Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναβίωσε το έθιμο της «Καμήλας» στον πεζόδρομο Γιαννιτσών! (βίντεο)


Την αναβίωση του εθίμου της «Καμήλας» παρακολούθησαν οι επισκέπτες της 9ης Παραμυθούπολης του Δήμου Πέλλας, την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στον πεζόδρομο Γιαννιτσών. 
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Καρυωτών Γιαννιτσών. 

Τα έθιμα του Δωδεκαημέρου πάρα πολλά με διάφορες παραλλαγές, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, και όλα ανάγονται στο αρχαιοελληνικό μας παρελθόν. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα είναι η «Καμήλα» ή «Τζαμάλα» που γινόταν την Πρωτοχρονιά. Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του στην λατρεία του Διονύσου, εξ ου και η σατυρική Διάθεση και ο γονιμικός του χαρακτήρας. Ο Ορφέας, ο αξεπέραστος μουσικός-φιλόσοφος από τον οποίον κατάγονται οι Ανατολικορωμυλιώτες είναι αυτός που μύησε τους προγόνους τους στην λατρεία του Διονύσου, με μεταμφιέσεις, τραγούδι, χορό και κρασί. 
Η γκάιντα ηχεί  με τα ντιβιτζίδκα ή καμηλιούδκα τραγούδια. Το πιο χαρακτηριστικό είναι «Καλές καμήλες καλά παλκάρια…». Η μεταμφίεση εκφράζει την προσδοκία κάτι να αρχίσει να αλλάζει στην φύση και τα χτυπήματα του ντιβιτζή (καμηλιέρη) με το τουπούζι , θέλουν να ξυπνήσουν τον δαίμονα της βλαστήσεως για να αρχίσουν να ξεπετάγονται από την μάνα γη τα πρώτα βλαστάρια. 

ethimkamil
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.