Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρέμβαση Καρασμάνη στον υπουργό για μέτρα στήριξης σε αγρότες και κτηνοτρόφους


Ενόψει του επικείμενου (25/3) Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και με αφορμή τις ακραίες καταστάσεις που βιώνουμε, ο Γιώργος Καρασμάνης είχε σήμερα Δευτέρα το μεσημέρι μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Μάκη Βορίδη, από τον οποίο ζήτησε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων μας.
Κατ’ αρχή πρότεινε να θωρακιστεί αποτελεσματικά η αγροτική μας παραγωγή από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, από τις οποίες δύο πρόσφατες είναι ότι μόλις προ πενθημέρου – στις 17 Μαρτίου – παγετός έπληξε δενδροκαλλιέργειες στην Πέλλα, στην Ημαθία, σε άλλους νομούς της Μακεδονίας, αλλά και στη Θεσσαλία. Χθες δε, Κυριακή βράδυ, σφοδρή χαλαζόπτωση – ασύνηθες φαινόμενο συνέπεια ασφαλώς της κλιματικής αλλαγής – σε χωριά της Πέλλας.
Με δεδομένο δε ότι για την εβδομάδα που διανύουμε οι μετεωρολογικοί δορυφόροι και οι επιστήμονες προβλέπουν μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, με χιονοπτώσεις μέχρι και στα πεδινά με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, πρότεινε στον Μάκη Βορίδη να έλθει σε συνεννόηση με τους ομολόγους του Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, ακόμη και Πολωνίας που επίσης απειλείται, προκειμένου να υπάρξει ένα κοινό ¨μέτωπο¨ για να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η λήψη έκτακτων μέτρων αλλά και κονδυλίων από το Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων για ουσιαστική στήριξη των παραγωγών. Όπως έχει γίνει και στο παρελθόν την περίοδο 2000-2001 όπου ο Επίτροπος Γεωργίας Φρανς Φίσλερ έλαβε μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους της Ε. Ένωσης με τα κρούσματα της ασθένειας των τρελών αγελάδων, αλλά και την περίοδο 2009-2010 οπότε η τότε Επίτροπος Μάριαν Φίσερ Μπόελ στήριξε με σημαντικά κονδύλια τους κτηνοτρόφους και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσουν την τότε κρίση της αγοράς. Και επίσης, την περίοδο 2011-2012 με το βακτήριο e-coli στα κηπευτικά που υπέστησαν ζημία,  οι παραγωγοί των οποίων στηρίχτηκαν και αυτοί με έκτακτα μέτρα και πόρους.
Επιπλέον και προκειμένου να υπάρξει ευελιξία, ο πρώην Υπουργός πρότεινε στον Μάκη Βορίδη, σε συνεννόηση με τους ομολόγους του να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει την ευχέρεια ώστε κονδύλια από Μέτρα του Προγράμματος (ΠΑΑ 2014-2020) που δεν θα απορροφηθούν, να μεταφερθούν για τη θωράκιση της αγροτικής παραγωγής με ισχυροποίηση των ασφαλιστικών Οργανισμών, όπως εν προκειμένω ο ΕΛΓΑ, με ενίσχυση της ρευστότητας, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ακριβώς τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Δηλαδή μέτρα όπως πχ το Μ16 για τα συνεργατικά σχήματα με τα 97 εκατομμύρια, το Μ8 για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών με τα 226 εκατομμύρια, και το Μ2 για τους Γεωργικούς Συμβούλους με 125 εκατομμύρια κλπ, καθώς επίσης και από το επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας.  
  Ειδικότερα δε για μας εδώ, του ζήτησε να πάρει πίσω τα πενήντα (50) εκατομμύρια – χρήματα όλα από εισφορές των αγροτών μας στον ΕΛΓΑ – που η προηγούμενη κυβέρνηση τα ¨παρκάρισε¨ το 2015 στην Τράπεζα της Ελλάδος και να τα επιστρέψει στον Οργανισμό προκειμένου να δοθεί στους πληγέντες παραγωγούς το 100% των αποζημιώσεών τους και όχι το 65%!
Συγχρόνως του ζήτησε να προχωρήσει η τροπολογία για τον συμψηφισμό ασφαλιστικών εισφορών με τις οφειλόμενες στους αγρότες αποζημιώσεις, διότι όπως του τόνισε, οι δενδροκαλλιεργητές φυλλοβόλων δένδρων που το 2019 υπέστησαν ολική καταστροφή από τις συνεχείς χαλαζοπτώσεις στην Πέλλα, την Ημαθία καθώς και σε άλλους νομούς της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας – που έχουν πληγεί ακόμη και από πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα – είναι φύσει αδύνατον να μπορέσουν να πληρώσουν τις εισφορές τους! Ο Γιώργος Καρασμάνης υπενθύμισε τον Υπουργό ότι από το Βήμα της Βουλής και σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη τροπολογία, είχε δεσμευτεί να την επανεξετάσει και ότι θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικής ρύθμισης!   
Επιχειρηματολόγησε μάλιστα υπογραμμίζοντας ότι με τον συμψηφισμό αυτόν ο ΕΛΓΑ δεν χάνει ούτε ένα ευρώ – αντιθέτως θα ωφεληθεί διότι θα εισπράξει εισφορές και οι παραγωγοί θα είναι ασφαλιστικά ενήμεροι! Η πλειονότητα των παραγωγών έχει πληρώσει τα ασφάλιστρα τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο όπως κάθε χρόνο, με την εξουσιοδότηση για να παρακρατούνται οι εισφορές από τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. Όμως, οι δενδροκαλλιεργητές φυλλοβόλων δεν έχουν υψηλές επιδοτήσεις (μόλις το 2015 τους βάλαμε με την νέα ΚΑΠ 2014-2020 και άρχισαν να παίρνουν επιδοτήσεις που σταδιακά θα συγκλίνουν με τον μέσο όρο).  
 Για τους κτηνοτρόφους, ο Γιώργος Καρασμάνης πρότεινε τα εξής: Από τα 328 εκατομμύρια που μας επεστράφησαν από τα πρόστιμα λόγω των βοσκοτόπων για την περίοδο 2008-2011, να δοθούν στους κτηνοτρόφους ως εξισωτική αποζημίωση. Αυτό διότι το 2013 και το 2014, λόγω της τεχνητής λύσης που εφαρμόσαμε για του βοσκοτόπους, έχασαν ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους. Και δεδομένου ότι με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020 καταφέραμε να αλλάξουμε τον ορισμό των βοσκοτόπων και προσθέσαμε τις ξυλώδεις, φρυγανώδεις και ποώδεις εκτάσεις, αυξήσαμε τους βοσκοτόπους, και οι προσφυγές που έγιναν από πλευράς Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι σε καλό δρόμο και θα πάρουμε πίσω επιστροφές χρημάτων, αυτά τα 328 εκατομμύρια που θα δοθούν στους κτηνοτρόφους μας θα τα αναπληρώσουμε από αυτές τις επιστροφές.
Ο Υπουργός κ. Βορίδης άκουσε με προσοχή τον κ. Καρασμάνη, δήλωσε ότι είναι θέματα που τον απασχολούν και τα παρακολουθεί από κοντά και ότι θα πράξει το καλύτερο δυνατό για τη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών. 
Καταλήγοντας ο πρώην Υπουργός, έθεσε εαυτόν και την εμπειρία του στη διάθεση της σημερινής ηγεσίας, και στην προσπάθεια να ξεπεραστούν κατά το δυνατόν πιο ανώδυνα οι σημερινές δυσμενείς συγκυρίες. 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Όπως πάντα απλά και σοβαρά!. respect!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλα τα λεει ο κυρ Γιωργος αλλα χρειαζετε να απαιτουν απο τον καθε υπουργο και να χτυπανε και το χερι στο τραπεζι καπου-καπου γιατι πρεπει να συνειδητοποιησουν ολοι τους οτι ειναι κυβερνητικοι βουλευτες και οχι αντιπολιτευση. Αλλα δεν το κανουν γιατι στο πισω μερος του μυαλου τους εχουν την βολη τους για καμια θεσουλα στον επομενο ανασχηματισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ακομα τ περσινα δν πηραμε επεσε παγετος Αλμωπια για ν σας δω τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.