Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Καρασμάνης: Ρεαλιστική και εφικτή η πρότασή μου για συμψηφισμό εισφορών - Καταβολή 100% των αποζημιώσεων


Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δόθηκε στη δημοσιότητα μια ¨απάντηση¨ σε Ερώτηση Βουλευτών για τον συμψηφισμό ασφαλιστικών εισφορών με ¨πιθανές¨ αποζημιώσεις σε πληγέντες παραγωγούς.
Πρόκειται για μια ¨απάντηση¨- τυφλοσούρτη¨ που χρησιμοποιεί το αρμόδιο Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΕΛΓΑ η οποία, σε καμιά περίπτωση, δεν απαντά στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο Γιώργος Καρασμάνης για το μείζον αυτό θέμα.
Ο πρώην Υπουργός με την τροπολογία του δεν μιλά για τους αγρότες γενικώς όλης της χώρας, ούτε για ¨πιθανές αποζημιώσεις¨ όλης της Ελλάδος. Μιλάει ξεκάθαρα για αγρότες περιοχών που έχουν κηρυχθεί από την Κυβέρνηση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – μεταξύ των οποίων η Πέλλα και η όμορη Ημαθία – και για τους οποίους έχουν οριστικοποιηθεί οι αποζημιώσεις για ζημιές που έχουν υποστεί από τα περσινά ακραία καιρικά φαινόμενα (κυρίως σφοδρές χαλαζοπτώσεις).
Σχεδόν ταυτόχρονα με αυτήν την ¨απάντηση¨ καρμπόν, μέσα στο ίδιο 48ωρο, από περιφερειακά κανάλια ακούστηκαν πολλές παραδοξότητες, ανάμεσα στις οποίες μια από τις πιο κραυγαλέες ήταν : ότι ο ΕΛΓΑ είναι ένας Οργανισμός που λειτουργεί όπως… όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες! Και ότι κάποιος – δηλαδή ο αγρότης – αντί να ασφαλίζεται στον ΕΛΓΑ προκαταβολικά, ασφαλίζεται εκ των υστέρων, δηλαδή… αφού έχει πάθει τη ζημιά!! Ισχυρισμός που, αν μη τι άλλο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Αλλά και ο ισχυρισμός ότι ο ΕΛΓΑ είναι Οργανισμός που λειτουργεί ¨όπως όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες¨, δεν είναι σωστός. Ο ΕΛΓΑ δεν είναι κερδοσκοπική ασφαλιστική εταιρία, αλλά ένας Οργανισμός Κοινής Ωφέλειας, εντάσσεται στην κοινωνική ασφάλιση, ασκεί συνεπώς λειτούργημα κοινωνικού χαρακτήρα, στηρίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη , τελεί υπό την εποπτεία του Κράτους, και τα έσοδά του από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών εισπράττονται όπως ακριβώς εισπράττονται από τις ΔΟΥ τα δημόσια έσοδα. Δηλαδή, για να το πούμε απλά, δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει.


Επιπλέον, ο αγρότης ασφαλίζει την αγροτική του παραγωγή προκαταβολικά με την δήλωση στον ΟΣΔΕ, και εξουσιοδοτεί τον ΕΛΓΑ να παρακρατεί τις εισφορές του από τις κοινοτικές επιδοτήσεις που δικαιούται. Η μεγάλη δε πλειονότητα των παραγωγών μας, πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές μέσω αυτού του συστήματος, κάθε Οκτώβρη και Δεκέμβρη.
Οι δενδροκαλλιεργητές όμως, έχουν χαμηλές κοινοτικές ενισχύσεις και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Πέραν αυτού, το 2019 η παραγωγή τους καταστράφηκε ολοσχερώς και ενώ την προηγούμενη διετία (2017, 2018) είχαν επίσης δραματική απώλεια εισοδήματος από τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Εκείνες δε τι τεράστιες ζημιές τις αποζημίωσαν με ψίχουλα, και με τις πασίγνωστες πια κομματικές μεθοδεύσεις: παρακάμπτοντας και απαξιώνοντας τον ΕΛΓΑ, αναθέτοντας παράνομα το έργο του Οργανισμού σε συνεταιρισμούς, με τη γνωστή πρακτική της ¨κοπτοραπτικής, με τα κομματικά τους στελέχη να αφαιρούν και να προσθέτουν ποικιλίες κλπ, μικροκομματικές πρακτικές τις οποίες επανειλημμένα ο Καρασμάνης έχει με στοιχεία αποκαλύψει και καταγγείλει.
Γι’ αυτό ακριβώς, επειδή των ανθρώπων αυτών το εισόδημα έχει εξανεμιστεί την τελευταία τριετία και έχουν περιέλθει σε τραγική οικονομική κατάσταση, ο Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε την τροπολογία ζητώντας συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών τους με τις οριστικοποιημένες αποζημιώσεις που έχουν λαμβάνειν. Μια τροπολογία την οποία είχε προαναγγείλει από τις 15 Φεβρουαρίου κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τη νέα ΚΑΠ. Όπως και στις 26 Φεβρουαρίου κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, οπότε και την έδωσε ιδιοχείρως στον Υπουργό Μάκη Βορίδη. Στη συνέχεια δε, την κατέθεσε στην Ολομέλεια, όπου και υποστηρίχτηκε και από άλλους Βουλευτές όλων των Κομμάτων, και με τον Υπουργό να δηλώνει ότι ¨το θέμα (την πρόταση Καρασμάνη) θα το δει¨! Για όλα όσα έχουν λεχθεί στις προαναφερθείσες συνεδριάσεις υπάρχουν βέβαια τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, της 3ης και 4ης Μαρτίου.
Ακόμη, στις 23 Μαρτίου, και ενόψει τότε του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Καρασμάνης κατέθεσε στον κ. Βορίδη κάποιες προτάσεις, μεταξύ των οποίων να ¨ξαναδεί την τροπολογία¨, με τον Υπουργό να δηλώνει για ακόμη μια φορά ότι ¨θα την δει¨. Αλλά, και στις 3 Απριλίου, με επιστολή του προς τον Υπουργό, ζητούσε να ξεκαθαρίσει το τι θα πράξει με την πρόταση συμψηφισμού εισφορών-αποζημιώσεων. Την επίσημη απάντηση του Υπουργού προς τον Καρασμάνη στο φλέγον αυτό θέμα αναμένουμε πάντα,  προκειμένου να ενημερώσουμε με τη σειρά μας υπεύθυνα τους παραγωγούς που αδημονούν, αγωνιούν, και επικοινωνούν καθημερινά μαζί μας.
Επίσης, ο Γιώργος Καρασμάνης έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από τον Υπουργό να ¨επαναφέρει¨ στα ταμεία του ΕΛΓΑ τα 50 εκατομμύρια – χρήματα από εισφορές των αγροτών – που η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε από το 2015 αφήσει αμανάτι στην Τράπεζα της Ελλάδος, και να τα αξιοποιήσει καταβάλλοντας στους πληγέντες παραγωγούς το 100% και όχι το 65% των αποζημιώσεών τους. Και επ’ αυτού ο Καρασμάνης – και οι παραγωγοί – αναμένουν απάντηση.
Με την υλοποίηση αυτών των προτάσεων, και δεν επιβαρύνεται ούτε κατ’ ελάχιστο ο κρατικός Προϋπολογισμός, ο ΕΛΓΑ δεν χάνει ούτε ένα ευρώ, και δεν διαταράσσεται καμιά ¨ισορροπία μεταξύ εισφορών – αποζημιώσεων¨ του Οργανισμού.
Ο Γιώργος Καρασμάνης, από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με τα κοινά – ακόμη και πριν εκλεγεί Βουλευτής – υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας ενός ισχυρού και αξιόπιστου ασφαλιστικού συστήματος για την αγροτική μας παραγωγή, που θα μπορεί να κάνει σωστές εκτιμήσεις και να καταβάλει δίκαιες αποζημιώσεις. Μιλούσε πάντα για ένα Ταμείο με διασφαλισμένους επαρκείς πόρους, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Αυτό άλλωστε προσπάθησε ως Υπουργός, με συγκεκριμένες αποφάσεις και την προώθηση ρηξικέλευθων Προγραμμάτων – Μέτρων με τα οποία ο ΕΛΓΑ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Προγράμματα με κονδύλια πολλών εκατομμυρίων, τα οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της άφησε αναξιοποίητα αλλά, η δική μας Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει, έστω και τώρα, να διεκδικήσει και να περισώσει ό,τι ακόμη μπορεί να περισωθεί


Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

16 σχόλια:

 1. Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ. ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΤΕ ΑΥΤΟΝ;ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΑΣΕ.ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΔΡΟΜΟ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΨΟΥΝ ΑΥΤΟΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κυβέρνηση είστε δεν ρωτάτε έλεος....πραγματοποιητε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγώ ελγά δεν πρόκειται να ξανά πληρωσο.θα περιμένω την αποζημίωση θα με κρατούν τον ελγά και ότι περισεψει θα μου το δίνουν.και όταν ξαναβρεί ο ελγά λεφτά τηλεφωνήστε το ν καρασμανη και την τσσκρη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο φίλος έχει δίκιο .είναι αδικία για αυτούς που πληρώνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μάλλον 9,11μαϊμού αγρότης είσαι . Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την πληρωμή.Εγω εχω να πάρω 8500 χιλ και χρωστάω 3500,δεν μπορώ να πληρώσω και τα 8500 θα τα χάσω και τα 3500 θα βεβαιωθούν στο δημόσιο ταμείο και θα τα πάρουν.Το κατάλαβες; Όταν δύο χαλαζόπτωσεις του Απριλίου και ειδικότερα του Ιουλίου καταστράφηκε ολη η παραγωγή μου και το 18 δεν πήρα τίποτα από την βροχή,που να τα βρώ; Ο νομός μας κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από την κυβέρνηση, λόγω της μεγάλης καταστροφής, αυτό ζητάμε, όσοι αδυνατούμε να πληρώσουμε να τις συμψηφισουμε.Που είναι το κακό; Και αφορά δύο νομούς την πελλα και την Βέροια. Και μάλιστα οι περισσότεροι έχουν πληρώσει τον Οκτώβριο με τις επιδοτήσεις. Εσυ το θεωρείς σωστό σε αυτη την περιπτώση να χάσουμε την αποζημίωση, και να μας τα πάρει μετατο δημόσιο. Μας έχει δεμένους χειροπόδαρα ο ΕΛΓΑ. Που είναι η κοινωνική αλληλεγγύη; πανω στην οποία στηρίζεται ο Ελγα. Μπορει να ήσουν εσύ στην θέση μας; Γιατί γίνεσαι τόσο κακός; Έχεις οικογένεια,έχεις παιδάκια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ είμαι μαζί σου.....αλλά σκέψου λίγο το εξής σενάριο....να γίνει αυτό.... Μετά υπάρχει κανένας "βλάκας" να πληρώσει; Όλοι θα λένε....άστα απλήρωτα ...αν έχω κάποτε ζημιά θα ισοφαρίσουν τα ποσά.... και ο ΕΛΓΑ θα αντιμετωπίσει την οικονομική κατάρευση....Αλήθεια έχεις δει καμία ασφαλιστική εταιρεία για αυτοκίνητα να σου λέει μην πληρώνεις αν τρακάρεις κάποτε θα τα ισοφαρίσουμε; Μακάρι να βρεθεί μια δίκαια λύση στο πρόβλημα....

   Διαγραφή
  2. Να γινει ΜΙΑ φορα κατ'εξαιρεση φετος γιατι πολλοι παραγωγοι δεν μαζεψαν καθολου, και το κακο ειναι οτι ειχαν κανει ολα τα εξοδα για την παραγωγη τους, ειδικα γι'αυτους που επαθαν ζημια την 16\06\2019.

   Διαγραφή
 6. να βγει νομος οποιος θελει να πληρωνει ελγα...κ αν παθει ζημια προβλημα του.. λεςκαι τωρα που πληρωνουμε δικαιονομαστε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλά σου είπα ότι είσαι μαϊμού αγρότης,η απο κάποιο γραφείο άσχετος,που δυστυχώς υπάρχει, Το σενάριο σου είναι όπως λένε, επιστημονικής φαντασίας.Δεν μπορείς να πεις να πεις άστα απλήρωτα ..θα ισοφαριστουν.Μαλλον δεν διάβασες αυτά που σου έγραψα.Αν δεν πληρώσεις,χάνεις την αποζημίωση και στά παίρνει το δημόσιο με κατάσχεση.Εαν δεν είσαι ασφαλιστικά ενήμερος δεν παίρνεις αποζημίωση.Και ο συμψηφισμός γίνεται μόνο στις περιοχές που η κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,και αυτό γίνεται σπανίως και αυστηρά. Και η συντριπτική πλειοψηφία πληρώνει κάθε Οκτώβριο.Τώρα αυτο με ασφαλιστική εταιρεία και τα αυτοκίνητα τι το πέταξες; Δείχνεις με αυτά τι είσαι,ο ελγα δεν είναι επιχειρηση με σκοπό το κέρδος,έχει κοινωνικό χαρακτήρα κλπ, ενημερώσου,αν είσαι βουλευτοκο γραφείο για να μην κάνεις ερωτήσεις που μας καίνε.
  Ξερεις τι λένε οι αγρότες στα τηλέφωνα μεταξύ τους ,ότι τα βουλευτικα γραφεία λένε φαγονονται μεταξύ τους άσπρο το ένα ,μαύρο το άλλο.Τους είδα με στη βουλη λέξη δεν είπαν.Και τώρα λένε, αστους,λίγοι είναι,με μια κουβέντα σαμποτάρουν,αυτα λέμε οι αγρότες.Τα βλέπουμε Και σε άλλες περιπτώσεις.Ισχύει για αυτο πού λένε όταν μαλώνουν τα βουβάλια το πληρώνουν τα βατράχια.Μαύρο Πάσχα θα κάνουμε,οι περισσότεροι αγροτες γιατί δεν πληρωσανε ;,έστω σ'αυτούς που κατέβαλλαν τις εισφορές.Και μεις χειρότερα,θα χάσουμε τις αποζημιώσεις μάς.Που να καταλάβουνε τα γραφεία η μαϊμού αγρότες ,ή μεγαλο αγρότες.Με τις οικογένειές σας θα περάσετε καλά για τους άλλους να πνιγούμε.Αυτη είναι η κοινωνική αλληλεγγύη; ΝΤΡΟΠΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλησπέρα, να ρωτησω, δεν μετράει ότι η εξόφληση εισφορών πήρε παράταση μέχρι 31Μαιου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ισχύει, αν δεν πληρώσεις αποζημίωση δεν παίρνεις

   Διαγραφή
 9. Καλησπέρα, θέλω να ρωτήσω δεν μετράει ότι η εξόφληση εισφορών Ελγα πήρε παράταση μέχρι 31Μαιου;. Αυτοί που δεν έχουν πληρωμένο τον Ελγα δεν πληρώνονται σήμερα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Οχι φίλε δεν μετράει, εάν δεν πληρώσουμε τις χάνουμε τις αποζημιώσεις.Θα εισπράξει τις ασφαλιστικές εισφορές ο Ελγα μέσω του Δημόσιου ταμείου, αλλά τις αποζημιώσεις τις χάνουμε.Πως το λένε και κερατας και δαρμένος. Επειδή τα δύο βουλευτικά γραφεία είναι κόντρα στο ένα, εάν ήταν και τα τρία ενωμένα και το διεκδικούσαν μαζί, θαπαιρνουσε ο συμψηφισμός.Την φαγομαρα τούς την πληρώνουμε εμεις.Θα έρθει η ώρα της κρίσης και ο καθένας, θα εισπράξει,σύμφωνα με τις πράξεις τούς. Το Κριμα στο λαιμό τους, πού με τα καπρίτσια τους ,μας αφήνουν χωρις αποζημιώσεις. Ντροπή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Εάν πληρώσουμε τώρα πότε μας τα δίνουν; στην επόμενη πληρωμή που θα κάνουν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ναι φίλε, εγώ δεν έχω και τις χάνω. Τα ασφάλιστρα ο Ελγα θα τα στείλει στο δημόσιο ταμείο,αλλά ελπίζω, μήπως πάει καλά η παραγωγή φέτος,και πάρουμε τίποτα και πληρώσω,αλλά η αποζημίωση χάνεται, και με ορισμένους συναδέλφους που μιλάω,αδυνατούν και αυτοί να πληρώσουν. Το κρίμα στο λαιμό τους. Καρατζοβα, αν μπορείς ξαναβάλτε το στην πρώτη σελίδα και επειδή έχεις μεγάλη επισκεψιμότητα, μήπως το δει κανένας κυβερνητικός, ή συνέλθουν τα κομματικά γραφεία και συμφωνήσουν στο συμψηφισμό .Λέω μήπως.Υπαρχει φιλότιμο; Έστω και τώρα κυριε Σταμενιτη κυριε βασιλειαδη.Δείξτε το.Κυριε καρασμανη ,να επιμένετε στο υπουργό.Αλλιως να ζητήσετε την παρέμβαση στον προθυπουργο.Ξερω λόγω της πανδημίας δύσκολο να τον συναντήσετε,οι υποχρεώσεις του πολλές.Με το τηλέφωνο.Διαφορετικα όταν θα ανοίξει η Βουλή να το διεκδικήσετε,ενημερώνοντας και τον προθυπουργο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.