Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ στην Πέλλα


15 Απρίλη μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ
Δυναμόνουμε τη φωνή μας!

Υψώνουμε γροθιά για τα διακιώματά μας!

Όλο αυτό το διάστημα οι συνάδελφοι μας στα super market εργάζονται με αυτοθυσία, για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Όμως οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν ζωή, έχουν οικογένειες, έχουν τις ίδιες φοβίες, τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες που έχουμε όλοι μας. Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και συμμετέχουμε στην πανελλαδική μέρα δράσης στις 15 Απρίλη μαζί με δεκάδες άλλα σωματεία της χώρας, γιατί θέλουμε να αναδείξουμε σημαντικές πλευρές που αφορούν την κατάσταση στις αλυσίδες των super market και να προτάξουμε την απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εμποροϋπάλληλοι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Από πολύ νωρίς και με την έναρξη των μέτρων για την πανδημία, αναδείξαμε μαζί με δεκάδες σωματεία εμποροϋπαλλήλων σε όλη την χώρα την άγρια κατάσταση που εξελισσόταν μέσα στους χώρους των super market, στα καταστήματα, στα γραφεία, στις αποθήκες, φέρνοντας στο προσκήνιο αιτήματα για άμεση προστασία των εργαζομένων απέναντι στον κορονοιό. Η συλλογική διεκδίκηση και όχι η ατομική ευθύνη ήταν αυτή που πίεσε και έφερε κάποια ελάχιστα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι στα super market γνωρίζουν ότι βρέθηκαν στις πρώτες γραμμές αυτής της πανδημίας. Το αναγνωρίζουν όλοι, φαίνεται και από τις καμπάνιες και από τα δημόσια «ευχαριστώ» των επιχειρήσεων, των καναλιών, των κυβερνήσεων. Φτάνει αυτό; Φτάνει να λέμε ότι είναι ήρωες; Πίσω από τη βιτρίνα, τα μεγάλα λόγια και τις κολακείες κρύβεται εκμετάλλευση, υποκρισία, ψέματα.

Συνάδελφισσες-οι, πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας! Οι εργαζόμενοι στα ταμεία, στα ράφια, στα ψυγεία, στην τροφοδοσία, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό, είναι από τους πιο χαμηλόμισθους, τους πιο κακοπληρωμένους. Είναι οι εργαζόμενοι που στη συντριπτική πλειοψηφία εργάζονται part time, με τετράωρα-εξάωρα και όχι από επιλογή τους. Είναι αρκετοί εργαζόμενοι που δουλεύουν με ολιγόμηνες αλλά και ολιγοήμερες συμβάσεις ορισμένου χρόνου δηλαδή εργαζόμενοι που τώρα βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό και αύριο θα είναι άνεργοι.

Τα bonus που ανακοινώθηκαν αφορούν στην πλειοψηφία τους διατακτικές επιταγές αγορών που επιστρέφουν στα ταμεία των ίδιων επιχειρήσεων που αύξησαν κατά πολύ τα κέρδη τους την περίοδο της πανδημίας. Ακόμα όμως κι εδώ εξαιρέθηκαν σε πολλές περιπτώσεις όσοι έλειπαν με άδεια ειδικού σκοπού, αναρρωτική ή κανονική. Σε συνθήκες πανδημίας οι εργαζόμενοι θα έπρεπε εξ’ αρχής να ήταν πλήρως προφυλαγμένοι με όλα τα μέσα προστασίας, να υπήρχε κατοχυρωμένο και υποχρεωτικό επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και κυρίως να είχαν μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με 8ωρο-5μερο.

Ήδη σε Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Αμερική συνάδελφοι μας εργαζόμενοι σε μεγάλα supermarket μετράνε νεκρούς, ενώ οι εργοδότες μετράνε εκατομμύρια. Για αυτό σε Γαλλία και Βέλγιο εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, ακόμα και σε απεργία διεκδικώντας την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Τα μέτρα της κυβέρνησης σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν απλές εξαγγελίες, αφού στους χώρους δουλειάς και στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ επικρατεί μια άλλη πραγματικότητα. Οι συνάδελφοι εργάζονται κοντά δυο μήνες κάτω από έντονους ρυθμούς. Οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στα σωματεία εμποροϋπαλλήλων αλλά και η εικόνα που έρχεται από τις υπόλοιπες χώρες είναι χαρακτηριστικά της άλλης πραγματικότητας, αυτής που δεν δείχνουν τα δελτία, που αφορούν ακόμα και σήμερα την ανεπάρκεια στα αυτονόητα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων (γάντια, μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα, καθαριότητα), πιέσεις σε συναδέλφους για να μην κάνουν χρήση ειδικών αδειών (γονείς και ευπαθείς ομάδες), την εντατικοποίηση της εργασίας μέχρι εξαντλήσεως των εργαζομένων. Αλλά και ακόμα πιο σοβαρές και επικίνδυνες καταστάσεις, όπως είναι η απόκρυψη κρουσμάτων και ο τρόπος αντιμετώπισης τους που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την υγεία όχι μόνο των εργαζομένων αλλά συνολικά τη δημόσια υγεία.

Για όλα τα παραπάνω δηλώνουμε αγωνιστικό παρών στις 15 Απρίλη! Καλούμε τους συναδέλφους μας στα super market να υψώσουν ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Έχουν στήριγμα να ακουμπήσουν. Να έρθουν σε επαφή μαζί μας. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους. Οι συνάδελφοι μας στα νοσοκομεία, λένε πως τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Αυτή η φωνή είναι η δική τους, η δική μας, αυτή πρέπει να δυναμώσει!

Επαναφέρουμε τα αιτήματα που βάλαμε από την 1η μέρα της πανδημίας:

· Να γίνετε το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.

· Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.

· Να μετατρέπουν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

· Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

· Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.

· Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.

· Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

· Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Όλο το ζουμί είναι το τελευταίο Εκεί τα χαλάσετε κύριοι συνδικαλιστές επίδομα και εσείς...!!!επίδομα γιατί δουλεύετε και έχετε δουλειά μπράβο αλλοίμονο στα 2 εκατομμύρια των ανέργων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε πείραξε που έχουν εργασία η θα τους πληρώσεις απ' την τσέπη σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 9:28 ναι επίδομα γιατί πληρώνονται με ψίχουλα.
    Οι άνεργοι κατακρεουργηθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.