Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έκδοση βιβλίου για τα Λουτρά Πόζαρ της Αντωνίας Παπαδάκη-Κεκλίκογλου


Η λειτουργία της Λουτρόπολης Πόζαρ έχει μια μεγάλη ιστορία, που συνδέεται στενά με την ανάπτυξη του θερμαλισμού σε διεθνές επίπεδο αλλά και με τις τοπικές γεωμορφολογικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής της Αλμωπίας. Οι αντιλήψεις των ανθρώπων για το λουτρό, η γεωμορφολογία του εδάφους σε μια περιοχή, οι εξελίξεις στον χώρο της εναλλακτικής ιατρικής, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των επιστημών, η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου σχετικού με τη λειτουργία των λουτροπόλεων έδωσαν μια ώθηση στην ανάπτυξη του θερμαλισμού και του ιαματικού τουρισμού, που άρχισε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα στη διάρκεια του Μεσοπολέμου και άνθησε κυρίως μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970.Τα Λουτρά του Πόζαρ, γνωστά από την αρχαιότητα, θα αποτελέσουν τον χώρο λειτουργίας μιας λουτρόπολης που θα διαγράψει τη δική της ιστορία υπό την επίδραση των μεγάλων ιστορικών γεγονότων, όπως ο Μακεδονικός Αγώνας, ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εμφύλιος.

Ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη του λουτρού από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική μέσα από την οποία αναδεικνύονται οι παράγοντες που επηρέασαν τη στάση των ανθρώπων απέναντι στο λουτρό και ιδίως στη λουτροθεραπεία, αλλά και οι λόγοι ανάπτυξης των λουτροπόλεων και ιδιαίτερα της Λουτρόπολης Πόζαρ. Με βάση τις ιστορικές πηγές μελετάται ο χώρος της περιοχής των Λουτρών, η γεωμορφολογία του εδάφους, η κατοίκηση στον χώρο και στον χρόνο, ενώ παρουσιάζονται τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα και η σύνδεση της περιοχής με αυτά, καθώς και όλη η εξέλιξη της λουτρόπολης, αυτής της μικρής υδροπολιτείας με τη μεγάλη ιστορία.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.