Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

"Αγωνιστικός Συντονισμός" στο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Πέλλας: Όχι στην διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης - Δεν τσιμπάμε στα ψέμματα του Βρούτση


Το νομοσχέδιο του Βρούτση δεν αποτελεί απλά μια συνέχεια των μνημονιακών επιθέσεων που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά διαλύει οριστικά το ασφαλιστικό σύστημα όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Σημειωτέον ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν  είναι μόνο συντάξεις, αφορά  και την περίθαλψη, τους συνταξιούχους και τους νέους εργαζόμενους, τις εισφορές τους, την αξία της εργατικής τους δύναμης, καθώς και τη φθορά της, την εργατική ενότητα και πάλη, την προκλητική μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Μέχρι τώρα η κοινωνική ασφάλιση ήταν ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΗ. Δηλαδή κάθε γενιά εργαζόμενων, πλήρωνε την σύνταξη των παλιότερων εργατών που βγαίναν στην σύνταξη. Και ήταν φυσιολογικό, γιατί οι νεώτερες γενιές είχαν καλύτερους μισθούς, περισσότερα δικαιώματα και έτσι μπορούσαν να εξασφαλίζουν ότι οι εισφορές τους όχι μόνο κάλυπταν τις συνταξιοδοτικές ανάγκες της παλιότερης γενιάς, αλλά άφηναν και μεγάλα ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά τα ποσά ξεπερνούσαν τα 80 δισεκατομμύρια, που τα καταλήστεψαν τα δομημένα ομόλογα, το κούρεμα των αποθεματικών, το PSI, και «επενδυτικά τζογαρίσματα όπως π.χ.του ΤΣΜΕΔΕ. Και όσα έχουν απομείνει, σήμερα μπαίνουν στις τράπεζες με σχεδόν μηδενικά επιτόκια για να σώσουν τους τραπεζίτες, που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν οι τράπεζές τους. Σήμερα ο Βρούτσης κάνει τομή και μετατρέπει με γρήγορα βήματα την κοινωνική ασφάλιση σε ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΗ. Ξεκινάει με την επικουρική σύνταξη των μισθωτών σαν πρώτο βήμα, για να μπορέσει στην συνέχεια να το απλώσει και στην κύρια σύνταξη όλων. Σύμφωνα με το “κεφαλαιοποιητικό” μοντέλο από την 1/1/2021 και μετά, οι εισφορές μας δεν θα χρηματοδοτούν το σύστημα της επικουρικής ασφάλισης στο σύνολό του, αλλά τον “ατομικό κουμπαρά” του κάθε ασφαλισμένου. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο εργαζόμενος για την επικουρική του σύνταξη, θα δίνει εισφορές σε ένα δικό του κουμπαρά και η σύνταξή του θα έχει να κάνει με βάση τι λεφτά έχει βάλει ο ίδιος. Ακόμα χειρότερα, από 1/1/2021, αυτά τα χρήματα θα διαχειρίζονται Εναλλακτικοί Διαχειριστές Επενδύσεων, εταιρίες δηλαδή που θα τζογάρουν τα χρήματα στα χρηματιστήρια. Ο κάθε εργαζόμενος, ατομικά, θα δηλώνει αν θέλει τα χρήματά του να τζογαριστούν σε υψηλού, μεσαίου ή χαμηλού ρίσκου ομόλογα. Αν η επιλογή είναι υψηλού ρίσκου, η επικουρική σύνταξη θα είναι υψηλότερη και θα πέφτει αν η επιλογή είναι μικρότερου ρίσκου. Αλλά επειδή μιλάμε για τζογάρισμα, υψηλότερο ρίσκο σημαίνει μεγαλύτερος κίνδυνος να χάσεις συνολικά τις εισφορές σου, τα χρήματα που έδινες μια ζωή για την επικουρική σου σύνταξη και τελικά να μην πάρεις ποτέ και τίποτα. 
Βασικό στοιχείο είναι τελικά η αλλαγή στην ίδια τη λογική της κοινωνικής ασφάλισης. Η ασφάλιση πλέον μετατρέπεται σε ατομική, ιδιωτική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου κι όχι υπόθεση της κοινωνίας.
Τα περισσότερα ΜΜΕ εμφανίζουν το νέο ασφαλιστικό, όχι σαν επίθεση, αλλά σαν μέτρα που θα αυξήσουν τις συντάξεις. Πρόκειται για ασύστολα ψέματα. 
Καταρχάς, αυτοί που θα βγουν στη σύνταξη δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα παραπάνω. Αντίθετα, θα πάρουν λιγότερα από αυτά που θα έπαιρναν με το προ Κατρούγκαλου σύστημα. Οι παλιοί συνταξιούχοι, για τους οποίους λένε ότι θα πάρουν αυξήσεις, πάλι δεν πρόκειται – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – να πάρουν παραπάνω λεφτά κι αυτό γιατί οι όποιες αυξήσεις στο ανταποδοτικό κομμάτι, ισοφαρίζονται με αντίστοιχες μειώσεις στην προσωπική διαφορά. Στην πραγματικότητα τα περί αυξήσεων αφορούν ένα πολύ μικρό τμήμα, ενώ υπάρχει και η προοπτική να ακυρωθούν, γιατί η “μεταμνημονιακή εποπτεία” ήδη λέει ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ακόμα και αυτοί, όμως,  θα βγουν συνολικά χαμένοι, αφού καταργείται το μόνιμο εφάπαξ επίδομα, που θεσπίστηκε προεκλογικά τον Μάιο του 2019, ως  αντιστάθμισμα της 13ης σύνταξης. Η αλήθεια παραμένει ότι με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για φέτος, το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις θα μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, κατά 155 εκατ. και για τις επικουρικές συντάξεις θα μειωθεί κατά 71 εκατ. Ευρώ.  
 Κι όσο για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, με την υπάρχουσα ανεργία, την επισφάλεια, την ελαστική εργασία και την επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις, την ανασφάλιστη εργασία και τις εισφοροδιαφυγές των αφεντικών, οι εισφορές του κάθε εργαζόμενου θα είναι τόσες που στην καλύτερη περίπτωση θα παίρνει τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης και κατιτίς ελάχιστο ακόμα. 
    Το νομοσχέδιο, διατηρεί ουσιαστικά ανέπαφο όλο το αντιδραστικό οπλοστάσιο του νόμου Κατρούγκαλου. Διαιωνίζει όλες τις αλλαγές του Κατρούγκαλου αντί να τις καταργήσει όπως υπόσχονταν ο Μητσοτάκης. 
Το ΕΚΑΣ κόβεται οριστικά. 
Βάζει ταφόπλακα στην 13η και 14η σύνταξη. 
Οι συντάξεις θα παραμένουν συρρικνωμένες μέχρι και 30%, για όλους όσους βγουν στην σύνταξη τις επόμενες δεκαετίες. 
Διατηρείται το σπάσιμο της σύνταξης σε δύο κομμάτια. Τη λεγόμενη «Εθνική Σύνταξη» των 384 ευρώ, τη μόνη ουσιαστικά που εγγυάται το κράτος και την ανταποδοτική. 
Διατηρεί τα εξοντωτικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον ν.4336/15 του ΣΥΡΙΖΑ (τρίτο μνημόνιο). 
Διατηρεί και επεκτείνει τη λεηλασία που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία (80 δις ευρώ) χωρίς καμία πρόβλεψη για επιστροφή των κλεμμένων.
Γι’ αυτό χρειάζεται να σημάνει συναγερμός σε όλους τους χώρους δουλειάς. Όπως στη Γαλλία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απεργούν και διαδηλώνουν για πάνω από δύο μήνες ενάντια στην αντίστοιχη επίθεση του Μακρόν στις συντάξεις και την ασφάλιση. Να ξαναμπούνε μπροστά τα αιτήματα του εργατικού κινήματος:
- Κατάργηση όλων των νόμων που σφάξανε τις συντάξεις- και του Κατρούγκαλου και όλων
των αντιασφαλιστικών μνημονιακών Νόμων.
- Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
- Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επέκταση των ΒΑΕ.
- Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, ή με 30 χρόνια δουλειάς, χωρίς όριο ηλικίας 
- Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση  και Υγεία.
- Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, Όχι στα επαγγελματικά ταμεία.
- Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και του εφαπάξ
- Να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα
- Καθιέρωση γνήσιων Συλλογικών και Κλαδικών Συμβάσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.