Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ανοικτή Επιστολή του Κ. Ερυθρόπουλου: «Το Κτηματολόγιο να λύσει τα προβλήματα και όχι να τα μεταφέρει στις δικαστικές αίθουσες»


Από τον Προϊστάμενο Τμήματος Πολιτικής Γης Γιαννιτσών Π.Κ.Μ. και Πρόεδρο των  Εργαζομένων Τοπικού Τμήματος Πέλλας ΣΕΠΕΚΕΜ, Κοσμά Ερυθρόπουλο, πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω Ανοικτή Επιστολή σχετικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην κτηματογράφηση στην περιοχή  του Δήμου Πέλλας και βρίσκεται στην φάση όπου εκδικάζονται ενστάσεις.

Η Ανοικτή Επιστολή, που έχει ως αποδέκτες τους Βουλευτές Πέλλας, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Πέλλας, τον  Δήμαρχο Πέλλας, το Κτηματολόγιο, την Εταιρία Κτηματογράφησης και τα ΜΜΕ, αναλυτικά έχει ως εξής:
«Η κτηματογράφηση στην περιοχή  του Δήμου Πέλλας βρίσκεται στην φάση όπου εκδικάζονται ενστάσεις. Η πορεία έως τώρα έδειξε ότι ακολουθήθηκε  γρήγορος ρυθμός με μικρές παρατάσεις σε σχέση με άλλες περιοχές. Το γεγονός αυτό εκ πρώτης όψεως μπορεί κάποιος να το θεωρήσει θετικό αν λάβει ως δεδομένο ότι απαιτείται το κράτος και το δημόσιο γενικά να λειτουργούν με ταχύτητα. Νομίζω όμως όλοι συμφωνήσουμε  ότι πέρα από την γρηγοράδα είναι αναγκαίο οι διαδικασίες να είναι και αποτελεσματικές και δίκαιες απέναντι στον πολίτη.  Θα πρέπει λοιπόν να ερευνηθεί, αλλά και να απαντηθεί εάν αυτή η ταχύτητα οφείλεται στην πολύ καλή οργάνωση ή στην λογική ότι τελειώνουμε μία δουλειά με το δημόσιο τάχιστα για να λάβουμε τα χρήματα που ορίζει η σύμβαση. 

Στο ιδιοκτησιακό η χώρα μας έχει χρόνια και τεράστια προβλήματα η δε  περιοχή μας παρουσιάζει ακόμα πιο σύνθετα, διαχρονικά, πολυδαίδαλα και πολύμορφα ιδιοκτησιακά ζητήματα. Συνεπώς  η  επιτάχυνση της όλης διαδικασίας κινδυνεύει να αφήσει πληγές και προβλήματα να δυστυχώς λιμνάζουν χρόνια. 
Τα μέλη των  επιτροπών για τις εκδικάσεις λαμβάνουν πενιχρές ημερήσιες αποζημιώσεις για τις συνεδριάσεις. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σίγουρα μια αρνητική προδιάθεση στα μέλη των επιτροπών καθώς οι αμοιβές τους είναι ασήμαντες μπροστά στο παραγόμενο έργο που οφείλουν να πραγματοποιήσουν.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις λοιπόν δημιουργούν εύλογα ερωτήματα, εάν και κατά πόσο, η όλη διαδικασία εξελίσσεται με την δέουσα προσοχή ή αποτελεί προϊόν της όποιας επιθυμίας που μπορεί να έχει, η εταιρία που ανέλαβε την κτηματογράφηση καθώς και των κακώς αμειβομένων μελών των επιτροπών. Απαντήσεις και έρευνα θα πρέπει να γίνει κατά πόσο οι εισηγήσεις της  εταιρίας προέρχονται από μία λεπτομερή εξέταση ή είναι μία τυπική (copy paste) διαδικασίας. 
Το γεγονός ότι -από ό,τι  δείχνουν τα γεγονότα- το Δημόσιο και οι Δήμοι προτάσσονται απέναντι σε διεκδικήσεις ιδιωτών, σύμφωνα με οδηγίες του κτηματολογίου, έρχεται δυστυχώς να επιμηκύνει χρόνια προβλήματα, παρά να δώσει μία οριστική και ουσιαστική λύση.
Οφείλουν οι βουλευτές, οι αιρετοί εκπρόσωποι, Περιφέρεια, Δήμαρχοι να σκύψουν στα προβλήματα που ανακύπτουν και να παρακολουθούν τις εξελίξεις και την πορεία της κτηματογράφησης.  Η λογική να μεταφέρουμε τις αποφάσεις στις δικαστικές αίθουσες και χρονοβόρα είναι αλλά και έχει μεγάλο κόστος οικονομικό και σε εργατοώρες των δικαστηρίων καθώς και αύξηση της γραφειοκρατίας. Ιδιαίτερα ο  Δικηγορικός Σύλλογος θα πρέπει να παρέμβει, εάν κρίνει χρήσιμο, αλλά και να ενημερώνει την κοινή γνώμη για τις δυσκολίες και τα προβλήματα.
Η ευκαιρία να δοθούν λύσεις σε προβλήματα που υπάρχουν με τα Στρατόπεδα  στην πόλη μας, όπου το ΤΕΘΑ διεκδικεί οικόπεδα και σπίτια πολιτών, καθώς και περιπτώσεις όπου ο Δήμος Πέλλας διεκδικεί οικόπεδα Ελευθεροχωριτών οι οποίοι δεν έχουν αποκατασταθεί ως πρόσφυγες στο μαρτυρικό οικισμό του Ελεθεροχωρίου, αλλά και πολίτες που φαίνονται κάτοχοι ιδιωτικών δασικών εκτάσεων που διεκδικούνται από το Δασαρχείο  κ.α. δεν πρέπει να χαθεί.
Καλώ τους Βουλευτές την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο τον δικηγορικό σύλλογο να συνδράμουν σε επίλυση σημαντικών κυρίως προβλημάτων και να δώσουν ένα τέλος σε ταλαιπωρίες συμπολιτών μας. Η επίλυση ζητημάτων θα πρέπει να έχει γενικό χαρακτήρα και όχι να είναι μεμονωμένες και ρουσφετολογικές. 
Να σταματήσει κάθε βεβιασμένη ενέργεια και να σκύψουμε στα προβλήματα που περιμένουν χρόνια  την λύση τους.»

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

2 σχόλια:

 1. Το ΤΕΘΑ δεν διεκδικεί οικόπεδα και σπίτια πολιτών. Τα οικόπεδα αυτά, είναι ιδιοκτησία του ΤΕΘΑ και οικειοποιήθηκαν/καταπατηθηκαν πριν από πολλά χρόνια, με την ανοχή κάποιων ή, δόθηκαν από κάποιους χωρίς να είναι δικά τους για να δωθούν. Αυτό το πρόβλημα έρχεται τώρα στην επιφάνεια και πρέπει να δωθεί λύση. Ο νόμος περί χρησικτησιας στην αυτή περίπτωση δεν ισχύει γιατί πρόκειται για εκτάσεις του Δημοσίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νόμος 3127/2003 άρθρο 4 "Χρησικτησία έναντι του Δημοσίου"

   Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.