Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Με ερώτησή του στον ΥΠΑΑΤ ο βουλευτής Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης ζητά την καταβολή «de minimis» στους δενδροκαλλιεργητές


Επιτακτική ανάγκη χορήγησης ενισχύσεων "de minimis" στους ροδακινοπαραγωγούς

Ο Βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Λάκης Βασιλειάδης κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη με την οποία ζητεί την καταβολή, πριν τις γιορτές, έκτακτων στρεμματικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας «de minimis» για τους δενδροκαλλιεργητές επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού.
Το συνεχιζόμενο Ρωσικό εμπάργκο, σε συνδυασμό με τα φετινά ακραία καιρικά φαινόμενα και παράλληλα με τη διαρκή αύξηση του κόστους παραγωγής, έχει δημιουργήσει τέτοιες πιέσεις στους παραγωγούς που καθιστούν την καλλιέργεια μη κερδοφόρα. Για αυτό και ο Βουλευτής ζητά την άμεση καταβολή έκτακτων ενισχύσεων στη βάση της απώλειας εισοδήματος για το 2019 και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό λύσεων για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«10 Δεκεμβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη
Θέμα: Δίκαιο αίτημα ενισχύσεων «de minimis» λόγω απώλειας εισοδήματος σε δενδροκαλλιεργητές επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού
Με την από 08-12-2019 επιστολή ενημέρωσης και διαμαρτυρίας τους, την οποία απευθύνουν προς τον κ. Πρωθυπουργό και η οποία σας έχει κοινοποιηθεί, ο Σύλλογος Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Πέλλας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας ζητούν την άμεση χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων λόγω απώλειας εισοδήματος μέσω του κανόνα ενισχύσεων ήσσονος σημασίας «de minimis».
Είναι γεγονός πως το 2019 είναι επιτακτικότερο από ποτέ να δοθούν ενισχύσεις στους δενδροπαραγωγούς καθώς η απώλεια εισοδήματος για αυτούς είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Όπως αναφέρουν και στην επιστολή τους, το χρόνιο πρόβλημα που έχει προκληθεί με το ρωσικό εμπάργκο ήρθε φέτος να συμπληρωθεί από τις εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που προκάλεσαν ακραία καιρικά φαινόμενα. Την ίδια στιγμή, το κόστος καλλιέργειας είναι πλέον στα ύψη, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων εξόδων, όπως του πετρελαίου, των φαρμάκων-λιπασμάτων και των ημερομισθίων και συνεπώς καθιστά τη δενδροκαλλιέργεια μη βιώσιμη. Η πίεση που δέχτηκε η τιμή των επιτραπέζιων ροδάκινων και των νεκταρινίων από τον περιορισμό των διεθνών αγορών και τη μείωση του όγκου και της ποιότητας της παραγωγής ήταν τέτοια που αφήνει ελάχιστα ή και μηδενικά περιθώρια κέρδους στους δενδροκαλλιεργητές.
Ως Βουλευτής Πέλλας, του νομού εκείνου με τη μεγαλύτερη παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινίων στη χώρα, έχω διαπιστώσει προσωπικώς και είμαι γνώστης της κατάστασης η οποία υπήρξε πραγματικά τραγική για το 2019. Συνεπώς, συντάσσομαι και εγώ υπέρ της άμεσης, και σε κάθε περίπτωση πριν τις γιορτές, χορήγησης ενισχύσεων «de minimis» προς τους δενδροκαλλιεργητές, χωρίς κανένα διαχωρισμό προϊόντων. Η παρέμβαση αυτή, πέρα από δίκαιη βοήθεια προς τους δενδροκαλλιεργητές, θα αποτελέσει και γενικότερη στήριξη της οικονομίας των εν λόγω νομών, οι οποίοι αποτελούνται κυρίως από αγροτικούς πληθυσμούς. Επίσης, σε μελλοντικό χρόνο θα πρέπει να εξεταστεί ένα εθνικό σχέδιο οριστικής αντιμετώπισης του ζητήματος, τόσο από της σκοπιά της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής όσο και της προσαρμογής αυτής στην Αλλαγή του Κλίματος.
Με αυτά τα δεδομένα, ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
1. Προτίθεστε να προχωρήσετε μέχρι τις γιορτές σε χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων λόγω απώλειας εισοδήματος μέσω του κανόνα ενισχύσεων ήσσονος σημασίας «de minimis»;
2. Ποιες κινήσεις σχεδιάζει το Υπουργείο για την οριστική λύση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος Βασιλειάδης»

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

17 comments:

  1. Ρώτα για κάτι που είναι δεδομένο και μετά θα βγει και θα πει, είδατε; τα κατάφερα. Ότι να ναι. Γιατί δεν ρωτάει για τα συμπηρυνα;;; Μα γιατί αυτά είναι τελειωμένα, δεν παίζουν να πάρουν μια. Τι δούλεμα τρώμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κομπάρσος από τους πολλούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δώσε λεφτά Κ ασε τάχα ερωτήσεις γ Ν φανεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κρίμα, ένας πολλά υποσχόμενος και φέρελπις Βουλευτής, ν' αποτελεί....ουραγό των εξελίξεων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο Λάκη, εν τω μεταξύ εσυ που σχολιάζεις γνωρίζουμε πως όλα τα σχόλια είναι δικά σου, δηλαδή ενός ανθρώπου!
    Εγώ βλέπω έναν δραστήριο νεο βουλευτή που τον ψήφισα και την άλλη φορά θα κάνω και αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μπραβο λακη! μόνο ένας έχει καταπιεί τη γλώσσα του για το ντεμινιμις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φυσικά τά συμπηρυνα δεν είναι ροδάκινα. κ.βουλευτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ντεμινιμις είναι ενίσχυση σε απώλεια εισοδήματος λόγω τιμής, το συμπηρηνο τι διαφορά είχε στη τιμή ρε φίλε ναουμε από πέρυσι με φέτος; Μη πεις για ζημιές, θα πάρεις από ελγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ακραια φαινομενα στις 10 Ιουλιου και τις βροχοπτωσεις δεν τις αποζημιωνει ο ΕΛΓΑ. Περυσι γιατι αποζημιωθηκαν μερος απο τα συμπυρινα και φετος σφυριζουν αδιαφορα. Δεν ειχαν απωλεια εισοδηματος απο την βροχοπτωση και την δημιουργια μονυλιας.

      Διαγραφή
    2. Πέρυσι δεν αποζημιώθηκαν τα συμπηρυνα;;;;;; τρεεεελα ολε

      Διαγραφή
    3. Μηπως πηραν 65 Euro το στρεμμα καποιες ποικιλιες οπως τα Α37 τον Αυγουστο. Γιατι εγω αυτα τα λεφτα μπηκαν στον λογαριασμο μου.

      Διαγραφή
  9. Καλα βουλευτες ειστε εσεις η μαριονετες. Εχετε καταλαβει τον ρολο σας. Κυβέρνηση ειστε και οχι αντιπολιτευση για να ερωταται..... Ενημερωστε τον κοσμο ποσο και ποτε κι αφηστε τις παπαριες και τα δελτια τυπου. Χριστουγεννα ηρθαν κι εσεις εξακολουθειται να εμπαιζεται τον κοσμο. Μεσα τα χνουδωτα,εξω τα νεκταρινια,εξω τα συμπυρινα, μεσα τα χνουδωτα και τα νεκταρινια. Ελεος πια. Λιγη τσιπα δεν εχετε...... ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αληθεια ο Σταμενιτης τι κανει. Δεν τον αγγιζει το θεμα η κανει δεησεις να μην πληρωθει καθολου deminimis για να επιβεβαιωθουν αυτα που ελεγε στα Καλυβια. Εβγαλε ομως δελτιο τυπου για την πληρωμη του υπολοιπου 10% απο τον ΕΛΓΑ που αφορουσαν ζημιες του 2018. Λεφτα που ηταν δεδομενα αφου πληρωνουμε ασφαλιστρα. Κριμα παντως γιατι εξελεγει για να εκπροσωπισει τα συμφεροντα των πολιτων του νομου μας και τελικα μαλλον τα δικα του συμφεροντα εξυπυρετει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα όποιος και ανέβει στην εξουσία μόνο τα δικά του συμφέροντα εξυπηρετεί. Τι δεν καταλαβαίνετε χρόνια στην Ελλάδα;

      Διαγραφή
  11. Μόνο ένας έδωσε λεφτά για τα ροδάκινα με απόφαση που πήρε μέσα σε ένα βράδυ
    Καραμανλής
    Εδώ κ δύο μήνες ακόμη ψάχνουν πώς θα δώσουν κ ποτέ αυτά τα χρήματα
    Άρχισαν να κουράζουν με τα συχνά δελτία τύπου
    Η ουσία είναι ότι έρχονται γιορτές και κάτι επίσημο ακόμη δεν ξέρουμε
    Πόσο θα είναι το στρέμμα και ποτέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καραμανλής έδωσε βέβαια λεφτά αλλά αλλα έφτασε το έλλειμμα στο 15% ή35 δις το χρόνο.Επειτα ήρθε η χρεωκοπία και το μνημόνο αλλά σημασία για σας είναι να παρετε χρήματα......

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.