Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έντονος προβληματισμός της «Κοινωνίας σε Κίνηση» για αντιπλημμυρικό έργο


Με έντονο προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούμε την απόφαση της Περιφέρειας να προχωρήσει το <<αντιπλημμυρικό έργο>> που θα επιφέρει οριστική αλλοίωση στη φυσική κοίτη του Εδεσσαίου ποταμού μετατρέποντάς τον σε τσιμενταύλακα.
Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο το Νοέμβριο όταν η διοίκηση του δήμου ζήτησε ψήφισμα απέναντι στα προσκόμματα της ΔΕΗ η οποία αρνούνταν να διακόψει τα νερά και έθετε σε κίνδυνο το έργο. Τότε εγείραμε τις πρώτες ενστάσεις μας με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί ποτέ.
Είναι φανερό σε όλους ότι τα πλαϊνά τοιχώματα του ποταμού έχουν υποστεί εκτεταμένες φθορές σε κάποια σημεία εξαιτίας της φυσικής ροής του νερού και των ρευμάτων που δημιουργεί. Συνεπώς ένα έργο αποκατάστασης καθίσταται άμεσα αναγκαίο ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα πλήρους κατάρρευσης  αλλά και να εξωραϊστεί η εικόνα του.
Το πρόβλημα προκύπτει από την επιλογή του υλικού (τσιμέντο) και από τη στεγανοποίηση που θα επιφέρει. Ο βράχος της Έδεσσας δημιουργήθηκε μέσα από μία φυσική διαδικασία εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων όπου το ανθρακικό ασβέστιο του νερού <<έχτιζε>> πάνω στην πωρόπετρα κατασκευάζοντας το πιο όμορφο μπαλκόνι όλων των Βαλκανίων. Η αντιστροφή της φυσικής αυτής πορείας θα επιφέρει νέκρωση του βράχου με ποικίλες και σοβαρές συνέπειες όπως αποκόλληση τμημάτων του, καταστροφή ρεμάτων ακόμη και επιπτώσεις στη αντισεισμική προστασία της πόλης. Περιβαλλοντικά θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη κάθε εναπομείναντος ίχνους ζωής εντός του νερού και το μαρασμό δεκάδων παρακείμενων δέντρων.
Μεγαλώσαμε σε έναν υπέροχο τόπο με σπάνιο φυσικό κάλλος. Τα αποτυπώματα του βρίσκονται στις ψυχές  μας και είναι η βασική αιτία αυτής της φυσικής ευγένειας των Εδεσσαίων.
Πρέπει να αποφασίσουμε σε τι περιβάλλον θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Οφείλουμε να σκεφτούμε αν ταιριάζει στην αισθητική μας η αιχμή του τουριστικού μας προϊόντος να είναι πνιγμένη στο τσιμέντο. Αν μας τιμάει η σκέψη του επισκέπτη όταν θα συγκρίνει το γενναιόδωρο άγγιγμα της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβασή μας. Το υλικό που πρέπει να ντύσουμε το στολίδι μας, το χάρισε απλόχερα ο ίδιος ο τόπος  και είναι η πωρόπετρα.
Ο καταρράκτης και το ποτάμι του έχει ιστορία .Οι μνήμες του ανένδοτου αγώνα των προγόνων μας είναι ζωντανές. Αν όλοι εμείς είχαμε την αγωνιστικότητα και την αυταπάρνησή τους όταν όλα φαίνονταν χαμένα θα είχαμε μία καλύτερη Έδεσσα. Πως θα αντικρίσουμε κάποιους από αυτούς που είναι ακόμα ανάμεσά μας; Πως θα αντιμετωπίσουμε το επιτιμητικό τους βλέμμα την ώρα που θα τους ξανατιμήσουμε;
Χωρίς καμία πρόθεση αντιπαράθεσης θεωρώ ότι ο Δήμος μας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Είναι απαραίτητο να οριστεί άμεσα ημερομηνία διαβούλευσης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή πολιτών και επιστημόνων και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειές μας. Η ορθή ενημέρωση θα μας οδηγήσει στην υπεύθυνη στάση και θα μας δώσει τα εφόδια να σταθούμε στο ύψος μιας ιστορικής απόφασης στη οποία δεν χωρούν λάθη!
Αν καταστρέψουμε το σκαλοπάτι που πατά ο Θεός για να ανέβει στον Ουρανό δεν θα μας το συγχωρήσουν ούτε οι άνθρωποι αλλά ούτε και ο ίδιος ο Θεός!

Γιάννης Τσεπκεντζής
Επικεφαλής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

5 σχόλια:

 1. Όλοι εσείς το μόνο που καταφέρατε να κατασκευασετε ειναι μια πόλη νεκρή .όλοι εσείς πρέπει να φύγετε από αυτήν την πόλη γιατί εσείς την φέρατε σε αυτό το σημειο δεν αφήσατε τίποτα όρθιο όλα τα καταστρέψατε εξυγιαντεσ αυτής της πόλης?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όλοι οι Εδεσσαίοι ενωμένοι. Ευκαιρία είναι. Μην επιτρέψετε να γίνει η τσιμεντοποίηση.
  Μπορείτε επίσης να πιέσετε να ξηλωθεί και η άσφαλτος των δρόμων που δημιουργεί το ίδιο πρόβλημα στην ζωογόνο πορόπετρα σας.
  Και τα σπίτια σας. Πέτρινα. Ή ακόμα καλύτερα, φωλιές. Ποτέ πια τσιμέντο και σίδερα. Εμπρός... πίσω!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιατί δεν ρωτάς τον συγγενή σου; Από το site της Π.Ε. Πέλλας......

  "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ
  ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
  ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΩΝ ΔΟΜΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  Αρ. Μελέτης : 15/2017
  ΕΡΓΟ: Αντιπλημμυρική προστασία
  Έδεσσας (π. Εδεσσαίος)
  ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 2.100.000,00 €
  Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Π Ε Ρ Ι Γ Ρ Α Φ Η
  Η προτεινόμενη προς υλοποίηση μελέτη αφορά την αποκατάσταση/αντικατάσταση των έργων της
  υφιστάμενης επενδεδυμένης κοίτης του ποταμού Εδεσσαίου. Το συνoλικό μήκος παρέμβασης είναι 838m,
  από την γέφυρα στην προέκταση της οδού Δημ. Πετρίτση και μέχρι το πέρας του ποταμού στην περιοχή
  Καταρρακτών.
  Παρατηρήθηκαν φαινόμενα διάβρωσης τόσο στον πυθμένα όσο και στα πρανή με αποτέλεσμα να
  υπάρχουν καθιζήσεις των παράπλευρων οδών και πλημμύρες στις ιδιοκτησίες παράλληλα με τον ποταμό.
  Κρίνεται αναγκαία η ανακατασκευή της υφιστάμενης επενδεδυμένης κοίτης για την προστασία του
  ιστού της πόλης της Έδεσσας τόσο από φαινόμενα διάβρωσης / καθιζήσεών όσο και από φαινόμενα
  πλημμυρών υπογείων αλλά και των παράπλευρων περιοχών καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξουν
  σημειακές κατολισθήσεις λόγω των καθιζήσεων και απομείωση στο ελάχιστο της υδραυλικής διατομής.
  ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ
  ΕΛΕΓΧΘΗΚΕ Έδεσσα 27-06-2018
  Ο ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Ο Προϊστάμενος του τμήματος α.α. Ο Συντάξας
  ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Τ.Ε. Π.Ε. Πέλλας
  Σταυρίδης Αθανάσιος Οικονόμου Χρήστος Μηχ. Μηχανικός Τσελίδης Ιάκωβος Πολ. Μηχανικός"
  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΤΣΕΠΚΕΝΤΖΗ,ΤΑ ΊΔΙΑ ΈΛΕΓΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΊΑ,ΤΗΝ ΟΠΟΊΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΈΒΕΙΣ ΓΙΑ;ΔΉΜΑΡΧΟΣ ΜΑΖΕΎΟΝΤΑΣηΥΠΟΓΡΑΦΈΣ,ΟΤΙ ΔΗΛ ΘΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΕ ΤΗΝ "ομορφιά"ΚΑΙ ΤΟ ΣΎΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ,ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΚΑΤΣΕ,ΤΩΡΑ ΈΠΙΑΣΕΣ ΤΑ ΠΟΤΆΜΙΑ,ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΊΣ ΤΕΛΙΚΑ; ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΆΘΕΤΑΙ ΤΊΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΣ ΝΑ ΤΥΛΊΞΕΙΣ ΚΑΜΙΆ ΦΛΟΓΈΡΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΟΣΤΙΜΕΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εγώ σταμάτησα να της τρώω !!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.