Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δυσγραφία: Την αντιμετωπίζει το 15% των μαθητών - Τα σημάδια και η αντιμετώπιση


Το 15% των μαθητών πάσχει από ειδική μαθησιακή δυσκολία στο γραπτό λόγο, ή αλλιώς δυσγραφία όπως λεγόταν παλαιότερα, με τα αγόρια να υπερτερούν σε ποσοστό ένα αγόρι προς πέντε κορίτσια, όπως άλλωστε σε όλες τις μαθησιακές δυσκολίες που είναι γένους αρσενικού.

Όπως αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο ειδικός παιδαγωγός και συγγραφέας Φώτης Παπαναστασίου, ειδική μαθησιακή δυσκολία στον γραπτό λόγο, είναι μια νευρολογική διαταραχή με κύρια χαρακτηριστικά τις παραμορφώσεις στα γράμματα και τα λάθη, η οποία συνήθως γίνεται αντιληπτή στη δεύτερη τάξη του δημοτικού.

Σημάδια

Πώς όμως καταλαβαίνουμε ότι το παιδί έχει πρόβλημα; Από τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης δυσκολίας, απαντά ο κ. Παπαναστασίου και εξηγεί: «Σημάδι πρώτο τα δυσανάγνωστα γράμματα: Ακανόνιστο μέγεθος γραμμάτων, ενίοτε απουσία κενού ανάμεσα στις λέξεις, απουσία τόνων που το παιδί ξεχνάει να βάλει, χρήση πεζών και κεφαλαίων ακόμα και μέσα στην ίδια λέξη, πολλά ορθογραφικά ακόμα και σε λέξεις που έχει ξαναδιδαχτεί. Επίσης στις προτάσεις του, μπορεί να “φάει” κάποια γραμματάκια ή κάποιες λεξούλες. Δηλαδή κάνει παραλείψεις και αντικαταστάσεις γραμμάτων και λέξεων, ενώ δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους κανόνες γραφής, πχ βγαίνει έξω από τα περιθώρια του τετραδίου».

Συχνά συνυπάρχει με δυσλεξία

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η συγκεκριμένη μαθησιακή δυσκολία συνυπάρχει με άλλες όπως πχ. δυσλεξία. Σύμφωνα με τον ειδικό παιδαγωγό κάποιες φορές συνυπάρχει με Δεπυ ή δυσλεξία ή μπορεί και με ειδική μαθησιακή δυσκολία στα μαθηματικά, η οποία αφορά περίπου στο 7-9% του μαθητικού πληθυσμού. Το παιδί δυσκολεύεται να κατανοήσει την ορολογία των μαθηματικών, το λεξιλόγιο και τις τέσσερις βασικές πράξεις. Επίσης δυσκολεύεται να αντιληφθεί την ποσότητα, το χρόνο, το χώρο και οτιδήποτε εμπλέκεται με τα μαθηματικά. «Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες συνήθως συνυπάρχουν με κάτι άλλο και το πιο συχνό είναι η δυσλεξία».

Η μόνη ειδική μαθησιακή δυσκολία που διορθώνεται

Σε τι ποσοστό όμως μπορεί να προληφθεί, ή ακόμη ακόμη να ξεπεραστεί η συγκεκριμένη μαθησιακή δυσκολία; Είναι ίσως η μόνη ειδική μαθησιακή δυσκολία που μπορούμε να μιλήσουμε για ουσιαστική παρέμβαση μέσα από την εργοθεραπεία και την ειδική διαπαιδαγώγηση, απαντά ο κ. Παπαναστασίου. «Αν το πρόβλημα εντοπιστεί εγκαίρως, το παιδί θα μπορέσει να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε το γραπτό του να είναι ευανάγνωστο και να μην κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί τόσο καλύτερα. Δεν θεραπεύεται πλήρως, αλλά διορθώνεται». Και η γραφή στον υπολογιστή βοηθάει ή δυσκολεύει τα πράγματα; « Βοηθάει, γιατί πλέον τα παιδιά είναι πιο εξοικειωμένα με το πληκτρολόγιο, απ΄ότι με τα παραδοσιακά εργαλεία γραφής». Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρει ακόμη ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι γονείς μπερδεύουν τη δυσγραφία με την κακογραφία.«Η κακογραφία συμβαίνει ίσως γιατί τα παιδάκια δεν εκπαιδεύτηκαν σωστά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ωστόσο όταν προσπαθούν, κάνουν καλύτερα γράμματα, λιγότερα ορθογραφικά λάθη και θέλουν απλά μία ενισχυτική διδασκαλία». Καμία μαθησιακή δυσκολία δεν σημαίνει απαραιτήτως ακαδημαϊκή αποτυχία καταλήγει ο κ. Παπαναστασίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΔΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 10-15 ΕΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ.
    ΑΝΑΚΑΛΗΦΘΗΚΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΝΕΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.
    ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΕΣΠΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΕΔΕΣΕ.
    ΣΑΝ ΜΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η΄ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΩ;

    ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΗΦΘΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗ : ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ, ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΑΚΙ ΑΣ ΓΡΑΨΕΙ.
    ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΝΑ ΕΦΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΑΝ ΡΟΛΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ...........
    ΒΛΕΠΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ ΠΟΥ ΝΑΙ ΜΕΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΠΙΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ LEVEL ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΑΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ.
    ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΣ ΜΗ ΤΟ ΣΚΑΛΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΜΑΤΩΝΕΙ........
    ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΜΗΠΩΣ ΧΡΊΖΕΙ ΕΙΔΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.