εν συνόλω τη διαδικασία και συχνά μένουν με μικρότερο εργατικό δυναμικό από το απαιτούμενο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«23 Δεκεμβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση
Υπόψιν: Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Παναγιώτη Μηταράκη
Θέμα: Δυσμενές καθεστώς πρόσκλησης εργατών γης τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τα τελευταία χρόνια είναι πάγιο αίτημα των καλλιεργητών να αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς εισδοχής, εργασίας και ασφάλισης των πολιτών τρίτων χωρών, για εποχιακή απασχόληση στην αγροτική οικονομία.
Η διαδικασία, όπως περιγράφεται στο αρ.11 του ν. 4251/2014, όσο και στο αρ. 58 του ν.4384/2016, απαιτεί τη σύμπραξη πλείστων φορέων της κεντρικής διοίκησης, όχι μόνο για την έκδοση της απόφασης περί του όγκου εισδοχής, αλλά και για την εφαρμογή της. Αποτέλεσμα των εν λόγω ρυθμίσεων είναι ένα δυσμενές πλαίσιο, το οποίο αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές – εργοδότες, σχετικά με τους μετακλητούς εργάτες γης,  που περιλαμβάνει μεγάλη γραφειοκρατία και κόστος. Το εν λόγω πλαίσιο διαμορφώνει μια εξ υπαρχής δυσμενή κατάσταση.
Μεγαλύτερα εμπόδια θέτει και το ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς, όπως αυτό έχει θεσπιστεί με το ν.4387/2016. Εκτός του ότι προβλέπει ασφαλιστικές εισφορές επί του εισοδήματος, γεγονός που έχει ανασχέσει την αναπτυξιακή δυνατότητα των καλλιεργητών - παραγωγών, οι ασφαλιστικές εισφορές που επιφυλάσσει για τους μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών καθιστά ανελκυστική την προσέλευση τους για εποχιακή εργασία στον αγροτικό τομέα της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, όπως είχε τεθεί σε εφαρμογή από 01/01/2007, οι εργάτες γης έπαψαν να ασφαλίζονται με εργόσημο και πλέον ασφαλίζονται, βάσει των οριζόμενων από τις διατάξεις του άρθρου 42 του παραπάνω νόμου. Συγκεκριμένα, ο καλλιεργητής- εργοδότης υποχρεώνεται σε προμήθεια ειδικού παραβόλου αγοράς ασφαλιστικών εισφορών αγρεργατών, στο οποίο περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς υπέρ του Ε.Φ.Κ.Α. 
Περαιτέρω, οι αυξανόμενες κλιμακωτά εισφορές που προβλέπει ο ν.4387/2016, δημιουργούν το κατ’ εξοχήν αρνητικό πλαίσιο στην προσφορά εποχιακής εργασίας, εκ μέρους των μετακλητών πολιτών τρίτων χωρών. Είναι πλέον σύνηθες, είτε να απορρίπτουν τις προσκλήσεις, είτε να διαπραγματεύονται με τους καλλιεργητές την παροχή άτυπης εργασίας, ώστε να διασφαλίσουν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα. Γι’ αυτό το λόγο επιλέγουν συχνά να κάνουν χρήση του καθεστώτος της τουριστικής παραμονής στη χώρα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη νόμιμη είσοδο, συνδυάζοντας την με παράτυπη εργασία.
Παράλληλα, το αρ. 40, του ν. 4387/2016 προβλέπει την υποχρέωση εκ μέρους των καλλιεργητών - εργοδοτών, να συντάσσουν εμπροσθοβαρώς χειρόγραφο Πίνακα Προσωπικού, όπου απεικονίζονται τα πλήρη στοιχεία απασχόλησης των εργαζομένων. Επί της ουσίας, και συνδυαστικά με τα άνωθεν, καλούνται να δεσμευθούν επί προβλέψεων, καθώς πολλοί εργάτες γης, είτε δεν εξαντλούν το χρόνο παραμονής στη χώρα μας, είτε απορρίπτουν εξαρχής την πρόσκληση.
Σε κάθε περίπτωση, αποτέλεσμα της υφιστάμενης κατάστασης είναι ότι οι καλλιεργητές, στερούνται εποχιακού ανθρώπινου δυναμικού. Η έλλειψη αυτή αποτυπώνεται στην τοπική παραγωγή, η οποία δεν εξαντλεί τη δυναμική της.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ

1. Έχει εξετασθεί το ενδεχόμενο απλοποίησης της διαδικασίας που προβλέπει ο ν.4251/2014 και συμπληρώνει ο ν.4384/2016;
2. Στο επικείμενο νομοσχέδιο που προετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας επί της συνοπτικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εξετάζεται ευνοϊκότερο καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών για τους μετακλητούς εργαζομένους στην αγροτική οικονομία;
3. Με δεδομένο ότι το άρθρο 56 του ν.4635/2019 του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου επιφυλάσσει τη διακριτική ευχέρεια του Υπουργού Εργασίας ως προς τη ρύθμιση των λεπτομερειών, σχετικά με την καταγραφή εργασίας και απασχόλησης στο ΠΣ Εργάνη, έχει εξεταστεί ο εξορθολογισμός της διαδικασίας, προς όφελος των καλλιεργητών-εργοδοτών;

Με εκτίμηση,
ΝΕΟΚΛΗΣ Δ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Βουλευτής Π.Ε. Πέλλας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΑΝΤΑΣ
Βουλευτής Π.Ε. Μεσσηνίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
Βουλευτής Π.Ε. Ημαθίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΛΟΥΧΟΣ
Βουλευτής Π.Ε. Δράμας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ
Βουλευτής Π.Ε. Φθιώτιδας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ
Βουλευτής Π.Ε. Μεσσηνίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

6 σχόλια:

 1. ΕΡΩΤΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΛΥΣΗ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΓΤΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ.
  ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΠΟΥ ΕΓΚΑΘΙΣΤΟΎΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΔΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά περίμενε εσύ να δουλέψουν αυτοί

   Διαγραφή
  2. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ, ΑΠΛΑ ΓΡΑΦΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΤΟΝ ΕΙΡΗΚΙΚΟ ΕΠΙΚΟΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ . ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΔΗ ΕΤΡΕΞΑΝ ΝΑ ΕΠΟΦΕΛΗΘΟΥΝ, ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ Κ.Λ.Π, ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ

   Διαγραφή
 2. Καλά σου είπα σακαρακα , τουτέστινμεθερμηνευομενο παλιατζουρας.
  Τα κάνανε ο Σηφάκης και συνεχώς το έλυνε,αλλά λύση δεν βλέπαμε.Κυβερνητικος σημαίνει ψάχνει,επιχειρηματολογει,,απαιτεί,επιβάλλεται,δίνει λύση, η ερωτηση ειναι να χαμε να λέγαμε,κάτι κάναμε για τους χαχολους...
  Ειδες τι έπαθες με την ερώτηση για τον δρόμο,όλοι το συζητάμε για μεγάλη γκάφα ,τα πρόσφερες στους άλλους νομούς στο π πιαατο,.. και όχι μόνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΡΕ ΠΑΙΔΙΆ ΔΕΝ ΞΈΡΕΤΕ ΤΙ ΣΆΣ ΓΊΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΊ ΜΆΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΊΣΤΕ ΑΓΡΌΤΕΣ. Η ΤΟΠΟΘΈΤΗΣΗ ΉΤΑΝ ΆΨΟΓΗ ΆΣΧΕΤΑ ΑΝ ΑΝΗΚΩ ΑΛΛΟΎ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λάκη να λες την αλήθεια, συνυπέγραψες ερώτηση, συντάκτης είναι άλλος βουλευτης...και η ερώτηση βρίθει λαθών,περα από το γεγονός ότι έπρεπε να κατατεθεί και συναρμόδια υπουργεία ,όπως Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Εξωτερικών.
  Καλο είναι να συμβούλευσε και πιο έμπειρους,πιο γνωστές του θέματος πρίν υπογράψεις,όπως πχ τον κύριο Σηφακη,ο οποίος γνωριζει άριστα το θέμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.