Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Σουηδία αρνείται το lockdown με κάθε τρόπο - Λειτουργεί τελικά η στρατηγική της;


Παρότι η Σουηδία αντιμετωπίζει κριτική και δυσπιστία από τους Ευρωπαίους εταίρους της, επιμένει στην στρατηγική της να αντιστέκεται στο lockdown των 10,2 εκατομμυρίων πολιτών της, για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση έχει συμβουλεύσει τους Σουηδούς να εργάζονται από το σπίτι όταν είναι δυνατόν και να αποφεύγουν πολυσύχναστες περιοχές, όπως μπαρ και εστιατόρια.

Ωστόσο έχει σταματήσει να επιβάλλει επίσημους περιορισμούς, προτρέποντας τους πολίτες της να «συμπεριφέρονται σαν ενήλικες» αντί να εφαρμόζει ποινές επειδή βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς σημαντικό λόγο, σύμφωνα με το euronews.com.

Αντιθέτως, οι γείτονες της Σουηδίας, η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία, ήταν από τα πρώτα ευρωπαϊκά κράτη που επέβαλαν αυστηρά μέτρα όταν άρχισε η πανδημία. Η απόφαση της Σουηδίας να μην ακολουθήσει, έχει ήδη αναστατώσει τους γείτονές της. Ένας Δανός δημοσιογράφος είπε πρόσφατα ότι το να παρακολουθεί κανείς την αντίδρασης της Σουηδίας είναι «σαν να βλέπουμε ταινία τρόμου».

Είναι νωρίς για να αποφανθεί κανείς αν η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν αποτελεσματική, αλλά ο αριθμός των νεκρών στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία παρέμεινε χαμηλός. Η Δανία, μια χώρα με 5,6 εκατομμύρια πολίτες, έχει σήμερα 5.819 κρούσματα και 247 θανάτους και σχεδιάζει να ανοίξει ξανά σχολεία στις 15 Απριλίου. Η Νορβηγία, η οποία έχει 6.314 κρούσματα και 113 θανάτους, σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου τα νηπιαγωγεία από τις 20 Απριλίου και τα σχολεία μια εβδομάδα αργότερα. Η Φινλανδία, εν τω μεταξύ, έχει μόλις 2.769 κρούσματα και 48 θανάτους.

Η απόφαση της Σουηδίας να μην ακολουθήσει πιο αυστηρά μέτρα, έχει ήδη αναστατώσει τους γείτονές της.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι στη Σουηδία, αντίθετα, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται γρήγορα με τη χώρα να καταγράφει 10.483 κρούσματα και 899 θανάτους έως σήμερα, σύμφωνα με το Johns Hopkins. Παρ' όλα αυτά, η προσέγγιση ήταν δημοφιλής στους Σουηδούς, με το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να βλέπεi αυξημένα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις από την αρχή της κρίσης.

Ο Stefan Lοfven, πρωθυπουργός της Σουηδίας, υπογράμμισε ότι δεν αρνούνται ότι υπάρχει ο κορονοϊός και πως η κυβέρνησή του απλώς ακολουθεί τις συμβουλές των υγειονομικών αρχών της χώρας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε στο Euronews την περασμένη εβδομάδα ότι «κάθε χώρα αποφασίζει ποιες ενέργειες πρέπει να ακολουθήσει, με βάση τη δική της κατάσταση και τα διάφορα στάδια της πανδημίας που αντιμετωπίζει».

Τι λένε κάτοικοι της Στοκχόλμης

Ο Mardin Baban, διευθυντής ΜΚΟ στη Στοκχόλμη, δήλωσε στο Euronews ότι αισθάνθηκε πως η σύγκριση της σουηδικής προσέγγισης με αυτή των άλλων χωρών, ήταν άδικη. «Πιστεύω ότι όλες οι χώρες έχουν διαφορετικές συνθήκες για να λάβουν υπόψη τους. Πιστεύω ότι η σουηδική κυβέρνηση, παράλληλα με τις αρχές, λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις», ανέφερε.

O Jeff Mold, ένας Αμερικανός που ζει και εργάζεται στη Στοκχόλμη, λέει ότι είναι ευχαριστημένος με τη σουηδική στρατηγική. «Όσο οι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι προστατεύονται επαρκώς από την έκθεση, τότε φαίνεται σωστό να επιτρέπεται στους ανθρώπους να διεξάγουν κανονικά δραστηριότητες - εφ 'όσον γνωρίζουν βασικές κατευθυντήριες γραμμές», λέει, σύμφωνα με το Forbes.

Παρά τους 899 νεκρούς η Σουηδία δε λαμβάνει δραστικά μέτρα

«Νομίζω ότι είναι η σωστή προσέγγιση», λέει ο Gabriel Mellqvist, δημοσιογράφος στο Dagens Industri. «Θα ήθελα να το ελπίζω ούτως ή άλλως. Μου αρέσει το γεγονός ότι μπορεί κανείς να επιλέξει αυτός για τον εαυτό του. Προτιμώ να έχω μια ήπια οδηγία που ελπίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν».

Νewsbobm, Euronews.com, Forbes

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.