Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δράσεις του ΓΕΛ Σκύδρας


Την Περασμένη Τετάρτη  4 Μαρτίου 2020, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενότητα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Σκύδρας «Γεώργιος Δήμου» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμμάτων Αγωγής Υγείας με γενικό τίτλο «Το σχολείο, ένας χώρος επικοινωνίας και στήριξης», και περιελάμβανε δύο Εσπερίδες στο χώρο του σχολείου και ένα εργαστήριο συναισθηματικής νοημοσύνης στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας , στην Φλώρινα.

Στην Εσπερίδα της Τετάρτης 4 Μαρτίου, ο προσκεκλημένος  εισηγητής κ.  Παπαπροδρόμου Γεώργιος, Υποστράτηγος, ε.α. ΕΛ.ΑΣ, πρώην  Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού  Εγκλήματος και ειδικός  σε θέματα αντιμετώπισης εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο  ανέπτυξε το θέμα: « Η ιδιωτικότητα, μία από τις προκλήσεις στον κυβερνοχώρο ». Ο ομιλητής, ειδικός επιστήμονας με πολύχρονη εμπειρία από θέσεις ευθύνης στη δίωξη  του Κυβερνο-εγκλήματος , ανέδειξε και ανέλυσε τις ποικίλες πτυχές του ευαίσθητου θέματος της προστασίας της ιδιωτικότητας  και των προσωπικών δεδομένων του καθενός μας, ως χρήστη του διαδικτύου. Στη συζήτηση που ακολούθησε, μαθητές, γονείς, και εκπαιδευτικοί κατέθεσαν απορίες και  προβληματισμούς, στα οποία, απαντώντας ο κ. Παπαπροδρόμου, εμβάθυνε περισσότερο το θέμα. 

Κάποια από τα συμπεράσματα  που μπορεί κανείς να κρατήσει,  είναι πως οτιδήποτε «ανεβάζουμε» στο διαδίκτυο (και προπάντων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) , μια φωτογραφία, ένα κείμενο, ένα σχόλιο, είναι δικά μας μέχρι να «πατήσουμε» το κλικ της δημοσίευσής τους. Άρα χρειάζεται προσοχή σε οτιδήποτε αποφασίζουμε να μοιραστούμε. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που ερχόμαστε  αντιμέτωποι  με σχετικά προβλήματα,  υπάρχουν αποτελεσματικές δομές στήριξης στις οποίες  μπορούμε  να καταφύγουμε. Η τεχνολογία δεν ενοχοποιείται αυτή καθαυτή, αποτελεί προϊόν της ανθρώπινης  επινοητικότητας, οπότε οφείλουμε να την υπηρετούμε με ανθρωπισμό.

Στην Εσπερίδα της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου,  οι προσκεκλημένοι  εισηγητές  κα Άννα Ασλανίδου, ψυχολόγος, Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.ΕΚ.ΝΑΟΥΣΑΣ  και κος Παύλος Περπερίδης , Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του Ημαθίας και Πέλλας, ανέλυσαν το θέμα της εσπερίδας ,«Το άγχος, φίλος κι εχθρός μαζί»  και συζήτησαν με μαθητές και γονείς.  Η πρωτότυπη εκδήλωση , με μορφή συνέντευξης, ικανοποίησε, κατά γενική ομολογία, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι εισηγητές ανέπτυξαν πλευρές του θέματος όπως μορφές,  διαστάσεις, αιτίες,  συνέπειες του άγχους. Δόθηκε έμφαση στο άγχος των εξετάσεων, όμως το συμπέρασμα, για κάθε μορφή άγχους, ήταν πως υπάρχουν μηχανισμοί μέσα από τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να καταστεί  «φίλος» αντί «εχθρός».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και παιδαγωγικά εποικοδομητικό υπήρξε, επίσης, το «εργαστήριο ανάπτυξης συναισθηματικών ικανοτήτων» με τίτλο «ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ»,  στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας υπό την καθοδήγηση της κας Βάσιου Αικατερίνης, καθηγήτριας ΕΔΙΠ του Παιδαγωγικού  Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα.  Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με θετική διάθεση και συνειδητοποίησαν πόσο η αναγνώριση και η διαχείριση των προσωπικών μας συναισθημάτων και των συναισθημάτων του άλλου μπορεί να ενισχύσει την εν-συναίσθηση και τη συναισθηματική μας νοημοσύνη.
Η σχολική κοινότητα  ευχαριστεί θερμά τους εισηγητές των εκδηλώσεων,   κ. Παπαπροδρόμου Γεώργιο, κα Ασλανίδου Άννα, κ. Περπερίδη Παύλο και κα Βάσιου Αικατερίνη για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση του σχολείου και την ευγενική συμβολή τους στο όλο εγχείρημα, προκειμένου να υλοποιηθεί μία ακόμη παιδαγωγική δράση.  

Οι παραπάνω δράσεις του ΓΕΛ ΣΚΥΔΡΑΣ, βέβαια,  δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς την πολύτιμη συμμετοχή των μαθητών που συμμετείχαν ενεργά και δραστηριοποιήθηκαν,  είτε ανοίγοντας μουσικά τις Εσπερίδες, είτε προσφέροντας τα πλούσια εδέσματα του μπουφέ που οι ίδιοι ετοίμασαν, είτε ανταποκρινόμενοι με διάθεση σε ποικίλες ανάγκες της διοργάνωσης. Επιπλέον, η στήριξη και η βοήθεια  του Διευθυντή του σχολείου κ. Μισαηλίδη Ευσταθίου, η υποστήριξη και συνεισφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων,  η ευγενική χορηγία του κ. Σπυρίδη Γεωργίου και του κ. Τουμανίδη Βασιλείου, η πολύτιμη ηχητική κάλυψη των Εσπερίδων από τον κ. Χρήστου Μάκη,   και  η ανταπόκριση του κοινού συνέβαλαν στην επιτυχία των δράσεων. 

Συμμετείχαν οι μαθητές : 
1. Καλλιτεχνική ομάδα  ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ :Αθανασιάδου Ελένη, Αλεξανδρίδου Θεοδώρα-Χριστίνα, Μάστορα Ραφαηλία. ΒΙΝΤΕΟ :  Χουϊαρίδης Δημήτρης ΜΟΥΣΙΚΗ: Αλεξανδρίδου Μαρία, Μητσκόπουλος Αλέξανδρος, Ινεμπολίδου Λεμονιά, Καρυπίδης Θοδωρής, Μιχαηλίδου Άλκηστις, Παπαϊωάννου Άντα, Χαραλαμπίδου Νίκη. 
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Η/Υ:  Παλάσκας Γεώργιος:  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Βενετικίδου Χριστίνα, Δεληπαναγιώτης Τάσος , Δημητριάδου Ευαγγελία, Μόκρης Χρήστος , Ντότσι Ιρένα.
Επίσης: Αλεξανδρίδου Σωτηρία , Κεμανετζίδης Κωνσταντίνος, Ανδρεάδης Αντώνιος , Τζήμα Ευαγγελία, Σαββίδου Αντωνία, Τσιτλακίδου Νικολέτα, Πορτοκαλίδου Στεφανία, Πετρίδου Γεωργία, Ευστρατίου Δημήτριος, Γκέλη Βασιλική,  Ηλιάδου Άννα-Ευαγγελία,  Μαραντίδης Γεώργιος, Μεσελίδης Νικόλαος ,Ορφανίδου Άννα-Μαρία, Κρόπαλη Αθανασία, Τόπκα Αλεξάνδρα, Σκαρβελάκης Εμμανουήλ, Τσιτλακίδου Αθανασία, Τσικαλοπούλου Κωνσταντίνα, Παπουτσής Γιώργος , Τύπου Ελένη , Αργυρίδου Μαρία, Καραπουλιτίδου Ευμορφία, Γολσουζίδου Δόμνα, Χατζηγιαννίδου Χριστίνα, Θεοδωρίδου Παρασκευή, Αρσενλής Στέλιος , Δέρβελης Αθανάσιος , Ντότσι Μρίκε, Λογγινίδου Ελισάβετ, Πετκόγλου Ελισάβετ.
Τα προγράμματα Αγωγής Υγείας του ΓΕΛ Σκύδρας πραγματοποιήθηκαν με συντονιστές τους εκπαιδευτικούς: Αποστολίδου Ελπίδα, Βαμβακίδη Δημήτριο, Δουλαδίρη Μαλαματή και  

Παπαδοπούλου Ειρήνη.
Α.Ε., Β.Δ., Δ.Μ., Π.Ε.








Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.