Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σημαντικές ελλείψεις εποχικών εργατών γης σε Πέλλα και Ημαθία


Προβλήματα στη συγκομιδή της φετινής γεωργικής παραγωγής ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης. Χιλιάδες εποχικοί εργάτες από την Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες αναχώρησαν μαζικά από την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου και αδυνατούν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης στα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία σε παραγωγούς, αλλά και εξαγωγείς νωπών οπωροκηπευτικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που ζητούν διευκόλυνση επανεισόδου τους στην Ελλάδα, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, όπου καλλιεργούνται μεγάλες ποσότητες ροδάκινων και άλλων φρούτων, στις αρχές Μαΐου αρχίζει η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών κερασιού και οι αγρότες αναζητούν απεγνωσμένα εργάτες. Εκτιμήσεις εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα στους δύο παραπάνω νομούς, αναφέρουν ότι, όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος θα χρειαστούν περισσότεροι από 10.000 εργάτες, στη συντριπτική πλειοψηφία αλλοδαποί, οι οποίοι όμως, μέχρι στιγμής αναζητούνται.

«Η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει να γίνει άμεσα. Η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της φετινής χρονιάς είναι σημαντικότερη από κάθε άλλη χρονιά. Ήδη πολλές καλλιεργητικές εργασίες ξεκίνησαν με αναζήτηση εργατικών χεριών χωρίς αποτέλεσμα όμως από τους αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας», αναφέρει σε επιστολή του που απευθύνει προς τους αρμόδιους υπουργούς ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης και προσθέτει: «Ο επαναπατρισμός ωστόσο των εργατών από τις χώρες της Βαλκανικής και η αδυναμία όσων παρέμειναν στην χώρα μας να μετακινηθούν από και προς τις περιοχές στις οποίες υπάρχει ανάγκη εποχικών εργατών, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα. Θέτουν δε την επερχόμενη παραγωγική περίοδο σύμφωνα με τους αγρότες σε μεγάλο κίνδυνο και την επικείμενη σοδειά σε αμφισβήτηση. Ο κίνδυνος διατάραξης της ροής της εφοδιαστικής αλυσίδας στον αγροδιατροφικό τομέα στο εσωτερικό της χώρας μας αλλά και στην Ευρώπη είναι πλέον ορατός».

Επίσης, ο κ. Κασαπίδης, προτείνει την παροχή κινήτρων σε Έλληνες νέους για εργασία στον αγροτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η αγροτική παραγωγή της χώρας πρέπει να βασίζεται σε ελληνικά χέρια. Η κρισιμότητα της φετινής χρονιάς λόγω κορονοϊού και των δυσμενών επιπτώσεων του στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, αναδεικνύουν εμφατικά το στρατηγικό ρόλο του αγροτικού τομέα παράλληλα με τη σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών. «Να αλλάξουμε το μοντέλο και τα πρότυπα της οικονομίας μας από καταναλωτικά σε παραγωγικά πρότυπα και να συμβάλλουμε όλοι στη μεγιστοποίηση της αυτάρκειας της περιφέρειας και της πατρίδας μας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης προτείνει: Να προβλεφθεί η διασυνοριακή και η διαπεριφερειακή μετακίνηση εργατών οργανωμένα κατόπιν ιατρικού ελέγχου και μετά από επίσημο αίτημα αγροτών ή συνεταιρισμών, να διευθετηθεί το ζήτημα μετακίνησής τους από και προς τα σημεία εργασίας, να καταγραφεί το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων και να επεκταθεί η άδεια παραμονής, από 6 σε 12 μήνες, καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης αδειών για εποχική εργασία. 

ΑΜΠΕ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

14 comments:

  1. Η κοροϊδία δεν έχει όρια στο αμέσως προηγούμενο άρθρο λέει 400€ σε ανέργους ποιοι άνεργοι ορίστε υπάρχει δουλειά έλεος πια με το να επιδοτούν τους τεμπέληδες φτάνει πια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια απλή λύση. Τι να τους κάνουμε τους αλλοδαπούς; Υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι, που μπορούν να δώσουν "λύσεις". Καλώς λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας όταν δεν υπάρχει εργασία. Τώρα όμως; Δουλειά υπάρχει!! Ορίστε κυρίες και κύριοι που ψάχνετε εργασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ας σηκώσουμε όλοι τα παιδιά μας απο τους καναπέδες και τα φραπέ και λύνεται αμέσως το πρόβλημα .οπως την εποχή προ μεταναστών .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγρότες να σηκωθείτε από τους καναπέδες και τα καφενεία και να πάτε εσείς να μαζέψετε τς σοδειά σας και μην ψάχνετε κορόιδα, αφού πρώτα τα ραντίζετε με δηλητήριο και μυκητοκτόνο να μπείτε στα χωράφια σας και μην ψάχνετε πειραματόζωα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εσενα με παραθειο πρεπει να σε ραντισουνε να γλιτωσει η κοινωνια.σιγουρα παιδι δημοσιων υπαλληλων απεδευτο.ας ειναι καλα καμια συνταξουλα που σε συντηρει

      Διαγραφή
    2. Μια χαρά τα λες φίλε, ραντιζουν και την άλλη μέρα οθ εργάτες μάζεμα. Και άσε το παραμύθι που πουλανε όλοι.

      Διαγραφή
  5. όταν πήγαινα στο λύκειο κάθε καλοκαίρι δούλευα εγώ και το 50% των συνομηλίκων μου στα κονσερβοποιία βεκο κονεξ, ιντρα,κτλπ περίπου 60-70 μέρες και μάλιστα πηγαίναμε με χαρά είχε καλό χαβαλέ περνούσαμε ωραία, βγάζαμε και ένα καλό για την εποχή μεροκάματό, και μάλιστα τα χριστουγεννα παίρναμε και ένα δωράκι . Τώρα τα νεα τα παιδιά εως 30!!!!!!!!!!ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ το μόνο που τους απασχολεί αν έχουν καλό κινητό κάνα ευρώ για καφε και κάνα 2-3 ευρώ!!!! (ρωτήστε τους βενζινοπώλες ) για βενζίνη, και τίποτε άλλο τεμπέληδες έγιναν περάσαν την κρίση και πάλι δεν άλλαξε τίποτε παρέμειναν τεμπέληδες καλα που είναι οι αλβανοι και μας ξελασπώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σιγά μη σηκωθούν από τους καναπέδες. Το Κέα πέφτει κάθε μήνα. Άσε που αν πάνε στα χωράφια θα ιδρωσουν. Αμ το άλλο; τα ροδάκινα έχουν χνουδι. Πώς να το αντέξουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ηταν που ηταν τεμπέλικα τα κανακαρια μας τα βάλαμε και σε καραντίνα τα αποτελειώσαμε αυτά βαριούνται νερό να πιουν θα πάνε στα χωράφια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα κανακαρια σας εσείς τα κάνατε έτσι! Οσο για τους αγρότες εγώ δεν έχω δει σε αγγελία να ζητούνται εργάτες, ούτε για πόσο καιρό ούτε με τι μεροκάματο.Μονο λόγια ότι δεν βρίσκουν χέρια. Βάλτε αγγελίες με τηλ.να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δωστε ενα σαρανταρι και θα βρειτε ελληνες εργατες. Με ψιχουλα παρτε πακια κ σομαλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ο βιομηχανικός εργάτης παίρνει 22-25 €, ποια παραπάνω προσόντα έχει ο εργάτης γης;
      Όταν όμως τα επιδόματα πέφτουν βρέξει χιονίσει και η ασφάλεια παρέχεται ακόμα και όταν βαριέται κάποιος να δουλέψει σε συνδυασμό με τα μαύρα, τότε ναι μπορείς να γράφεις αυτά που γράφεις.
      Όχι 4 μνημόνια αλλά 400 θα ακολουθήσουν και όταν φτάσει η στιγμή που αυτά πακιστανά κ.λ.π εγκατασταθούν για τα καλά εδώ, τότε θα σου κοπούν όλες αυτές οι πρόσκαιρες παροχές και θα λιμοκτονήσεις. Μπορεί όχι ακόμα εσύ, τα παιδιά σου είναι βέβαιο.
      Σε αυτά τα μυαλά και πρακτικές βασίζονται όλοι αυτοί που μας τους κουβαλάνε και στο τέλος θα μας αφανίσουν.
      Μπορείς να απολαύσεις προς το πατόν τη φραπεδιά και την άπλα σου

      Διαγραφή
  10. Τα δικα μας παιδιά αγροτικές εργασίες κάνουν μόνο μέσα απο εφαρμογές- παιχνίδια στα κινητά μέχρι εκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.