Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ασφαλιστικό: Χιλιάδες ασφαλισμένοι καταθέτουν χαρτιά για να προλάβουν την αύξηση των ορίων ηλικίας


«Φυγή» των ασφαλισμένων στη σύνταξη καταγράφεται από τις αρχές του έτους, καθώς η επικείμενη αύξηση των ορίων ηλικίας τρομάζει όσους έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα και δεν θέλουν να ρισκάρουν παράταση του εργασιακού τους βίου, πέραν των 62 και 67 ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, όπως τα παραθέτει σε ρεπορτάζ το insider μέσα σε ένα μόλις μήνα, τον Ιανουάριο του 2020, υποβλήθηκαν συνολικά 19.567 νέες αιτήσεις, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο είχαν υποβληθεί 13.564 και τον Ιανουάριο του 2018 μόνο 12.856.
Η αύξηση των αιτήσεων κατά 44% σε σύγκριση με πέρυσι, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ρήτρα αύξησης των ορίων ηλικίας που προέβλεπε το πρώτο Μνημόνιο του 2010 και στο τρίτο Μνημόνιο του 2015, επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης.
Η ρήτρα αυτή που αναφέρεται και στην τελευταία μελέτη της Αναλογιστικής Αρχής για τις συντάξεις (η οποία υποβλήθηκε μαζί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο), προβλέπει ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα μπορούν να αυξάνονται όσο ανεβαίνει το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών.
Μάλιστα, σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη, οι αλλαγές θα γίνονται ανά τρία χρόνια με πρώτη εφαρμογή από 1/1/2021.


Ποιους αφορά
Η πρώτη χρονιά σύνδεσης ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής είναι το 2021 και για την αύξηση των ορίων ηλικίας θα ληφθεί υπόψη η αύξηση του προσδόκιμου ζωής για τους άνω των 65 ετών, στο διάστημα από το 2010 ως το 2020.
Οι αλλαγές στα όρια, αν εφαρμοστούν, εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1/1/2021 και μετά, ενώ δεν επηρεάζουν όσους έχουν ήδη συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας για πλήρη ή μειωμένη σύνταξη και έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν οποτεδήποτε.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ασφαλισμένοι με μεταβατικά όρια συνταξιοδότησης, που έχουν για παράδειγμα 35ετία και μπορούν να βγουν στη σύνταξη στα 59 ή στα 61 έτη.
Για να κατοχυρώσουν τις ευνοικές διατάξεις, θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους πριν από την 1η/1 /2021.

Η επίμαχη διάταξη
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 11 του νόμου 3863 του 2010, αναφέρεται ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και του Δημοσίου ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, ανακαθορίζονται κατά τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της χώρας, με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών.
Η ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από 1.1.2021 και κατά την πρώτη εφαρμογή της λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή της δεκαετίας 2010 έως και 2020. Από 1. 1. 2024 τα όρια ανακαθορίζονται ανά τριετία.
Η αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γίνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που εκδίδεται κατά το τελευταίο έτος κάθε περιόδου, με βάση τους σχετικούς δείκτες που προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τη Eurostat.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Ο αγρότης ποτέ ακριβώς θα παίρνει σύνταξη το πιθανότερο στην υποτιθέμενη άλλη ζωή ούτε εφάπαξ ούτε συντάξεις χηρείας όλα για το δημόσιο βλέπεις είχαμε η αγρότες συνδικαλιστές που το μόνο που κοίταζαν ήταν να πλουτίζουν η ίδιοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.