Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δ. Σταμενίτης: Με το ν/σ του ΥΠΕΝ επιλύονται ζητήματα που ταλαιπώρησαν αρκετά τους πολίτες της Πέλλας (βίντεο)


Δασικές εκτάσεις, περιοχές natura, διαδικασίες αδειοδοτήσεων ΑΠΕ & ΑΕΠΟ

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση επι του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο ««Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας – Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», συμμετείχε ως εκπρόσωπος από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης. 
Αναφορικά με το σύνολο του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής τόνισε ότι πρόκειται για μια βαθιά, αναγκαία, τομή στην ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία, που έρχεται τη στιγμή που η Ελλάδα, μετά την πρώτη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο, καλείται να λάβει μέτρα για δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη, το εν λόγω σχέδιο νόμου είναι μια πρωτοβουλία που θα ανοίξει το δρόμο για νέες επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενισχύσουν την οικονομία μας, κινούμενες παράλληλα στα πλαίσια της βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης.  Ταυτόχρονα θα επιλύσει και μια σειρά από στρεβλώσεις που ταλαιπώρησαν αρκετά τους Έλληνες πολίτες.
Στην τοποθέτηση του ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε, εκτός των άλλων, και στα ζητήματα που επιλύονται και αφορούν ιδιαίτερα στον Νομό Πέλλας, όπως: 
1. Στη ρύθμιση των δασικών χαρτών, η οποία έρχεται να λύσει σημαντικά προβλήματα που αφορούν σε καλλιεργήσιμες κυρίως εκτάσεις. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας: «Πολλοί παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι, έχασαν τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις τους, δηλαδή ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους, επειδή τα χωράφια που καλλιεργούν για δεκαετίες ξαφνικά εμφανίστηκαν ως δασικές εκτάσεις», καταλήγοντας ότι: «Με τις ρυθμίσεις του παρόντος μπαίνει τάξη στις αντιφατικές ερμηνείες των υπηρεσιών του Δημοσίου, τερματίζοντας την ομηρία χιλιάδων συμπολιτών μας, εξαιτίας της πρόχειρης εκπόνησης των δασικών χαρτών από την προηγούμενη κυβέρνηση. Στην Πέλλα εμείς το βιώσαμε αρκετά και σε μεγάλη έκταση». 
2. Στην εισαγωγή ενός νέου ευρωπαϊκού μοντέλου διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών natura, με κανόνες που θα ισχύουν στο ακέραιο. Σχολιάζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο κ. Σταμενίτης τόνισε ότι η πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση τεσσάρων ζωνών κλιμακούμενης προστασίας στις περιοχές αυτές ξεκαθαρίζει το τοπίο. Και αυτό γιατί σε κάθε ζώνη προβλέπονται οι επιτρεπόμενες και απαγορευμένες δραστηριότητες, βάσει των χρήσεων γης που ισχύουν για την πολεοδομία. Ετσι οι ενδιαφερόμενοι είτε μικροί είτε μεγάλοι επενδυτές θα ξέρουν που και τι μπορούν να κάνουν. 
3. Στις ρυθμίσεις που εισάγονται με το εν λόγω σχέδιο νόμου και αφορούν στην απλούστευση της διαδικασίας των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων καθώς και στη σημαντική μείωση του χρόνου για την αδειδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για το ζήτημα αυτό ο Βουλευτής επικεντρώθηκε στον τρόπο που οι σχετικές διατάξεις μπορούν να συμβάλλουν στην επενδυτική ανάπτυξη της χώρας και ειδικότερα της περιφέρειας. Ασκώντας κριτική μάλιστα στους Βουλευτές της αντιπολίτευσης που αντιδρούν με τις εισαγόμενες ρυθμίσεις, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι: «Δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι στοχεύουμε στην ανάπτυξη των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και να διατηρούμε χρονοβόρες διαδικασίες που πολλές φορές φτάνουν έως και τα 8 χρόνια. Ας μη γελιόμαστε κύριοι συνάδελφοι, το νομοθετικό μας πλαίσιο δεν προσελκύει επενδυτές αλλά τους απωθεί».
Την Τετάρτη και Πέμπτη θα ακολουθήσουν και οι συνεδριάσεις ακρόασης των φορέων, συζήτησης κατά άρθρων και β’ ανάγνωσης του νομοσχεδίου, όπου θα συμμετέχει ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης ως εκπρόσωπος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Ευτυχώς πού έχουμε έναν βουλευτή που μένει μόνιμα στη Αθήνα και μας εκπροσωπεί στην βουλή τώρα με τον κορωνοιο .Και μας ενημερώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.