Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εξίσωση πτυχίων ιδιωτικών κολεγίων και ΑΕΙ: Να πούμε αλήθειες;


Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η προ ημερών ψήφιση του άρ. 50 του ν. 4653/2020 που προβλέπει τη δυνατότητα διορισμού αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων στη Δημόσια Εκπαίδευση, εξισώνοντας τα συγκεκριμένα πτυχία με αυτά των πτυχιούχων των Πανεπιστήμιων. Άμεση η αντίδραση ακαδημαϊκής κοινότητας, συνδικαλιστικών οργάνων και από τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών, φοιτητικών συλλόγων, μαθητών, απλών πολιτών. Αναφορικά δε με το κοινοβουλευτικό σκέλος της διαδικασίας αξίζει να επισημανθεί η σύσσωμη αντίδραση της αντιπολίτευσης –το εν λόγω άρθρο έλαβε μόνο 153 ψήφους υπέρ σε σύνολο 289 παρευρισκομένων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή. Τι σημαίνει όμως πρακτικά η ψήφιση και δυνάμει εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, τι κινδύνους υποθάλπει, ποιες σκοπιμότητες κρύβει, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί;
Εμφανώς, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση εξισώνει τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων και των πανεπιστημίων όσον αφορά τη δυνατότητα διορισμού εκπαιδευτικών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Μία ρύθμιση η οποία όμως δε λαμβάνει υπόψη καμία μορφή ακαδημαϊκής ισοτιμίας μεταξύ κολεγίων και ΑΕΙ, καμία αξιολόγηση και πιστοποίηση της παρεχόμενης ποιότητας σπουδών και εκπαιδευτικού προσωπικού των πρώτων –σε πλήρη αντίθεση, και με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές, με ό,τι ισχύει για τα ΑΕΙ. Μία ρύθμιση η οποία πετάει στον «κάλαθο των αχρήστων» γνώσεις, δεξιότητες, προσόντα, ακαδημαϊκή διαπίστευση που οι πτυχιούχοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων και «Καθηγητικών» Σχολών της χώρας μας αποκτούν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους. Μία άνευ προηγουμένου εξίσωση που μόνο ως υποβάθμιση των πτυχίων των ελληνικών πανεπιστημίων μπορεί να εκληφθεί. 
Θα ήταν όμως ανορθόδοξο κάποιος να σταθεί μόνο στην παρεχόμενη δυνατότητα διορισμού στη Δημόσια Εκπαίδευση που το σ/ν προβλέπει. Τουναντίον, μία ακόμη απειλή αποτελεί το ότι το ανωτέρω μπορεί να εκληφθεί ως νομικό προηγούμενο για σειρά αξιώσεων σε πληθώρα επαγγελματικών κλάδων με αποτέλεσμα το να βρεθούμε ενώπιον μίας συνολικής απαξίωσης των πτυχίων των Πανεπιστημίων μας, και όλα αυτά προς όφελος αμφιβόλου ποιότητας πτυχίων –δυστυχώς απλών πιστοποιητικών φοίτησης, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις– ιδιωτικών κολεγίων. 

Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδήμων για να αντιληφθεί πως το άρ. 50 του ν. 4653/2020 οδηγεί σε απαξίωση των απαιτούμενων προσόντων και κατ’ επέκταση του ρόλου του έλληνα δασκάλου και καθηγητή, μα και σε μία συνολική υποβάθμιση των πτυχιούχων των Πανεπιστημίων μας και συνολικά της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Και αυτό –άκρως παράδοξο– σε αντίθεση ακόμα και άκρως νεοφιλελεύθερων μηχανισμών/εργαλειομηχανών, π.χ. Ο.Ο.Σ.Α., που τίθενται φανατικοί υπέρμαχοι της πιστοποιημένης εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών για την διασφάλιση της ποιότητας στην Εκπαίδευση. Όπως δε χρειάζεται να διαθέτει κάποιος μαντικές ικανότητες για να προβλέψει το τι θα σημάνει σε όρους αξιοκρατίας μία a priori εξίσωση πτυχιούχων κολεγίων και Α.Ε.Ι., τι επιπτώσεις κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιφέρει στην αγορά εργασίας, στη στελέχωση Ιδιωτικού, και κυρίως, Δημοσίου Τομέα. 
Αν όμως ισχύουν όλα τα παραπάνω, ως προς τι η συγκεκριμένη ρύθμιση, η όλη αναταραχή; Τίποτε δεν είναι τυχαίο, όπως τυχαία δε μπορεί να είναι η απόκρυψη από πλευράς της Υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως, της από 20/9/19 επιστολής του ΔΟΑΤΑΠ, του αρμόδιου Οργανισμού αναγνώρισης της ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας των πτυχίων από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, η οποία αντέκρουε το κύριο επιχείρημα του Υπουργείου αναφορικά με το «επιβεβλημένο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Και μία σειρά ερωτημάτων πηγάζει…
Μήπως τα παραπάνω αποτελούν ένα «δώρο» της κυβέρνησης προς τα Ιδιωτικά Κολέγια και τους ιδιοκτήτες τους, μήπως υπάρχει κάποιας μορφής συνδιαλλαγή προς όφελος συγκεκριμένων οικονομικών, και όχι μόνο, κέντρων; Τι σημαίνει αυτή η πολύ σημαντική «αναβάθμιση» των πτυχίων των Ιδιωτικών Κολεγίων, σε συνδυασμό μάλιστα με την άνευ ουσιαστικής επιχειρηματολογίας αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης των Α.Ε.Ι. όπως και την επαναφορά της βάσης του «δέκα» για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση; 
Μήπως τα παραπάνω εντάσσονται εντός ενός γενικότερου σχεδίου υποβάθμισης της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης λειαίνοντας το έδαφος για την τροποποίηση/κατάργηση στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος –κάτι που επιχείρησε προσφάτως, μα ανεπιτυχώς, η ΝΔ λαμβάνοντας μόνο 93 ψήφους υπέρ– και την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων; 
Μήπως τα παραπάνω δεν είναι τίποτε περισσότερο από την εφαρμογή ενός νεοφιλελεύθερου στοχασμού τεχνοκρατικού μοντέλου το οποίο απαιτεί εργαζομένους με μόνο προσόν μία σειρά καλώς καθορισμένων δεξιοτήτων απουσία ενός γενικότερου πλαισίου επιστημονικής γνώσης και κριτικής σκέψης;
Δε θα αποτελούσε έκπληξη η ταυτόχρονη ισχύς και των τριών. Το ζητούμενο πλέον είμαστε εμείς, εμείς το τι πιστεύουμε, εμείς το τι ζητούμε, εμείς το πώς θα αντιδράσουμε. Απαιτητό; Η άμεση απόσυρση του άρθρου 50! Όπως όμως και η συστράτευση όλων μας, εκπαιδευτικών, φοιτητών, μαθητών, όλων εκείνων των επαγγελματικών κλάδων που αργά ή γρήγορα θα πληγούν, μα και κάθε προοδευτικού πολίτη σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην εν λόγω ρύθμιση μα και κατά της επερχόμενης λαίλαπας σε βάρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης και όλων όσων αυτή συνεπάγεται σε βάρος του καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Και παράλληλα, με σύνεση και ορθολογισμό, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, να  κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε για το βέλτιστο για την Παιδεία μα και για τα επαγγελματικά δικαιώματα στην πράξη –και όχι στη θεωρία, κάτι που μόνο τους ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Κολεγίων ωφελεί και αυτό σε βάρος των ονείρων δεκάδων χιλιάδων νέων μας όπως και της «τσέπης» των οικογενειών τους. Ό,τι άλλο μόνο ως ευφυολόγημα, στην καλύτερη περίπτωση, ως στυγνή υποκρισία στη χειρότερη μπορεί να εκληφθεί. 

Κώστας Μπαλτζής
Αν. Πρόεδρος Συλλόγου Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Α.Π.Θ.
Συντονιστής Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Γιαννιτσών – Δ. Πέλλας


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

14 comments:

  1. Ρε Μπάλτζη, αυτό το κείμενο πόσες μέρες σου πήρε να το γράψεις; Γιατί όταν βγήκες στο Πέλλα στις εκλογές, δεν μπορούσες να αρθρώσεις λέξη. Μας δουλεύετε. Ο πρόεδρος σας γιατί στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό. Καλά για τη ΝΔ, το ξέρουμε ότι θέλει να γίνουν ιδιωτικά όλα, δεν είναι κάτι καινούργιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά τους αγράμματους δασκάλους και γυμναστές που ήρθαν επί ημερών ΠΑΣΟΚ από την πρώην Γιουγκοσλαβία, τώρα θα έχουμε τους αγράμματους δασκάλους των κολλεγίων της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι κακή η ιδιωτική εκπαίδευση αλλά να υπάρχει τουλάχιστον ένας βαθμός του εθνικού απολυτηρίου που θα εγγυάται την εισαγωγή ατόμων με στοιχειώδεις γνώσεις, κι όχι όποιος έχει χρήματα αγοράζει ότι πτυχίο θέλει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτοί, με τη φόρα που έχουν πάρει σε μια δεκαετία θα έχουν ιδιωτικοποιήσει την αστυνομία, την πυροσβεστική, το λιμενικό ακόμη και τον ίδιο τον στρατό.
    Στο τέλος θα ιδιωτικοποιήσουν τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης για να φτάσουμε και στην ιδιωτικοποίηση της διακυβέρνησης της χώρας. Έχει στηθεί ένα ωραίο αγοραίο πανηγύρι, όπου όλα πωλούνται και στο οποίο δυστυχώς εμείς θα είμαστε στο λάκκο με τα θηρία, ενώ οι νταβατζήδες θα απολαμβάνουν το θέαμα στα θεωρεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια η ισοδυναμια.. Να λέμε και τα θετικά .. σε ένα κολλέγιο μπορείς να επιλέξεις το επάγγελμα που θες να ακολουθήσεις ..όχι να πας σε ένα οποιοδήποτε πανεπιστήμιο επειδή για εκεί ήσουν με τον βαθμό που έβγαλες..τα περισσότερα παιδιά τελειώνουν ένα πανεπιστήμιο για να πουν πως τελείωσαν ένα πανεπιστήμιο και αργότερα πάνε σε ένα ΙΕΚ να τελειώσουν κάτι που θα τους αρέσει..επίσης στα κολλέγια είναι υποχρεωτικά τα μαθήματα ..ενώ στο δημόσιο πανεπιστήμιο μόνο τα εργαστήρια ..τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν παπαγαλία τα μαθήματα και πάνε και γράφουν για να περάσουν τα μαθήματα (στο δημόσιο ) επιπλέον..περνούν κάπου μακριά από τον τόπο τους γιατι εκεί μπορούν να πάνε λόγω του βαθμού που έβγαλαν , ενώ αν υπήρχε ένα κολλέγιο κοντά τους θα μπορούσαν να πάνε σε αυτό να σπουδάσουν και να είναι στο σπίτι τους..στα λεφτά που θα δίνουν βγαίνει μία η άλλη.. ακόμη στα κολλέγια υπάρχει καθοδήγηση για τους φοιτητές όσο αναφορά το επάγγελμα που επέλεξαν ( σεμινάρια , εργασία αργότερα κ.α) ..στο δημοσιο είναι στο έλεος του Θεού..και πολλά άλλα ..αλλά έγραψα ήδη πολλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. XRISMIX η άποψη σου καθρεφτίζει έναν από τους λόγους, που δεν πρόκειται ποτέ να προοδεύσει η χώρα μας. Λυπάμαι πάρα πολύ για την αφελή κρίση σου.

      Διαγραφή
    2. Δεν μας είπες όμως το πιο βασικό .Αν ο μαθητής δεν είναι ικανός να πάρει πτυχίο το κολέγιο θα τον αποτρέψει ή θα τον σπρώξει να τελειώσει για να μην χάσει τα δίδακτρα !!! Στην Ελλάδα ζούμε και αν έχεις χρήματα γνωρίζουμε τι μπορείς να καταφέρεις!!!

      Διαγραφή
    3. Το κολέγιο ΔΕΝ χορηγεί πτυχία δικά του, τα πτυχία προέρχονται από ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ της αλλοδαπής, το κολέγιο μέσω συνεργασίας με τα εν λόγω πανεπιστήμια διεξάγει το πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου της αλλοδαπής. Τα μεγάλα κολέγια της Ελλάδος ελέγχονται και αξιολογούνται πολλές φορές ετησίως από απεσταλμένους των πανεπιστημίων. ΕΑΝ υπάρξει φοιτητής ο οποίος δεν είναι επιμελής και δεν πληρεί κάποια στάνταρτς (πχ μένει σε μαθήματα ή εργασίες για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου)τα μαθήματα που θα επανεξεταστεί θα βαθμολογηθούν με την ΒΑΣΗ όσο καλά και να έχει γράψει, εάν αποτύχει είναι fail και επαναλαμβάνει το ίδιο έτος ΜΟΝΟ στο μάθημα που δεν πέρασε ή κατά περίπτωση ΟΛΑ τα μαθήματα. Αν ο φοιτητής συνεχίσει να έχει την ίδια εικόνα ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ από το πανεπιστήμιο της Αλλοδαπής και κατά συνέπεια διαγράφεται και από το κολέγιο αφού πλέον δεν έχει λόγο ύπαρξης σε αυτό. Φυσικά σε κάθε περίπτωση ο φοιτητής πληρώνει τα δίδακτρα ΚΑΝΟΝΙΚΑ. Κανείς δεν πληρώνει για να περάσει, κανείς δεν αποκτά πτυχίο επειδή πλήρωσε.

      Αυτό που οι φοιτητές του κολεγίου δεν κατέχουν είναι η άνεση χρόνου, αφού οι προθεσμίες σε εργασίες είναι αυστηρές και εάν δεν τηρηθούν η εργασία (ακόμα και η πτυχιακή) πάει για επανεξέταση και για Pass (βάση) η fail.
      αντίθετα στα δημόσια χρόνος υπάρχει άφθονος!

      Διαγραφή
    4. προς 12.15 Ολα αυτά που προανέφερες είναι για το πως πρέπει να γίνεται.Πως όμως γίνεται πραγματικά στην Ελλάδα με την διαφθορά που επικρατεί;;;; Οι φοιτητές των κολεγίων θα φοιτούσαν σε αυτά (οι περισσότεροι) αν είχαν εισαχθεί σε δημόσιο πανεπιστήμιο;;;

      Διαγραφή
    5. Γίνεται κανονικά γιατί το βίωσα απο 1ο χέρι.

      Διαγραφή
  5. Θετική η ψήφιση του άρθρου 50. Πολλοί γονείς θα γλίτωσαν 12.000-15.000 ευρώ σε ιδιαίτερα φροντηστηρια από Β και Γ λυκείου. Θα δίνανε άλλα τόσα και το παιδί τους θα φοιτούσε συνειδητά σε σχολή που θα προτιμούσε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φάμπρικα πτυχίων θέλουν να στήσουν. Τώρα και έχουμε τόσους άνεργους επιστήμονες να έχουμε ακόμα περισσότερους και αμφιβόλων προσόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.