Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ποιοι και πώς θα πάρουν την αποζημίωση των 800 ευρώ


Αποζημίωση της τάξεως των 800 ευρώ θα λάβουν όσοι εργαζόμενοι μένουν χωρίς εισόδημα εξαιτίας του κλεισίματος των επιχειρήσεων λόγω του κορονοϊού, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου πακέτου μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Αυτό το ποσό θα καλύψει το διάστημα 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου. Ποιοι και πώς θα λάβουν όμως, αυτή την αποζημίωση ειδικού σκοπού;

Καταρχάς το συγκεκριμένο ποσό θα δοθεί μέσω αιτήσεων που θα υποβάλουν οι εργοδότες και υπεύθυνων δηλώσεων που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ".

Ο μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις που εργάζονταν τελούν υπό το καθεστώς προσωρινού κλεισίματος για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της μετάδοσης του SARS-CoV-2 προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων-εργοδοτών, υποβάλλουν ατομικά Υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων. Για την εφαρμογή όλων αυτών λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποκείμενων σε όλες τις προβλεπόμενες επεξεργασίες του θεσπίζονται στο παρόν. Από την διαδικασία εξαιρούνται:

Όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,
όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
όσοι αποτελούν προσωπικό ασφαλείας,
και εν γένει όσων η σύμβαση δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.