Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Καμία διακοπή ρεύματος σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη


Ερώτηση και ΑΚΕ στη Βουλή κατέθεσαν η βουλευτής Πέλλας με τον ΣΥΡΙΖΑ κα Θεοδώρα Τζάκρη 47, ακόμη, βουλευτές. Με τη νέα Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι βουλευτές ζητούν, από τον Υπουργό, αφενός, τα ακριβή στοιχεία για το πλήθος των ωφελούμενων καταναλωτών, από τα εξαγγελθέντα μέτρα, ανά κατηγορία, αφετέρου, την περιγραφή των μέτρων που έχει λάβει το ΥΠΕΝ ώστε να μην γίνει αποκοπή/διακοπή ρεύματος σε κανένα νοικοκυριό ή επιχείρηση που έχει πραγματική ανάγκη.

Η κα Τζάκρη, μετά την κατάθεση της Ερώτησης, έκανε την εξής δήλωση:

«Τα μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών της ΔΕΗ, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να ανακουφίσουν αποτελεσματικά τους πολίτες. Οι εκπτώσεις που θα δουν στους λογαριασμούς τους είναι ανεπαίσθητες (περίπου 4 ευρώ ανά λογαριασμό) και δεν ανταποκρίνονται, ούτε κατά διάνοια στις πραγματικές ανάγκες που πλάθει η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Ελπίζω ο Υπουργός να λάβει σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις μας και να προχωρήσει στην αληθινή ελάφρυνση των περισσότερων από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις τραγικές οικονομικές συνέπειες της κρίσης αυτής και βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν τα σπίτια τους και τα μαγαζιά τους  χωρίς ηλεκτρικό. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, το κράτος οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Κανένα σπίτι, καμία μικρομεσαία επιχείρηση χωρίς ρεύμα».
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ
Αθήνα, 2 Απριλίου 2020
Προς  τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Έκτακτα μέτρα εξασφάλισης ηλεκτρικής ενέργειας και οικονομικής ελάφρυνσης πολιτών από ΔΕΗ και ιδιώτες παρόχους».

Στο πλαίσιο της λήψης εκτάκτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορωνοιού, Covid-19, ο αρμόδιος Υπουργός ανακοίνωσε την παροχή εκτάκτων μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης καταναλωτών της ΔΕΗ. 
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ισχύουν για το επόμενο τρίμηνο περιλαμβάνουν:
Έκπτωση 5 ΕΥΡΩ σε όσους λαμβάνουν ηλεκτρονικούς λογαριασμούς.
Κατάργηση της πάγιας χρέωσης
Έκπτωση 8% σε ευάλωτους πελάτες
Έκπτωση 8% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης με κατανάλωση πάνω από 2000 kWh
Όμως, ας δούμε τί σημαίνουν τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν, σημειώνοντας ότι ισχύουν για το επόμενο τρίμηνο που αρχίζει την 26η Μαρτίου.
- Η κατάργηση της πάγια χρέωσης, μετά τις μειώσεις που επιτεύχθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 16 ΕΥΡΩ ανά έτος, πράγμα που σημαίνει ότι η ωφέλεια των καταναλωτών για ένα τρίμηνο δεν υπερβαίνει τα 4 (τέσσερα) ΕΥΡΩ ανά καταναλωτή.
- Η έκπτωση 8% αφορά καταναλωτές άνω των 70 ετών και άτομα με μηχανική υποστήριξη που όμως δεν εντάσσονται στο ΚΟΤ (Κοινωνικό Τιμολόγιο). Αυτά με βάση εκτιμήσεις, αφορούν μικρό αριθμό καταναλωτών, ούτε καν 10.000.
- Έκπτωση 8% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης με κατανάλωση πάνω από 2000 kWh. Το συγκεκριμένο μέτρο, θεωρητικά, στόχο έχει να συμβάλει ώστε να μην επιβαρυνθούν οικογένειες με υψηλές καταναλώσεις για όσο διάστημα «Μένουμε σπίτι», αλλά και για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από πτώση τζίρου ή παραμένουν κλειστές για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Δεδομένου ότι, το μέτρο αυτό αφορά το τρίμηνο που αρχίζει την 26η Μαρτίου οι καταναλώσεις, λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, αντικειμενικά,δεν θα είναι αισθητά αυξημένες, οι καταναλωτές άνω των 2000 kWh θα είναι οι έχοντες υψηλές καταναλώσεις με πολυτελείς και μεγάλες κατοικίες και όχι τα μικρά νοικοκυριά.
- Επίσης, οι επιχειρήσεις που δοκιμάζονται είναι βασικά αυτές που έκλεισαν ή υπολειτουργούν (επιχειρήσεις εστίασης χωρίς υπηρεσίες διανομής, λιανεμπορίου κλπ). Όπως είναι κατανοητό οι κλειστές ή υπολειτουργούσες επιχειρήσεις έχουν ελάχιστες καταναλώσεις. Οι επιχειρήσεις με υψηλές καταναλώσεις είναι μόνο εκείνες που λειτουργούν ή έχει διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας τους. 
- Η έκπτωση, τέλος, των 5 ΕΥΡΩ ανά ηλεκτρονικό λογαριασμό, μπορεί να φαίνεται σαν θετικό μέτρο που θα συμβάλλει την στροφή των καταναλωτών στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, όμως θεωρείται άδικο, αφού δεν λαμβάνει καμιά ειδική μέριμνα για τους καταναλωτές εκείνους που δεν έχουν τα μέσα ή τις κατάλληλες δεξιότητες για να ενταχθούν στο κίνητρο αυτό.
Εν ολίγοις, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θεωρούνται άδικα με στόχο την εξυπηρέτηση, αποκλειστικά, μεγάλων καταναλωτών της ΔΕΗ και δεν έχει ληφθεί καμιά μέριμνα για καταναλωτές με μικρές και μεσαίες καταναλώσεις, κάτω των 2000 kWh ανά τρίμηνο, που είναι και η πλειοψηφία των καταναλωτών που έχουν σήμερα την ανάγκη στήριξης. 
Άλλες κατηγορίες που πλήττονται όπως μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων ανεστάλη μεν η λειτουργία, στο πλαίσιο των εκτάκτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, παρ’ όλα αυτά διατηρούν κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για πάγιες ανάγκες, διατήρηση αποθεμάτων ευπαθών και μη προϊόντων, φωτισμό, ασφάλεια κλπ, δεν εξυπηρετούνται και δεν εντάσσονται στα ανακοινωθέντα μέτρα. Οι καταναλώσεις αυτών των επιχειρήσεων, εκ των πραγμάτων, δεν θα φθάσουν τα 2000kWh το τρέχον τρίμηνο. 
Πέραν των υπολοίπων, σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου υπουργού στην ερώτηση 3732/03.02.20 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ 2020, έχουν υπολογισθεί κονδύλια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες. Μάλιστα, αναφέρει ότι το Υπουργείο σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ θα εκπονήσουν σχέδιο για την ενεργειακή φτώχεια. Όμως, στις εξαγγελίες που έγιναν, ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει.
Μετά την ανακοίνωση των μέτρων η ΔΕΗ επιδόθηκε σε μια επικοινωνιακή καμπάνια στα ΜΜΕ. Όμως δεν ακούστηκε καμιά δέσμευση, ούτε καμιά πρωτοβουλία για την ανάληψη παρόμοιων μέτρων από ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα δεν προκύπτει καμία πρωτοβουλία της πολιτείας ώστε να μην γίνει διακοπή ηλεκτρικής σύνδεσης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επιχειρήσεις που έκλεισαν ή υπολειτουργούν λόγω της πανδημίας και στήριξης των νοικοκυριών ανέργων ή εργαζόμενων, που οι επιχειρήσεις τους υποχρεώθηκαν να σταματήσουν να λειτουργούν. Παρά τις προφορικές εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού, κ. Χατζηδάκη, σε τηλεοπτικές εμφανίσεις, δεν έχει ανακοινωθεί ποιος είναι ο μηχανισμός που θα αποτρέπει την αποκοπή ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που δεν είναι συστηματικοί κακοπληρωτές αλλά αδυνατούν να τακτοποιήσουν αυτές τις ημέρες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Επίσης, δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία της πολιτείας ώστε να υπάρξει παράταση εξόφλησης λογαριασμών για τις κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης λόγω της κρίσης, αλλά και για να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε καταστήματα εξόφλησης και τράπεζες, όπως παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε αντίθεση με τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονωιού.
Δεδομένου ότι,
Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, τελικά, δεν εξυπηρετούν ούτε τα μικρά ή μεσαία νοικοκυριά, ούτε την πληθώρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
Είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και όσες/όσους πολίτες και επαγγελματίες πλήττονται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας,
Ερωτάται ο κ.Υπουργός,
1. Τι μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση, ώστε να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης του covid 19;
2. Τί επιπρόσθετα μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθεται να λάβει για την ελάφρυνση οικιακών καταναλώσεων ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων με καταναλώσεις κάτω των 2.000 kWhτο τρίμηνο, από την αρχή της πανδημίας;
3. Τί επιπρόσθετα μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθεται να λάβει για την επιπλέον ελάφρυνση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που δεν εντάσσονται στα ΚΟΤ και έχουν καταναλώσεις κάτω των 2.000 kWh;
4. Τί επιπρόσθετα μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση φαινομένων ενεργειακής φτώχειας, που εντείνονται μετά την λήψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και μέτρα άμεσης απόδοσης επανασύνδεσης της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας πληττόμενων νοικοκυριών, σύμφωνα και με τον νόμο 4058/2017;
5. Τί επιπρόσθετα μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθεται να λάβουν για την υποχρέωση ιδιωτικών παρόχων ενέργειας ώστε να προβούν σε άμεσα μέτρα έκτακτης ενίσχυσης των καταναλωτών τους;
6. Τί επιπρόσθετα μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθενται να λάβει για την ενίσχυση καταστημάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία, αλλά είναι υποχρεωμένα να συνεχίσουν την λειτουργία των ψυκτικών χώρων τους για την συντήρηση ευπαθών προϊόντων, λειτουργία παγίων εγκαταστάσεων φωτισμό ασφαλείας κλπ, οι καταναλώσεις των οποίων δεν θα πλησιάσουν τις 2.000 kWh; 
7. Λόγω της έκτακτης κρίσης του covid 19 και των οικονομικών συνεπειών της για πλατιά λαϊκά στρώματα, σχεδιάζεται η επαναφορά του μέτρου των 36 δόσεων, χωρίς προκαταβολή για αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών ηλεκτρικού;
Επιπλέον, αιτούμεθα:
Ακριβή στοιχεία για το πλήθος των ωφελούμενων καταναλωτών, από τα εξαγγελθέντα μέτρα, ανά κατηγορία και περιγραφή των εργαλείων που έχει ενεργοποιήσει το ΥΠΕΝ ώστε να μην γίνει αποκοπή/διακοπή ρεύματος σε κανένα νοικοκυριό ή επιχείρηση που έχει πραγματική ανάγκη.

Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτριος
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζειμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεικόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραίτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισάβετ (Μπέτυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.