Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κλείνουν οι εκκλησίες λόγω κορωνοϊού


Την αναστολή τέλεσης κάθε είδους λειτουργίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται κατά της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η απόφαση ήρθε έπειτα από ενόχληση που επικράτησε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που έκρινε σκόπιμο να συνεχιστούν κανονικά οι Κυριακάτικες λειτουργίες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της ΔΙΣ ανέφερε "Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή". Όπως συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, "η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις". Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά σε όλα τα δόγματα, ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι ανακύπτει ένα θέμα με τους αυτοσχέδιους τόπους λατρείας που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει η ιεραρχία, προστατεύοντας τις πιο ευπαθείς ομάδες. Αντίθετα, ανέφεραν, ότι αυτό που έκανε η Ιερά Σύνοδος ήταν να πετάξει το μπαλάκι στην κυβέρνηση. Η άτολμη αυτή στάση φαίνεται πως τελικά οδήγησε στο κλείσιμο των εκκλησιών μέχρι τις 30 Μαρτίου.

H ανακοίνωση Κεραμέως

Την αναστολή της τέλεσης κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Εξαιρούνται οι κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και η ατομική προσευχή. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας, τα οποία θα εξειδικευτούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας. Η αναστολή ισχύει άμεσα, για το διάστημα από 16 Μαρτίου μέχρι και 30 Μαρτίου.

Τι αποφάσισε η ΔΙΣ

Αναστέλλονται όλες οι λατρευτικές συνάξεις εκτός των κυριακάτικων Θείων Λειτουργιών, οι οποίες θα τελούνται κανονικά μεταξύ 7 και 8 το πρωί, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνήλθε το απόγευμα εκτάκτως προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τη στάση της απέναντι στο θέμα του κορονοϊού.

Επίσης, η ΔΙΣ ενημερώνει τους πιστούς πως τα Μυστήρια θα τελούνται μόνο σε στενό οικογενειακό κύκλο, εφόσον δεν μπορούν να ακυρωθούν, ενώ οι κηδείες μόνο με τους στενούς συγγενείς, όπως και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου.

Επιπρόσθετα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προτρέπει τους ηλικιωμένους και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους.

Επιπλέον, στο ανακοινωθέν που εξεδόθη επισημαίνεται ότι στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες χωρίς τη συμμετοχή προσκυνητών.

Τέλος, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε οτιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα». 

 Αναλυτικά, οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έχουν ως εξής:

1. Οι Ιεροί Ναοί θα παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών.

2. Παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον  διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του.

Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.

3. Αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεως και Γάμου, εν περιπτώσει δε ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου.

4. Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου. Καθ’ όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων.

5. Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών.

6. Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

7. Συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.

8. Εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα.Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

19 σχόλια:

 1. Επί τέλους ε λάλησε ο...κόκορας...αλλά πάλι όμως βραχνός! Ημίμετρα με λίγα λόγια, όταν η υποδειγματική σε όλους μας Γερμανία δεν μασάει τα λόγια της και ο νοών....νοεί τω!!! Κλείσιμο κανονικό, γιατί ο ιός δεν χαμπαριάζει ούτε από παπάδες ούτε από κανέναν. Μπροστά ο άνθρωπος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ σωστή απόφαση της ΔΙΣ, η λειτουργία μπορεί να γίνει και χωρίς πιστούς μόνο από τους ιερείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το κεράκι πάλι με παράθυρο ανοιχτό στην ανακοίνωση θα το πάρουν....ε όχι και να το χάσουν... Αθάνατοι.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αφου λυσαμε και αυτο τ προβλημα τρεξτε ολοι στα σουπερ μαρκετ εκει δε κολλας τιποτα γιατι θα μπαινεις με καρτα εισοδου.. Οταν καταλαβετε οτι παιζει αλλο παιχνιδακι πισω απο ολα αυτα θα λετε βοηθα παναγια μου..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σκεφτήκατε τι έχει να γίνει στην ατομική προσευχή πόσοι θα περιμένουν από έξω για να μπουν με την σειρά τους???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΘΕΌ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΕ,ΟΛΑ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ,ΜΑΣ ΤΡΑΒΑΝΕ ΣΑΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μπράβο μας Έντι να ενωθουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή να κάνουμε μια προσευχή μπας κ σωθούμε εμείς τρωγομαστε με τους άλλους κ με τα ρούχα μας.Η ατομική προσευχή μπορεί να γίνει παντού γιατί ο Θεός είναι παντού.Απλα θα μπορούσαν να γίνουν οι λειτουργίες και κλεισμένων των θυρών για να μπορεί ο κόσμος να τις παρακολουθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Παγκόσμια τάξη πραγμάτων!!!!ΜΕΓΑΛΕ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΕ!!!!ΕΙΣΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΑΣ!!!!ΠΕΣ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΦΕΛΙΜ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΟΧΙΜ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τα έλεγε ο μεγάλος Λιακόπουλος και τον κοροϊδεύαμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μετά από τόσες μέρες ψυχολογικου πολέμου, πως, αν, ποιος θα κλείσει το εμπόριο των παπάδων και των ψηφαλακιων, απεφάνθη η μεσοβεζικη λύση.
  Λουκέτο ρε, λουκέτο κανονικό. Κι αν αυτό έχει κόστος ας έχει, μιλάμε για το κοινό καλό ΝΑΙ ή ΌΧΙ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ρε τι λέτε πάτε καλά;
  Εδώ κόψαμε τις αγκαλιές και τα φιλιά γιατί δε γνωρίζουμε τι επαφές μπορεί να είχε ο καθένας μας και κατά πόσο τηρεί τα μέτρα καθαριότητας για ανοιχτές εκκλησίες μιλάμε με τόσους ανεγκέφαλους να τριγυρνούν;
  Αν βρίσκεται καποιος και στις ευπαθείς ομάδες δύσκολα, πολύ δύσκολα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. 1.δειτε 4ε αν θελετε λειτουργια.
  2.προσευχηθειτε οχι για παρτυ σας αλλα για ολο τον κοσμο μεσα απο την καρδια σας, αν μπορειτε να βγειτε απο τον εαυτο σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ας προσευχηθουν οι παπάδες για όλους εμάς κι ας αφήσουν τα ξδβνορδβκυτηκρδ693δβκ €
  και τα συν πλυν αντε μπράβο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Να πάω και γω στο κομμωτήριο να κάνω μια ατομικη ανταύγεια;;;;;
  Ελεοοοοοοος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Η Εκκλησία φταιει για ολες τις συμφορές αυτους που σας κουβαλανε απο τα νησια τωρα δεν βλεπω να λετε κατι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Πραγματικά δεν περιμενα τετοιες εξελιξεις. Μα να κλεισουν οι εκκλησίες;; Απο εκει αντλουμε δυναμη. Ας μας λυπηθει ο Κυριος γιατι η κατρακυλα ξεκινησε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε μας τους αμαρτωλούς....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ρε τον κουλη πάει να γίνει Κυριάκος σιγά σιγά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Βλέπω να ψηφίζουμε Μητσοτάκη κι εμείς οι αριστεροί σιγά σιγά

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.