Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τα οικονομικά μέτρα για τον κορονοϊό: Αναστολή καταβολής ΦΠΑ, οφειλών σε εφορίες και εισφορών για 4 μήνες


Την αναστολή της καταβολής ΦΠΑ, βεβαιωμένων οφειλών σε εφορίες και εισφορών για 4 μήνες για εταιρείες που παραμένουν κλειστές για πάνω από 10 ημέρες λόγω των αναγκαστικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση κατά του κοροναϊού εξήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας. Προανήγγειλε σε λίγες ημέρες νέο πακέτο μέτρων σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Τα μέτρα είναι τα εξής:

- Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
- Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
- Αντίστοιχα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών.
- Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος η έγκαιρη αντίδραση στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα 4 πεδία δράσης

Στο πλαίσιο της κοινής ενημέρωσης από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη λήψη πρώτης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κοροναϊού ο ΥΠΟΙΚ  ανέλυσε τις επιπτώσεις στην υγεία και στην οικονομία. Μίλησε για πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις επιπτώσεις στην οικονομία.

Εξήγγειλε παρεμβάσεις σε 4 τομείς:

1.  Ενημέρωσης, με αποστολή μηνυμάτων μέσω της ΑΑΔΕ αλλά και πρόσθετων δράσεων για τη μείωση της επαφής τους με τις δημόσιες αρχές.
2.  Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος υγείας με έκτακτες δαπάνες (έξοδα μισθοδοσίας, φάρμακα, καθαριότητα φύλαξη , ΜΕΘ κλπ). Ήδη ενισχύθηκε με 15 εκατ ευρώ από το ΓΛΚ ο σχετικός προϋπολογισμός.
3.  Πρωτοβουλίες από κοινού με τα αρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία. Μέσω τόνωσης της ρευστότητας και στήριξης της οικονομίας. Ο ΥΠΟΙΚ εξήγγειλε πως για 4 μήνες αναστέλλεται η καταβολή ΦΠΑ και των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ σε κλάδους και περιοχές που διακόπτεται η λειτουργία της επιχείρησης για πάνω από  10 ημέρες.
4.   Πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ για ανάληψη δράσης. Μετά τις αποφάσεις στο Eurogroup της άλλης εβδομάδας θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες στη κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού, είπε ο ΥΠΟΙΚ. Πρέπει να εξαιρεθούν από το υφιστάμενο πλαίσιο της ΕΕ με την ευελιξία που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ανέφερε. Προανήγγειλε πως η  2η δέσμη παρεμβάσεων θα κατατεθεί σε αυτό το πλαίσιο ευελιξίας στα αρμόδια όργανα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.