Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Oι προτάσεις των αγροτών της Πέλλας στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης


Επιστολή ενημέρωσης - γνωστοποίησης των προβλημάτων που απασχολούν τους αγρότες αυτή τη δύσκολη περίοδο απέστειλε ο ΣΕΑΣ Ν Πέλλας προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Μάκη Βορίδη. Η επιστολή με τις προτάσεις των αγροτών έχει ως εξής:

Ο ΣΕΑΣ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι πάντα ήταν και θα είναι σε επαγρύπνηση για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους που δεν είναι άλλη από την διάσωση του πρωτογενούς τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Η Πέλλα με τους φορείς που διαθέτει (ΣΕΑΣ- Αγροτικοί Σύλλογοι) αποτελούμενους από εκλεγμένα πρόσωπα από τους κόλπους των Συνεταιρισμών, εκπροσωπώντας 8.000 (οκτώ χιλιάδες) μέλη και με 350.000 (τριακόσιες πενήντα χιλιάδες) στρέμματα δενδρώδες καλλιέργειες, έχει ως βασικό στόχο του το καλύτερο μέλλον των δικών τους και των παιδιών τους.

Οι συνήθειες των παρελθόντων ετών πρέπει να εξαλείψουν. Οι μεμονωμένες ενέργειες και ενημερώσεις παραγωγών δεν οδηγούν πουθενά, άλλωστε αυτές ήταν που μας οδήγησαν στην απαξίωση της δενδροκαλλιέργειας.

Σαν μονάδα κανείς δεν μπόρεσε να πετύχει τίποτα. Ο Σ.Ε.Α.Σ κατάφερε λειτουργώντας συλλογικά να διασφαλίσει τα συμφέροντα αυτών που παράγουν, αυτών που ιδρώνουν παλεύοντας με τη γή. Άλλωστε πρόσφατο παράδειγμα η Ελλάδα μας όπου δουλεύοντας ομαδικά όλοι οι φορείς κατάφεραν να κρατήσουν την εξάπλωση της υγειονομικής πανδημίας σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι και ο ΣΕΑΣ όντας πάντα σε επαγρύπνηση σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύει ο πλανήτης μας, με ένα μέλλον αβέβαιο, (πότε χρονικά θα ανοίξουν οι αγορές)? Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις έκτακτης ανάγκης άμεσα εφαρμόσιμες αν χρειαστεί και να στηριχθούν από όλους μαζί συλλογικά για να οδηγήσουν τον πρωτογενή τομέα και την Πέλλα εκεί που της αξίζει.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

1. ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

‘Εν όψει της εντός περίπου 30 (τριάντα) ημερών έναρξης συγκομιδής κερασιών και πρώιμων βερίκοκων, γίνεται επιτακτική η ανάγκη εύρεσης λύσις. Από 10 Μαϊου ξεκινά και η διαδικασία αραιώματος των καρπών (ροδάκινα,νεκταρίνια) όπου η ανάγκη των εργατών επιβάλλεται.

2. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΥΤΩΝ

Από την πρώτη παράγραφο και ενδεχόμενα από την έλλειψη εργατών εύκολα κανείς διαπιστώνει ότι,

Α. Δεν ολοκληρώνονται οι καλλιεργητικές φροντίδες, δεν συγκομίζονται τα προϊόντα, δεν καλύπτουν τις ελάχιστες προδιαγραφές ποιότητας προκειμένου να προωθηθούν στη αγορά τυποποιημένα ή μεταποιημένα. ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ τα κέντρα παραλαβής-προώθησης των συνεταιρισμών και εξ αυτού δεν υπάρχουν έσοδα τόσων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, όσων και την κάλυψη των εξόδων αγοράς φυτοφαρμάκων-λιπασμάτων για την προμήθεια των οποίων έχουν εκδοθεί επιταγές και θα μείνουν ακάλυπτες. Γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι η διατροφική αλυσίδα (παραγωγός-συν/σμός-αγορά) θα κατακερματιστεί με ανυπολόγιστες συνέπειες από την επόμενη ημέρα, τόσο για την οικονομική αυτάρκεια των συμμετασχόντων, όσο και για το κράτος που θα απολέσει έσοδα από φορολόγηση και εισαγωγή συναλλάγματος.

Β. Επίσης υπάρχει φόβος για την μαύρη διακίνηση που είναι από μόνη της ένα ξεχωριστό κεφάλαιο και θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί.

3. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Κάθε αγρότης γνωρίζει ότι η παραγωγή και η συγκομιδή των προϊόντων του, δεν διαρκεί μία ημέρα. Είναι μια επίμονη και μακροχρόνια διαδικασία που επαναλαμβάνεται επί σειρά μηνών και παρά τις αντιξοότητες, ο ίδιος συνεχίζει ακόμη να καλλιεργεί. Εμείς από την πλευρά μας ως συλλογικά όργανα βοηθάμε καθημερινά των καλλιεργητή να αντιμετωπίσει τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Οι αρμόδιοι φορείς με την σειρά τους, θα πρέπει να προβλέψουν για τις μελλοντικές νομοθετικές ενέργειες που θα επιλύσουν τα καίρια προβλήματα που θα δημιουργηθούν από το αβέβαιο μέλλον.

4. ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Τα τελευταία χρόνια αλλά και κατά την διάρκεια του έτους 2019 αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα που μας επηρέασαν οικονομικά. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το μέγεθος της παραγωγής παραμένει στα ίδια επίπεδα και παράλληλα το κόστος της καλλιέργειας είναι δυσβάσταχτο λόγω των συνεχώς αυξανόμενων εξόδων π.χ. (πετρέλαιο, γεωργικών εφοδίων, εφκα, ενφια , ημερομισθίων) καθιστούν αυτή την δεδομένη περίοδο την αγροτική εκμετάλλευση οικονομικά μη βιώσιμη. Τα ανωτέρω δεδομένα, εμείς ως συλλογικά ενεργούντα νομικά πρόσωπα, σας τα έχουμε ήδη γνωστοποιήσει από προγενέστερες επιστολές μας.

Και με όλο τον σεβασμό ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ την επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση εξόφληση όλου του ποσού της αποζημίωσης.

5. ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως εάν ο ΕΛΓΑ προχωρήσει σε παρακράτηση των οφειλών, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Απεναντίας όμως με την θετική του απόφαση, τις δύσκολες ώρες που περνάμε θα επιβεβαιώσει τον ουσιαστικό του και θεσμικό του ρόλο, ως ασφαλιστικός φορέας καταβάλλοντας την ωφελούμενη αποζημίωση.

Α. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως οι δενδροκαλλιεργητές φυλλοβόλων δένδρων δεν έχουν υψηλές επιδοτήσεις και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούν να προβούν σε εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών μέσο της δήλωσης ΟΣΔΕ.

Β. Θα θέλαμε να σας θυμίσουμε πως η αδυναμία πληρωμής των ασφαλίστρων αφορά κυρίως δενδροκαλλιεργητές που είναι από περιοχές που με κυβερνητική απόφαση έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Γ. Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε

Γ.α. Την απότομη μείωση των τιμών των νωπών προϊόντων.

Γ.β Την μείωση της ζήτησης και την υποτίμηση των παραγόμενων προϊόντων.

Γ.γ Την έντονη καθίζηση της εξαγωγικής δύναμης των αγροτικών προϊόντων, παράλληλα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την δενδροκαλλιέργεια, καθιστούν αυτή την στιγμή την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών ΑΔΥΝΑΤΗ.

Δεν είμαστε επαίτες και δεν έχουμε ουδεμία πρόθεση προς αντιπαράθεση, αντιθέτως, ευελπιστούμε στην άμεση Υπουργική απόφαση για παρακράτηση των εισφορών, που αν κρίνουμε από την συνολική στάση του Υπουργού, βλέπουμε πως << σκύβει >> πολύ σοβαρά και δίνει άμεσες λύσεις στα προβλήματα του υπουργείου του.

Τα παραπάνω αιτήματα μας δεν είναι παράλογα, αντιθέτως είναι εύλογα και δίκαια αποσκοπώντας στην ενίσχυση των δενδροκαλλιεργητών μέσω των δίκαιων αποφάσεων που θα αποδοθούν στους ροδακινοπαραγωγούς θα επέλθει άμεση στήριξη των φυσικών προσώπων και ταυτόχρονη ενίσχυση της αγοράς των τοπικών κοινωνιών. Οδηγός μας είναι πάντοτε η συλλογικότητα ο διάλογος οι δημοκρατικές διαδικασίες και μέσω αυτών διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τις οικογένειες μας. Έχοντας εμπιστοσύνη στον Υπουργό ελπίζουμε ο πρωτογενής τομέας της αγροτικής παραγωγής να διασωθεί για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας, τους μελλοντικούς στυλοβάτες της αγροτικής παραγωγής.

Με εκτίμηση τα μέλη του Σ.Ε.Α.Σ. Ν. ΠΕΛΛΑΣ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 comments:

  1. Με ρε παιδιά σύμφωνο σε όλα,αλλά στο κομμάτι του ελγά να κρατηθεί ο απλήρωτος ελγά από τις αποζημιώσεις είναι λάθος γιατί εμείς που πληρώσαμε δεν είμαστε κορόιδα.εγω προσωπικά όταν καπιοι περνάν πολλά φραγγα από αποζημιώσεις εγώ επέρνα παπαλά αλλά έκανα τα κουμάντα μου και τισ υποχρεώσεις μου σαν επαγγελματίας αγροτησ τις πλήρωνα και ασ επέρνα δανικά από φίλους για να την βγάλει η οικογένεια μου.αυτα είναι τα γράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ εχεις καλους φιλους και σου εδωσαν,μπραβο εισαι αξιος, υπαρχουν και αλλοι που δεν εχουν, αυτοι? αυτοι να ψοφησουν, ετσι?.Μαθε να γραφεις και μετα σχολιασε,ακου δανικα.................?????????????.......

      Διαγραφή
  2. Όλα τα λεφτά εκεί να πηγαίνουν Ημαθία Πέλλα στην Καβάλα περιμένουμε για αποζειμηωσεις 2018 για 2019 δεν το συζητάμε γιατί ξεχωρίζουμε νόμους αυτό ας το εξήγηση καποιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι και δίκαιο και απολύτως λογικό να υπάρχει συμψηφισμός.
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτοτε αυτοί που πληρώνουν είναι κορόιδα.μπραβο ρε αγρότες.ωραια ξυγα .εμείς οι επαγγελματίες έχουμε δεν εχουμε πλερονουμε.ουτε αποζημίωση ούτε επιδοματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτοτε αυτοί που πληρώνουν είναι κορόιδα.μπραβο ρε αγρότες.ωραια ξυγα .εμείς οι επαγγελματίες έχουμε δεν εχουμε πλερονουμε.ουτε αποζημίωση ούτε επιδοματα τίποτα απολύτως !απολύτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπούρδες , τόσα χρόνια πείρατε από την ευρώπη , ευρωπαϊκά κονδύλια και τα κάνατε Πολυτελέστατα Αυτοκίνητα. Πείρατε αποζημιώσεις τις οποίες τις γλεντίσατε ασσύστολα. Σας παρείχαν σε κάθε περίπτωση ζημιάς κάλυψη των Καλλιεργειών σας. Το μόνο που μάθατε είναι να ζητάτε αλλά ποτέ να μην αποδείδετε στις καλλειέργιες σας νέες καινοτόμες ιδέες παραγωγής ανάπτυξης και προσαρμογή στα νέα δεδομένα της τεχνολογίας , μεθόδους καλληέργιας και άλλων συνναφόι παραγωγηκών δραστηριοτήτων. Ιδού τα αποτελέσματα. Δεν έχουμε κόλο να πάμε στο χωράφι να εργαστούμε αλλά περιμένουμε τα πομάκια να μας καθαρίσουν τα χωράφια από την κάνυα. Κάθε ένας είναι άξιος της Τύχης του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.