Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ερώτηση Λάκη Βασιλειάδη για το σπαράγγι


Ερώτηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας και την ενδεχόμενη απώλεια εισοδήματος των παραγωγών σπαραγγιού απηύθυνε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης.
Ο Βουλευτής εξηγεί πως τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες εξαγωγής του προϊόντος, σε συνδυασμό με πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, επιβαρύνουν την ποιότητα, τη ζήτηση, το κόστος και την ποσότητα παραγωγής του προϊόντος, με αποτέλεσμα την απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς. Στην ερώτησή του, ζητά από το Υπουργείο να αναφέρει τα μέτρα στήριξης των παραγωγών που σχεδιάζει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη

Θέμα: Επιπτώσεις της πανδημίας και ενδεχόμενη απώλεια εισοδήματος των παραγωγών σπαραγγιού
Τη χρονική περίοδο που διανύουμε έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται η συγκομιδή σπαραγγιού, στην Πέλλα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα νωπό κηπευτικό αγροτικό προϊόν, το οποίο εξάγεται σχεδόν στο σύνολό του στις ευρωπαϊκές αγορές. Όμως, τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διάθεση του προϊόντος, αυξάνουν το κόστος παραγωγής και δημιουργούν απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς.
Συγκεκριμένα, το κλείσιμο των συνόρων, ειδικότερα με την Αλβανία, ουσιαστικά απαγορεύει την πρόσκληση εργατών γης τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση -τη συνήθη πρακτική για τη συγκομιδή του προϊόντος- με αποτέλεσμα η εργασία να μην γίνεται με τον τρόπο που απαιτεί η καλλιέργεια. Αυτό συνεπάγεται μείωση της ποιότητας και πτώση της τιμής του προϊόντος.
Παράλληλα, το κλείσιμο πολλών μεγάλων κεντρικών λαχαναγορών του εξωτερικού, αλλά και των εστιατορίων στο σύνολό τους, επιβάλει τη διάθεση του προϊόντος αποκλειστικά στα μεγάλα supermarkets. Αυτό, σε συνδυασμό με την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει ήδη επιβληθεί στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς και με τη φύση του προϊόντος και τη στροφή των καταναλωτών στα απολύτως απαραίτητα, έχει περιορίσει αισθητά τη ζήτηση.
Την ίδια στιγμή, περιορισμοί στις διεθνείς μεταφορές και η υποχρεωτική καραντίνα των οδηγών κατά την επιστροφή τους από τον προορισμό του προϊόντος έχει σχεδόν διπλασιάσει το μεταφορικό κόστος.
Τέλος, πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, με συνεχείς βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν προκαλέσει επιπλέον μείωση και της ποσότητας παραγωγής.
Με δεδομένες λοιπόν τις επιπτώσεις κυβερνητικών αποφάσεων και δυσμενών συγκυριών στην ποιότητα, τη ζήτηση, το κόστος και την ποσότητα παραγωγής του προϊόντος,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο για τη στήριξη του προϊόντος και των παραγωγών του οι οποίοι έρχονται ήδη αντιμέτωποι με απώλεια εισοδήματος;
Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος Βασιλειάδης»

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

12 comments:

  1. Ελεος λίγο με τους σπαραγγάδες !!!!!! Έχουν πάρει τα περισσότερα λεφτά απο όλους με απίστευτες αποζημιώσεις. Για να δίνουν κάθε μέρα σε 4-5 αλβανούς εργάτες 30€ το άτομο , όλο και το χουν το παραδάκι .... τα βλέπω κάθε μέρα και ξέρω τί λέω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΟΙΤΑ Μ ΤΟΥΣ ΔΕΝΤΡΑ Τ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΣΕ Τ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελα μια βολτα σημερα εξυπνακια να δεις πως μαζευονταθ με τη βροχη τα σπαραγγια κ θα σου δωσω 50 ευρω μεροκαματο οσο για αποζιμειωσεις ειμαστε οι μονοι που δεν περνουμε κ με αποδειξεις αν θελεις γι αυτο βουλωστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιτέλους κάποιος σκέφτηκε και εμάς, μας έχουν παρατήσει όλοι και προσπαθούμε να κρατάμε εν ζωή τη καλλιέργεια που είναι απόλυτα εξαγώγιμη. Μπράβο κύριε Βασιλειάδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΥΠΑΛΗΛΕ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΑΡΑΓΓΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατι δεν ανεβαζεται τα σχολεια να δει εξυπνος που κατηγορει τους σπαραγγαδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ερε ελλαδαρα όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και μας βάζουν να μαλώνουμε μεταξύ μας μπράβο μας αντί να απαιτούμε όλοι μαζί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν εχεις τα κοτσια κ τη μαγγια βαλε κ εσυ 3:45 για να δεις πως ειναι κ τι παιρνουμε.Αν οχι βουλωστο κ σεβασου μας γιατι δουλευουμε στη λασπη σα γουρουνια κ δεν κρίνουμε εκ του ασφαλους με τοση κακια κ στην τελικη τι σε κοφτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΛΑΚΗ ΠΑΤΑΤΑ ΕΚΑΝΕΣ, ΚΟΙΝΩΣ ΓΚΆΦΑ,ΤΟ ΣΠΑΡΑΓΓΙ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΠΡΌΒΛΗΜΑΙ ,Η ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΦΕΎΓΕΙ ΣΤΟ ΦΟΥΛ ΕΞΩ. 4 - 5 ΜΈΡΕΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΝ ΒΟΉΘΗΣΕ, ΚΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΈΡΥΣΙ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΜΙΆ ΣΤΡΑΒΉ, ΘΕΟΣ ΦΎΛΑΞΗ .ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΈΛΕΙ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΊΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΌΒΛΗΜΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΊ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΙΑΖΌΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ.ΠΑΤΑ ΦΡΕΝΟ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΕΙΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΊ Η ΚΑΤΗΦΌΡΑ.

      Διαγραφή
  9. Το σπαράγγι πάει μέχρι στιγμής καλά, συνεπώς μην φτάσουμε σε σημείο όταν θα έχουμε πρόβλημα να μην μας πιστεύει κανείς.Τωρα δεν είναι η ώρα. Σοβαρότητα και υπευθυνότητα χρειάζεται και τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εσείς που γράφετε τις χαζομάρες τι καλύτερα από πέρυσι μας λέτε; Με διπλή τιμή τα μεταφορικά χωρίς εργάτες με βροχές και με τη Γερμανία λαχαναγορές κλειστές και εστιατόρια κλειστά για πείτε μου που φεύγει έξω; Τη β κατηγορία τη πετάμε και τιμή αρχικά 3 κάτι ευρώ και τώρα πλέον πιο κάτω.. αν έχετε σπαράγγια εσείς εγώ θα τρυπήσω τη μύτη μου και αφού είστε αγρότες στείλτε μας καμία φωτόγραφια από τα χωράφια σας, σίγουρα ούτε το σπαράγγι δεν ξέρετε να ξεχωρίζετε. Ελάτε στη Δάφνη να σας δείξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ,10,24 ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΣΟΥ, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΨΥΓΕΙΑ ,ΟΛΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΕΞΩ. ΠΗΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ 3,40 ΤΟ ΚΙΛΟ,ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑ ΠΟΥΛΙΈΤΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ ΑΛΛΑ ΕΞΑΓΕΤΑΙ.ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ 50% ΠΕΡΣΙΝΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΒΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΚΑΜΙΑ ΣΤΡΑΒΗ. ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ 2700 με 3000 ΤΟ ΣΤΡΈΜΜΑ ΛΙΓΟ ΤΟ ΕΧΕΙΣ.ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΡΩΤΟΝΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΙΣΟΔΉΜΑΤΟΣ. ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΑΥΤΟΊ ΠΟΥ ΞΈΡΟΥΝ.ΜΗΝ ΑΥΤΟ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΤΕ . ΠΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΩ, ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΣΠΑΡΆΓΓΙ.ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΝ ΤΟΝ ΒΟΣΚΟ ΛΥΚΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.