Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αύξηση των αποποιήσεων κληρονομιάς σε Έδεσσα, στα ίδια επίπεδα σε Γιαννιτσά και Σκύδρα


«Ασανσέρ» θυμίζει η πορεία των αποποιήσεων, με τον αριθμό των κληρονόμων, που απαρνιούνται την οικογενειακή περιουσία, να… αυξομειώνεται από περιοχή σε περιοχή.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα, που πραγματοποιεί σε ετήσια βάση ο «Ελεύθερος Τύπος», αντλώντας στοιχεία από 75 Ειρηνοδικεία ανά την Ελλάδα, σε συνεργασία και με το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι επίμαχες αιτήσεις, οι οποίες κατατέθηκαν το 2019, ήταν λιγότερες σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο.


«Η συνολική εικόνα καταδεικνύει μία ύφεση -έστω και υποτονική- του φαινομένου. Ενώ, δηλαδή, ξεκινήσαμε το 2013 με 29.199, για να εκτοξευτούν τα επόμενα έτη (41.388 το 2014, 45.628 το 2015, 54.422 το 2016), κλείσαμε το 2018 με 57.223 αποποιήσεις έναντι 56.311 πέρυσι», σχολιάζουν  αρμόδιες πηγές και συνεχίζουν: «Σε αντίθεση με παλαιότερα, όπου οι αποποιήσεις αυξάνονταν με γρήγορους ρυθμούς, κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας των δικαιούχων της κληρονομιάς να σηκώσουν τα – φορολογικά και άλλα- βάρη, πέρυσι φαίνεται να μπήκε ένα κάποιο… φρένο και δη σε περιοχές οι οποίες παραδοσιακά είχαν μεγάλα ποσοστά μη αποδοχής».

Ο… χάρτης στην Π.Ε. Πέλλας

Στο μεταξύ, σημαντικά δυναμωμένο ήταν το 2019 το κίνημα «Δεν κληρονομώ» στην Έδεσσα, όπου οι αποποιήσεις παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης του 22,27%, καθώς από 220 που ήταν οι αποποιήσεις το 2018 έγιναν 269 το 2019.

Στα ίδια σχεδόν επίπεδα κυμάνθηκαν οι αποποιήσεις σε Γιαννιτσά και Σκύδρα, όπου σημειώθηκε μια μικρή αύξηση (3,15%) στα Γιαννιτσά και μια μικρή μείωση (- 2,93%) στην Σκύδρα.

Υπενθυμίζεται πως όταν υπάρχει κληρονομιά χωρίς διαθήκη, τότε σε αυτήν καλούνται, προκειμένου να δηλώσουν τις προσθέσεις τους – με την εξής σειρά οι ακόλουθες τάξεις:

1η: Οι κατιόντες του κληρονομουμένου, ήτοι ο γιος, ο εγγονός και το δισέγγονο.
2η: Οι γονείς του κληρονομουμένου, μαζί με τους αδελφούς του, καθώς και τα τέκνα και οι εγγονοί των αδελφών, εφόσον αυτοί δεν ζουν.
3η: Οι παππούδες και γιαγιάδες του κληρονομούμενου και από τους κατιόντες αυτών τα τέκνα και οι εγγονοί.
4η: Οι προπαππούδες και οι προγιαγιάδες του κληρονομούμενου.
5η: Εάν δεν υπάρχουν συγγενείς της πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης τάξης, καλείται μόνος του ο επιζών σύζυγος ως κληρονόμος σε όλη την κληρονομιά.
6η: Εάν δεν υπάρχει κανένας συγγενής των υπόλοιπων τάξεων, ούτε επιζών σύζυγος, καλείται το Δημόσιο, το οποίο δεν έχει δικαίωμα αποποίησης.

Ορφανές κληρονομιές

Αμοιβή -που μπορεί να φθάσει και το 10% επί της υποδεικνυόμενης περιουσίας- σε όσους ιδιώτες αποκαλύψουν προς τις αρμόδιες αρχές ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν εμφανίζουν κληρονόμο και, άρα, θα έπρεπε να περιέλθουν στην κατοχή του Δημοσίου, προβλέπει πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών.

Ειδικότερα, με βάση την επίμαχη απόφαση οποιοσδήποτε γνωρίζει περιπτώσεις κοινωφελών περιουσιών ή κληρονομιών οφείλει να τις γνωστοποιεί χωρίς καθυστέρηση στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του ΥΠΟΙΚ, διεκδικώντας χρηματική αμοιβή, η οποία μπορεί να ανέρχεται σε ποσοστό έως 10% επί της αξίας της εκκαθαρισθείσας περιουσίας.

Προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, που αφορούν στο φόρο κληρονομιάς, δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Ειδικότερα:

1 Ποιες είναι οι προϋποθέσεις απαλλαγής της απόκτησης πρώτης κατοικίας από το φόρο κληρονομιών; Ο κληρονόμος να μην έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας, που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στα οποία αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος, που πληροί τις στεγαστικές τους ανάγκες και βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Οι στεγαστικές ανάγκες θεωρείται ότι καλύπτονται εάν το συνολικό εμβαδόν των ανωτέρω ακινήτων (και των λοιπών αντίστοιχων κληρονομιαίων ακινήτων) είναι 70 τ.μ., προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου.

2 Ποια είναι τα αφορολόγητα ποσά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας αιτία θανάτου; Η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο ή για συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης. Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο ή τον συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα. Επίσης, χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο, αξίας μέχρι 50.000 ευρώ, για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης κληρονόμο. Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο ή τον συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

3 Σε πόσες δόσεις καταβάλλεται ο φόρος κληρονομιών; Ο βάσει δήλωσης φόρος καταβάλλεται σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις των 500 ευρώ. Σε περίπτωση κληρονομιάς, εάν ο κληρονόμος είναι ανήλικος, ο αριθμός των δόσεων διπλασιάζεται, με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 500 ευρώ, πλην της τελευταίας. Να σημειωθεί πως από τις 26 Φεβρουαρίου ο φόρος κληρονομιάς, εφόσον βεβαιωθεί από την 1-1-2020 και μετά, θα μπορεί να εξοφλείται με τη νέα πάγια ρύθμιση του άρθρου 43 του ν. 4646/2019, έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα του κληρονόμου, με ελάχιστο μηνιαίας δόσης μόλις 30 ευρώ, αλλά και με επιβαρύνσεις τόκων.

Η εικόνα στα Ειρηνοδικεία της ΠΕ Πέλλας 

 ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ           ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ      ΔΙΑΦΟΡΑ (%) 

ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ                2018: 445,  2019:459                  3,15% 
ΕΔΕΣΣΑΣ                     2018: 220,  2019:269                 22,27% 
ΣΚΥΔΡΑΣ                     2018: 205,  2019:199                  -2,93%
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.