Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Χ. Μπάτσης προς Αντιπεριφερειάρχη: Λύστε το πρόβλημα με το νερό της Αριδαίας (βίντεο)


Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας ένα από τα θέματα της ενημέρωσης προς το Σώμα από τον Δήμαρχο Αλμωπίας Χρήστο Μπάτση, ήταν το μεγάλο πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης. 
"Η Αριδαία είναι η μοναδική πόλη που δεν έχει υδραγωγείο. Μια πόλη 7.000 κατοίκων υδρεύεται απευθείας από γεωτρήσεις", ανέφερε συγκεκριμένα ο Δήμαρχος. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως "75.000 ευρώ που υπάρχουν και η καλή διάθεση της Περιφέρειας, μας χωρίζουν από την οριστική λύση του προβλήματος". Στη συνέχεια απηύθυνε το εξής ερώτημα προς τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας: "Πιστεύετε κ. Αντιπεριφερειάρχα ότι η υγεία των κατοίκων της Αριδαίας δεν αξίζει και τα δύο; Πόση υπομονή να κάνουμε πια και πόσο σημαντικότερος να είναι κάποιος άλλος λόγος από το νερό που πίνουμε;".

Συγκεκριμένα για το μεγάλο πρόβλημα της υδροδότησης ο Δήμαρχος Αλμωπίας ανέφερε:

"Την κατάσταση του νερού που έρχεται στις βρύσες μας και δίνουμε στα παιδιά μας.

Φαντάζομαι ενημερωθήκατε όλοι για την τρέχουσα κατάσταση από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ και το Διευθυντή της επιχείρησης, στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η ΔΕΥΑ. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ και πρόεδρο του συνδυασμού «Η Αλμωπία ψηλά» κ. Νίκο Παρούτογλου, για τη μέχρι σήμερα προσφορά του στην επιχείρηση που διοικεί.

Από πλευράς μου θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία:

1. Η Αριδαία είναι η μοναδική πόλη που δεν έχει υδραγωγείο! Μια πόλη 7.000 κατοίκων, υδρεύεται απευθείας από γεωτρήσεις. Επί δημαρχίας Τάκη Μπίνου, 15 χρόνια πριν, άρχισε το μεγάλο έργο της ύδρευσης της Αριδαίας, ενός μεγάλου υδραγωγείου που θα έδινε ελεγμένο και καθαρό νερό στην πόλη. Την ιστορία τη γνωρίζετε όλοι. Επί δημαρχίας Δημήτρη Μπίνου, αποφασίστηκε επιτέλους, να δοθεί μια λύση στη μη λειτουργία του έργου. Ανέλαβε η Περιφέρεια να υλοποιήσει ένα βοηθητικό δίκτυο, που θα

παροχετεύει νερό από παρακείμενη πηγή. 75.000 ευρώ και η καλή διάθεση της Περιφέρειας, μας χωρίζουν από την οριστική λύση του προβλήματος. Πιστεύετε κύριε Αντιπεριφερειάρχη ότι η υγεία των κατοίκων της Αριδαίας, δεν τα αξίζει και τα δύο; Πόση υπομονή να κάνουμε και για ποιο λόγο που να είναι σημαντικότερος από το νερό που πίνουμε;

2. Το δεύτερο σημείο είναι σχετικό με το γενικό προγραμματισμό στον τομέα της διαχείρισης του νερού και της γεωθερμίας. Όπως είναι γνωστό, το αρσενικό έχει φυσική προέλευση και δεν είναι αποτέλεσμα ανθρωπογενούς παρέμβασης. Με αυτό το δεδομένο, μια ολοκληρωμένη υδρογεωλογική μελέτη της Αλμωπίας, θα μας δείξει τα σημεία που μπορούμε να έχουμε γεωτρήσεις με επιτρεπόμενες ποσότητες όχι μόνο του αρσενικού, αλλά και άλλων βαρέων μετάλλων. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε στο μέλλον μόνο στοχευμένες γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να εξοικονομούμε χρήμα και πόρους. Η μελέτη αυτή πρέπει να γίνει άμεσα και είναι μονόδρομος η εξεύρεση χρηματοδότησης.
Σχετική με το θέμα του πόσιμου νερού στην πόλη της Αριδαίας, ήταν επερώτηση δύο βουλευτών του ΚΚΕ, στη Βουλή. Άμεση ήταν η απάντηση της ΔΕΥΑ, η οποία βρίσκεται στη διάθεσή σας, σε περίπτωση που θέλετε να λάβετε γνώση.

Μια δεύτερη ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας και προέδρου του κόμματος της «Ελληνικής Λύσης» κ. Βελόπουλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα «Αγανάκτηση των κατοίκων της Αριδαίας για τα σκουπίδια μέσα στην πόλη τους», κατατέθηκε στις 14/2/2020. Ο ερωτών βουλευτής επικαλείται δημοσίευμα της 12/2/2020 του aridaianews.blogspot.com και τονίζει «σοβαρά προβλήματα με τα σκουπίδια αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Αριδαίας. Σε ορισμένες, μάλιστα, γειτονιές η κατάσταση όπως περιγράφουν, είναι αφόρητη. Τα απορριμματοφόρα του Δήμου δεν περνούν συχνά, με αποτέλεσμα, τα σκουπίδια να συσσωρεύονται, φέρνοντας τους κατοίκους σε απόγνωση.»

Επί της ουσίας, η υπηρεσία καθαριότητας στελεχώνεται με εργαζόμενους που στην πλειοψηφία τους, πλησιάζουν το όριο συνταξιοδότησης. Ο αριθμός δε των εργαζομένων είναι μη ικανός ώστε να παίρνουν κανονικά ρεπό. Παρά ταύτα, οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν τα μέγιστα ώστε να κρατηθεί η πόλη της Αριδαίας και ο Δήμος ολόκληρος, που όπως θα ξέρετε, αποτελείται από 48 οικισμούς διασκορπισμένους σε μια έκταση που πλησιάζει τα 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθαρός. Και τα καταφέρνουν.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να λοιδορήσει το ρόλο τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και του τύπου, όποια μορφή κι αν έχει αυτός. Ταυτόχρονα όμως, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την εργασία αυτών των ανθρώπων που καθημερινά υπερβάλλουν εαυτόν. Όντως οι ελλείψεις είναι μεγάλες, τόσο σε ανθρώπινο όσο και υλικό δυναμικό, αυτό όμως δεν επιτρέπει οποιαδήποτε αντιπολιτευτική ηθική να βάζει στο στόχαστρο την εργασία ανθρώπων που ίσως δεν έχουν ούτε τη μόρφωση αλλά ούτε και τα μέσα για να αντιδράσουν.

Αν τώρα απώτερος σκοπός τέτοιου είδους ενεργειών, είναι η απομείωση της δημόσιας υπηρεσίας καθαριότητας και η παρουσίαση, ως άλλου Σοφοκλή, του από μηχανής Θεού ιδιώτη, πιστεύουμε πως κάθε πρόταση προς τη βελτιστοποίηση της εικόνας του Δήμου μπορεί να συζητηθεί ευθέως και όχι με χτυπήματα, που ουσιαστικά χτυπούν τους εργαζόμενους.

Ας μη λησμονούμε επίσης ότι ο Δήμος μας είναι ένας τουριστικός Δήμος και θα πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί ως προς την εικόνα που παρουσιάζουμε προς τα έξω, ιδίως όταν υπάρχει διάθεση διόγκωσης της πραγματικότητας. Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να φανούμε χειριστικοί απέναντι στον οποιονδήποτε, ούτε βέβαια θέλουμε να κάνουμε μάθημα σε κανέναν. Πιστεύουμε ότι ο κ. Βουλευτής είναι πολύ έμπειρος ώστε να καταλαβαίνει τα δεδομένα και να χειρίζεται ανάλογα τις καταστάσεις προς όφελος φυσικά του λαού.
Ως Δήμος προσπαθούμε να σταθούμε με το κεφάλι ψηλά μπροστά σε οποιεσδήποτε καταστάσεις, όσο αντίξοες κι αν είναι αυτές.
Ανάλογη απαντητική επιστολή στάλθηκε προς απάντηση στην ερώτηση του Βουλευτή κ. Βελόπουλου και βρίσκεται στη διάθεσή σας, σε περίπτωση που θέλετε να ενημερωθείτε".

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Νίκος Παρούτογλου ανέφερε ότι οι νέες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι το αρσενικό είναι λίγο πάνω από το όριο των 10 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο και συνεπώς δεν μπορεί να πει τον κόσμο να πίνει νερό.

χψψ







Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.