Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τήρησαν τα μέτρα οι Ελληνες - Λίγες οι «παραφωνίες»


Στο γεγονός ότι οι πολίτες πειθάρχησαν στα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, παρά τις λίγες εξαιρέσεις, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.
«Οι συμπολίτες μας στη συντριπτική πλειοψηφία τους τήρησαν τις οδηγίες. Ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που χρειάστηκε να επέμβει η Αστυνομία. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχει αναπτυχθεί μια συλλογική συνείδηση υπευθυνότητας και εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Οικονόμου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη στάση των πολιτών που τήρησαν στην πλειονότητά τους τα μέτρα τα οποία λήφθηκαν για την αποφυγή εξάπλωσης του κορβνοϊού, ειδικά στο διάστημα εορτασμού του Πάσχα.
«Και αυτό», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, «αποτελεί την μεγαλύτερη παρακαταθήκη για την περαιτέρω πορεία, οδεύοντας προς μια σταδιακή, αλλά συντεταγμένη αποκλιμάκωση των μέτρων, σύμφωνα πάντα με τις προτάσεις της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που παρακολουθεί την καμπύλη διάδοσης του κορωνοϊού». 
Σημειώνεται ότι τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για την εορταστική περίοδο, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επεκτάθηκαν και αυστηροποιήθηκαν από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως και απόψε, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη του Πάσχα.

Παραβάσεις για μετακινήσεις
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της Αστυνομίας, ανήλθαν σε 137, συνολικά, οι παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου έως χθες, Κυριακή του Πάσχα, στις 15:00. Ειδικότερα, το Μεγάλο Σάββατο σημειώθηκαν 85 παραβάσεις και χθες, από τις 06:00 έως τις 15:00, 52.
Οι περισσότερες παραβάσεις βεβαιώθηκαν στην Αττική, 71 συνολικά. Για τις συγκεκριμένες παραβάσεις επιβλήθηκαν αντίστοιχα πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 90 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για 60 ημέρες.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, βεβαιώθηκαν συνολικά 981 άσκοπες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα, το Μεγάλο Σάββατο καταγράφηκαν 930 παραβάσεις και 51 χθες, από τις 09:00 έως τις 15:00. Στους παραβάτες επιβλήθηκε πρόστιμο 150 ευρώ. «Πρωταθλήτρια» και εδώ η Αττική με συνολικά 370 άσκοπες μετακινήσεις.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όσον αφορά τις συλλήψεις για λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά και άλλων κατηγοριών, ανήλθαν σε 7, ενώ βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις. Το πρόστιμο που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι 5.000 ευρώ.

Ελάχιστες παραβάσεις
Οι ελάχιστες εξαιρέσεις μπορεί να σήμαναν συναγερμό, αλλά κάθε άλλο παρά παρακίνησαν και άλλους πολίτες να ακολουθήσουν το «παράδειγμα», την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα βαίνει σημαντικά μειούμενος, καθώς μόνο 11 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανακοινώθηκαν το Μεγάλο Σάββατο. Η καθοδική πορεία που φαίνεται να παρουσιάζει η εξάπλωση της νόσου επί ελληνικού εδάφους εξηγεί και τα ελάχιστα περιστατικά παραβάσεων ως προς τις μετακινήσεις, τα οποία επιβεβαίωσε η ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια του διημέρου. Με τις αστυνομικές δυνάμεις να επιθεωρούν από ξηράς και αέρος την τήρηση των μέτρων, 85 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν το Μεγάλο Σάββατο και 52 παραβιάσεις αντίστοιχα χθες, συνοδευόμενες από διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ. Σε ανάλογα επίπεδα κινήθηκαν χθες και οι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, οι οποίες έφτασαν τις 51 και συνολικά τις 930 από την εκκίνηση της εφαρμογής των μέτρων.
Στον περιορισμό της γενικευμένης «ανταρσίας» συνέβαλε και η κλιμάκωση των μέτρων αυτοπεριορισμού στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς κάθε παράβαση για το τριήμερο του Πάσχα επισείει 300 ευρώ πρόστιμο στον οδηγό, 150 στον συνοδηγό και 60 ημέρες αφαίρεση πινακίδων, με τα νέα μέτρα να παραμένουν σε ισχύ έως σήμερα τα μεσάνυχτα. Εξίσου εντατικά ελέγχεται και τυχόν κατάχρηση της δυνατότητας μετακίνησης Β4 (παροχή βοήθειας για λόγους ανάγκης), για την οποία επιβάλλονται ομοίως οι παραπάνω ρυθμίσεις.

Ανοιχτά φούρνοι και ζαχαροπλαστεία
Το στοίχημα της πάνδημης συμμόρφωσης των πολιτών με τους κανόνες προστασίας -ώστε να διαφυλαχθεί το θετικό κεκτημένο ως προς τη διασπορά του κορονοϊού και στις ημέρες του Πάσχα- που φαίνεται να κερδήθηκε το προηγούμενο διήμερο, παρουσιάζει μειωμένες πιθανότητες να χαθεί σήμερα, αφού τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά, περιορίζοντας τις όποιες πιθανότητες εμφάνισης φαινομένων συνωστισμού. Αντίθετα, ανοιχτά θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σήμερα φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι βασικές καταναλωτικές ανάγκες, μετά από σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.
.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.