Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οδηγίες από την ΠΕ Πέλλας για την προστασία από τα δηλητηριώδη μανιτάρια


Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας σας γνωρίζουμε τα παρακάτω, που αφορούν σε οδηγίες για την προστασία από τα δηλητηριώδη μανιτάρια. Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας 80-140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας διάκρισης μεταξύ εδώδιμων και ι δηλητηριωδών, επειδή η διάκριση αυτή είναι πρακτικά αδύνατη χωρίς τις ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης. 

Τα αυτοφυή μανιτάρια που προκαλούν δηλητηρίαση στην Ελλάδα είναι κυρίως δύο είδη:
-τα muscaria με σχετικά γρήγορο χρόνο έναρξης συμπτωμάτων (μισή με δύο ώρες μετά το γεύμα) 
-τα phalloides που προκαλούν την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση και τα συμπτώματα αρχίζουν 6-24 ώρες μετά το γεύμα. 
Τα συμπτώματα είναι πυρετός, εμετοί, διάρροιες, εφίδρωση, βραδυκαρδία ή ταχυκαρδία, σιελόρροια, υπόταση που χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές της νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας ως και την ηπατική ανεπάρκεια. Για την προστασία της προσωπικής τους υγείας οι πολίτες θα πρέπει να εφαρμόσουν απόλυτη αποφυγή κατανάλωσης άγριων μανιταριών. 
Σε περίπτωσης κατανάλωσης άγριων μανιταριών που συνοδεύονται από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε μονάδες υγείας, γνωστοποιώντας το πλήρες ιστορικό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η δηλητηρίαση.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.