Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Υλοποιείται η εγκεκριμένη με την από 2-4-2019 συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας συνοριακή πύλη - τελωνείο βορείως των Προμάχων

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας,  συμμετέχει ενεργά, στο πλαίσιο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για συναίνεση στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, στην προσπάθεια υλοποίησης της συνοριακής πύλης - τελωνείου βορείως των Προμάχων. 
Η εγκατάσταση νέου συνοριακού σημείου διέλευσης - τελωνείου ανάμεσα στις δύο χώρες, το οποίο θα συνδέει τους Προμάχους και το Μάιντεν αποτέλεσε αντικείμενο της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας που υπογράφηκε στα Σκόπια στις 2-4-2019. 
Στο πλαίσιο των καθηκόντων του ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας υπέγραψε την 23η Ιανουαρίου του 2020 υπουργική απόφαση με την οποία όρισε τα 9  μέλη του Ελληνικού Τμήματος της Διμερούς Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που προβλέπεται από το άρθρο 3 της ως άνω συμφωνίας, που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του νόμου 4615/2019, η οποία απαρτίζεται από ίσο αριθμό αντιπροσώπων για κάθε μέρος. Έργο της Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποτελεί η υλοποίηση της κατασκευής και της σύστασης ενός νέου συνοριακού σημείου διέλευσης, καθώς και οδικής αρτηρίας που θα συνδέει τους Προμάχους και το Μάιντεν. Ειδικότερα, όπως ρητά ορίζεται στο κείμενο της απόφασης αυτής, η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (ΚΕΕ) «θα καθορίσει τις κύριες τεχνικές παραμέτρους, όπως οι οδοί διασύνδεσης, οι υποδομές, τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις ελέγχου, το καθεστώς λειτουργίας, τα νομικά θέματα, που αφορούν την κατασκευή του συνοριακού σημείου διέλευσης και όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που συνδέονται με την εφαρμογή της συμφωνίας. Επίσης η ΚΕΕ είναι αρμόδια για την επίλυση κάθε διαφοράς σχετικά με την ερμηνεία και την εφαρμογή της ανωτέρω Συμφωνίας». 
Όπως μάλιστα ενημέρωσε ο κ. Δένδιας την κ. Τζάκρη, τις επόμενες ημέρες επίκειται η πρώτη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το θέμα αυτό, οι συνεδριάσεις της οποίας θα διεξάγονται εναλλάξ στις δύο χώρες. 

Μετά την εξέλιξη αυτή η κ. Τζάκρη έκανε την εξής δήλωση: «Από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκα με πάθος τη δημιουργία συνοριακής πύλης - τελωνείου βορείως των Προμάχων. Αισθάνομαι δικαιωμένη όχι μόνο γιατί αυτή η συνοριακή πύλη θα απογειώσει αναπτυξιακά την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, αλλά και γιατί ωφελεί συνολικά την Ελλάδα. Και είναι μια ακόμη απόδειξη της εθνικής αναγκαιότητας της Συμφωνίας των Πρεσπών που συμμερίζεται και η σημερινή κυβέρνηση. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Διότι για να αποκτήσει λειτουργικότητα αυτή η συνοριακή πύλη και να επιφέρει τα προσδοκώμενα, πρέπει να υλοποιηθεί ένα πλέγμα οδικών και κτιριακών υποδομών, την υλοποίηση των οποίων ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με την με αριθ. πρωτ. 70717/1-4-2019 απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη με θέμα «Έγκριση Ανάληψης Πολυετούς Υποχρέωσης της εταιρείας με την επωνυμία "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε." που αφορά στη διενέργεια διαγωνισμών για την εκτέλεση μελετών και την εκτέλεση έργων με χρήση ιδίων ταμειακών διαθεσίμων»  σύμφωνα με την οποία τόσο η μελέτη του έργου, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, όσο και η κατασκευή του, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ περίπου, εντάχθηκε υπό στοιχείο 4 στην παραπάνω απόφαση να χρηματοδοτηθεί από τα διαθέσιμα της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.». Να σημειωθεί επίσης ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» η προκαταρκτική μελέτη για την οριστικοποίηση της όδευσης της νέας συνοριακής διάβασης  Πρόμαχοι – Majden. 
Πλέον πρέπει και τα υπόλοιπα Υπουργεία που εμπλέκονται στην υλοποίηση και την λειτουργία της συνοριακής πύλης - τελωνείου (Υπουργείο Υποδομών, Οικονομικών κ.λπ.) να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί και να σπεύσουν να υποστηρίξουν έμπρακτα την πρωτοβουλία του κ. Δένδια. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο».


Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

10 σχόλια:

 1. Τα κάνατε όλα εδώ ακόμα αυτό έμεινε αλλά θα μου πείς κάπως πρέπει να δικαιολογήσει τον παχυλο μισθό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μακάρι να γίνει και χαλάλι ο μισθός!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε τι ακριβώς θα βοηθήσει την περιοχή το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γεμίσει τα καζίνο

   Διαγραφή
 3. Στην Δευτέρα παρουσία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτοί ολοιμασ δουλεύουν ο δρομοσ δεν πρόκειται να γίνει το βουνό στο μεγαλύτερο κομμάτι του κατολισθενει φτάνει ποια άντε από εδώ .........!!!!!!!ψήφισαν το μακεδονικο και νομίζουν ότι με τα ψέματα που μας τσαμπουνανε θα τους λυπηθουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ποιον να λυπηθεις βρε κακομοίρη.Η Τζάκρη και μετά την συμφωνία των Πρεσπών επανεξελέγη βουλευτής.Δε το μαθες;Ποθ ζεις; Ξύπνααααααααααα

   Διαγραφή
 5. Τι είστε ρε αυτοί είναι η κατάστροφη μας και εσείς κοντραρεστε την χώρα μας την σβήσανε την ρημαξανε φτου σας χαλιαμπαλιδεσ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ντορκα, τι έγινε καταπιες την γλώσσα σου και δεν απαντάς στον καρασμανη που σάς λέει κατ' εξακολούθηση ψεύτες και δικολαβους και έβγαλε το δελτίο σου με την Φωτογραφία σου που μας έλεγες ότι ότι θα αποζημειωθουμε απο τον ελγα για τις βροχοπτωσεις και μας αποζημιώσες με ψυχούλα ντεμινιμις.
  Σε κόλλησε στον τοίχο και συ άφωνη,Γιατί ντορκα εχασες την Φωνή σου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μπα δεν την βλέπω καλά την κυρία...Αρχίζει να << αποκαλύπτεται>> όλο και περισσότερο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Θα πηγαίνουμε για κυνήγι

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.